Instanties “censureren” Wikipedia

Instanties censureren de internetencyclopedie Wikipedia.org. Dat beweert de Amerikaanse wetenschapper Virgil Griffith op zijn website http://wikiscanner.virgil.gr.

Zo werd op 7 maart 2007 met een computer van het Nederlandse ministerie van Vrom een heel stuk tekst weggehaald van een Engelstalige pagina over koningin Beatrix. De verwijderde tekst ging over de aandelen van koningin Beatrix van ING en ABN Amro, en de investeringen van deze banken in de wapenindustrie.

Op zijn website koppelde Griffith IP-adressen, het unieke nummer dat iedere computer identificeert, aan websiteadressen en ontdekte hoe bijna 200.000 instanties hun ‘geschiedenis herschrijven’. Behalve het verwijderen van informatie ontdekte de wetenschapper ook dat bedrijven en instanties informatie over zichzelf een positieve draai geven, oftewel „spinnen”. Zo veranderde oliegigant ExxonMobil de tekst dat het bedrijf na de olieramp met de Exxon Valdez in 1989, de nog immer niet betaalde schadevergoeding aan 32.000 vissers in Alaska van vijf miljard dollar, in: „ExxonMobil betaalde direct en vrijwillig 300 miljoen dollar aan 11.000 mensen in Alaska.” Ook worden regelmatig anti-Semitische toevoegingen gedaan door bijv. nieuwszender (!) Al-Jazeera..

> Lees verder: Telegraaf.nl

Delen op: