Internet via het stopcontact

Rudy's Krabbels | internet via stopcontact

Wij zijn recent verhuisd. Dat is mooi. Vooral ook omdat ik nu een fijn kantoortje annex werkkamer op de begane grond heb. Alleen één nadeel: het wifi-signaal is te zwak en dan vooral in de werkkamer, waar ik toch goed internet nodig heb (bedrijfsmatig).

De afstand die overbrugd moet worden is te groot en daarbij zitten er te veel muren, wanden enz. in de weg voor een goed signaal. Een wifi-repeater bracht enig soelaas (die had ik nog) maar de verbinding was instabiel. Dat werkt dus niet echt prettig. Helemaal niet als ik daar dan ook nog eens de NAS op wilde aansluiten (via ethernet-aansluiting er op). Een paar bestanden heen-en-weer halen tussen NAS en computer was geen feest..

Jaren geleden leerde ik al de adaptors kennen waarmee je via het stroomnet een netwerkverbinding kon opzetten. Toen waren ze nog niet zo geweldig, volgens veel mensen. In elk geval waren de meningen verdeeld en ervaringen verschilden. Ik had er niet meer aan gedacht. Eén van mijn broers kwam echter dit weekend er mee dat hij nu een setje in gebruik had genomen van TPLink en was er zeer te spreken over. Hij vroeg of ik even wilde testen of het voor mijn woning/kantoor ook geschikt was.

Rudy's Krabbels | devolo500duo
Devolo dLAN 500 Duo (afb: Devolo)

Dus zo gezegd, zo gedaan. En inderdaad: een prima, stabiele, verbinding.

Vandaag dus voor mijzelf ook een setje gehaald bij de MediaMarkt. Zijn set was van TPLink (AV600). Zelf heb ik, omdat MediaMarkt die niet op voorraad had, een set gekocht van Devolo, de dLAN 500DUO.

INSTALLATIE EN GEBRUIK
De installatie is supersimpel.. verbind één van de dLAN 500’s met je router en plug die in het stopcontact. Vervolgens ga je naar de ruimte waar je een LAN-verbinding wilt hebben, plugt daar de 2e in en sluit het apparaat (computer, laptop) er op aan. Klaar! Dat is het! Je hebt in een handomdraai een netwerkverbinding via je in huis aanwezige stroomdraden aangelegd.

Dat is niet eng of gevaarlijk – het is hetzelfde principe als de besturing van bijvoorbeeld lantarenpalen. Die worden ook via een signaal op het net aan- en uitgezet. Wat je nu in huis doet is over het stroomnet een (extra) signaal zetten.

Wat heel fijn is aan deze dLAN 500 is dat hij twéé ethernet poortjes heeft. Daarmee kan ik dus in de werkkamer ook de NAS aansluiten op het netwerk en heb ik geen losse switch meer nodig! Er zijn ook varianten met doorvoer stekkers en wifi geïntegreerd maar dat heb ik allemaal niet nodig. Dit is gewoon voor mij de ideale, simpele, “plug and play” oplossing.

Rudy's Krabbels | cockpit

SNELHEID
Intern, in de woning, kan ik snelheden halen van maximaal 350mbps. Maar alleen als ik netwerkverbinging binnen dezelfde groep heb. Zit ik, zoals in mijn kantoor, via een andere groep dan is de interne snelheid maximaal zo’n 150mpbs. Via de website van Devolo kun je (bovenstaande) tooltje downloaden om de zaak wat beter te configureren. Dat kan ik zeker aanraden. Al was het alleen al omdat je dan een wachtwoord kunt instellen op het netwerk(!) en updates kunt binnenhalen.

De externe snelheid (“hoe snel kan je internetten”) is afhankelijk van je aansluiting. Zelf heb ik ADSL dus dat is niet supersnel (maar snel genoeg). Wat ik wel merkte is dat ondanks dat de snelheid niet veel hoger ligt dan bij WiFi (doordat we ADSL hebben en WiFi sowieso al boven die snelheid kan komen binnenshuis) het tóch sneller werkt: een  lagere pingtijd én veel meer stabiliteit (want: bedraad) zorgt hier voor.

De downloadsnelheid is niet zo veel hoger bij bijvoorbeeld een speedtest, maar, de internetsnelheid (laden van een website, downloaden van updates e.d.) gaat wel degelijk met sprongen vooruit. Op zijn minst gevoelsmatig. Maar ook in de praktijk werkt het gewoon beter: kon ik voorheen nauwelijks een video streamen in de werkkamer, nu gaat dat prima, zonder haperingen!

WANNEER WERKT HET NIET
Al met al een hele goede oplossing natuurlijk voor de SOHO-situatie waarin ik zit. Voor ZZP’ers en MKB’ers met een pand met één groepenkast is het dus een perfecte, goedkope en snelle, oplossing om bekabeling in ruimtes te krijgen. Plug gewoon in ruimtes waar je netwerk wilt een apparatje bij en je breidt het netwerk zo in één keer weer uit zonder kabels trekken en veel gedoe.

Het werk niet (goed) als je probeert diverse ruimtes te verbinden die verschillende groepenkasten hebben. Dit omdat deze onderling niet zomaar een verbinding hebben. Daarnaast kan het in woningen waar hele oude electriciteitsbedrading ligt ook wel eens niet zo geweldig werken. Tot slot: verbind altijd met een muurcontact. Via een stekkerdoos wordt door de fabrikanten afgeraden.

SOFTWARE
Zoals gezegd, er is een leuk tooltje beschikbaar voor je computer om het een en ander te configureren en te meten. Deze software is beschikbaar voor Windows, Linux en Apple. Oh, en eerlijk is eerlijk: de software van TPLink ziet er gelikter uit en kan zo op het eerste oog ook een beetje meer. Maar goed, daar was het mij niet om begonnen.

Delen op: