Informeren = besparen

Er is een “Joodse wijsheid” die zegt: je eerste verdienste is wat je niet uitgeeft. Dagobert Duck schijnt daar alles van te weten..

In deze financieel moeilijker tijden (maar ook wanneer het wél goed gaat, immers overbodig geld uitgeven is nooit leuk) is het daarom verstandig je te laten informeren over tarieven op allerlei gebied en als je een beetje rondshopt kan je zo met “een dagje internetten” minstens  honderden euro’s per jaar besparen!

Vaste lasten
Waar gaat het meeste geld aan op in het gemiddelde Nederlandse gezin? Juist: vaste lasten. Dat is dan ook waar je écht kunt besparen. Het kruimelwerk op ander gebied kan ook leuk zijn, maar hier kun je de échte slag slaan. Want vaste lasten komen elke maand terug, jaar in jaar uit… De overheid propageert het al jaren: thermostaat een graadje lager, gordijntjes dicht. En zo bespaar je op energie. Ja, dat is waar. Maar het comfort is ook minder. En ik ken mensen die zo drastisch de verwarming naar beneden (moeten) zetten dat je helemáál niet meer van comfort kunt spreken… En aan de andere kant ‘pakt’ de overheid je vervolgens terug door de belastingen op energie steeds maar verder op te drijven! Dat schiet dus niet echt op..

De afgelopen week ben ik wat aan het ‘shoppen’ geweest. Hier het (netto)resultaat van mijn bevindingen en de links naar de sites, uiteraard.

Mobiele telefonie
Een van dé ‘vaste’ lasten waar je kunt besparen. Mijn situatie was als volgt: Vodafone basis-abonnement + internet (noodzakelijk ivm mijn bedrijf): € 22,50/mnd. En elke maand word ik geconfronteerd met bijkomende kosten waar ik nooit een vinger achter krijg waar die nu precies uit bestaan. Enfin, laten we voor het gemak uitgaan van het abonnement. Dat is immers ‘vast’. Ik had een abonnement van 2 jaar bij ze, en inmiddels komt het 3e jaar er aan. Voor die tijd wou ik er vanaf. Want anders zit je weer een jaar vast. Indertijd genomen ook omdat ik dan een Nokia N70 ‘gratis’ kreeg. Tijd om op te stappen.

Via www.simpel.nl overgestapt op het duurste abonnement dat ze hebben, namelijk maar liefst (haha) € 5,-/maand! Incl. 2 uur bellen en een SMS-bundeltje. Gezien mijn belgedrag is dit ruim voldoende. En… ze leveren GPRS-internet bij tegen een bescheiden, vast, tarief van € 1,45/mb.

Duideljike website, duidelijke tarieven en spotgoedkoop. Want je kunt er al een abonnement afsluiten voor € 2,50/mnd. Natuurlijk, SIM-only. Maar de N70 werkt nog perfect. Waarom zou ik alweer een nieuwe telefoon moeten hebben? Ik heb ‘m om bereikbaar te zijn en af en toe eens 10 minuten te kunnen bellen als er iets dringends is. En als het huidige toestel kapot is heb ik in een jaar tijd zoveel bespaard dat daar altijd wel een simlock-vrij toestelletje vanaf kan.

Besparing op jaarbasis: € 22,50 – 5 * 12 = € 210,–

En, aangezien ik de telefoon tegenwoordig overwegend, eigenlijk uitsluitend, zakelijk gebruik ook maar “op de zaak” gezet, scheelt weer 19% BTW maar dat terzijde want dat gaat niet voor iedereen op natuurlijk.

Energie
Je wordt doodgegooid met reclames voor goedkope energie. Langzamerhand zou je toch denken dat iedereen bij Oxxio c.s. zit. Niets is minder waar! De meeste mensen zitten nog gewoon bij Essent of Nuon. En daar gooi je dus écht bakken met geld weg.

Het nare van de energie-rekening is namelijk dat het voor een deel uit posten bestaat waar je niets aan kan doen (netwerk, meter) maar dat er ook een groot deel ‘variabel’ is. En de besparing die je kunt behalen zit deze keer in het variabele deel. Zet dat ‘vast’ door een contract te nemen –met een beperkte looptijd– bij een goedkopere leverancier en je gaat direct geld ‘verdienen’.

Je loopt geen of nauwelijks risico met het ‘vastzetten’. Want de leveranciers zoals Nuon en Essent stellen ook maar ééns per (half) jaar de tarieven vast. Dus betaal je daar eigenlijk ook een contract-prijs. Alleen een veel te hóge contractprijs!

Voor ons gezin is een besparing mogelijk van ca. 500 à 600 per jaar, afhankelijk van de leverancier(s). Een vergelijking kun je voor je eigen situatie hier vinden:

> http://www.energieprijzen.nl/
> http://www.energieleveranciers.nl/

De laatste geeft de meeste informatie. Ik ben er nog niet helemaal uit welke leverancier ik ga nemen, want de score van gebruikers laat ik ook meewegen. Daarnaast heb ik ook nog een persoonlijke offerte gevraagd via een bedrijf die mij een gegarandeerde korting belooft dus het e.e.a. moet nog even bekeken worden.

Besparing op jaarbasis: € 500,- (minimaal)

Televisie
Dan tot slot nog de Televisie. Wij hadden nog een ‘ouderwetsch’ analoog pakket van Ziggo. Daar betaal je per jaar € 195,- voor. In het Digitenne-pakket van KPN zitten ongeveer dezelfde zenders, in elk geval de voor ons relevante zenders, en dat kost per jaar € 90,-. En dan heb je wel mooi digitaal signaal op radio- en TV, erg handig aangezien we zowel de TV recent noodgedwongen hebben vervangen voor een toestel dat daar mee overweg kan en ook een stereoset hebben die dat kan. De ontvangst in onze regio is uitstekend, zo heb ik al gezien. Dus: goedkoper & beter!

Besparing op jaarbasis: € 105,-.

Totaal verdiend..
Aangezien de eerste verdienste is wat je niet uitgeeft, is de totale besparing die we zodoende hebben geraliseerd, zónder in te boeten op onze voorzieningen maar liefst € 815,- per jaar.

Alles bij elkaar heb ik dus in slechts een paar uur tijd een jaarlijks terugkerende besparing gerealiseerd die in een aantal jaren tijd in de duizenden euro’s gaat lopen. Een andere post die binnenkort nog even ’tegen het licht gaat’ zijn de verzekeringen en mogelijk dat ik me nog eens ga verdiepen in het internet+bellen. Nu gebruik ik nog een analoge lijn + adsl, maar op kantoor heb ik al ‘flat fee’ bellen van KPN via internet+bellen en dat bevalt prima en is niet duur… daarnaast weet je dan elke maand precies waar je aan toe bent. Ook altijd handig bij het ‘budgetteren’. 

Delen op: