Intoneren

[update: 29-11-2008] Mooi woord, ‘intoneren‘. Ik heb m’n nieuwe gitaar naar een specialist gebracht omdat ik merkte dat ‘ie (komt nog zo’n mooi woord) niet octaafzuiver was. Dat werd vooral duidelijk als ik met m’n dochter samenspeelde, de piano, die perfect is aangezien deze digitaal is, en de gitaar combineerden niet echt lekker qua klant, vooral niet als ik een capo gebruikte. Een duidelijk teken dat er iets niet helemaal goed is.

Nu kan je dat dus zelf doen, zie de links, maar.. in het geval van m’n Johnson is dat wat lastiger dan bij een standaard gitaar. Daarnaast wilde ik ‘m even een afstelbeurt laten geven. De e-bay handelaar waar ik ‘m gekocht heb, heeft dat natuurlijk niet gedaan. Het ding komt zo uit de fabriek of, waarschijnlijker, ergens uit een opslagloods. Dus de gitaar meegenomen.

Eerst moest er gewerkt worden en in de pauze dan richting Muziekhuis Westerhaven in Groningen waar Don Hofstee (hele informatieve site!) werkt.

Een collega van mij, die in de band SuperBug (nee, geen computervirus) speelt (gitarist, lead zanger) heeft ‘m nog even bespeeld voor ik ‘m wegbracht en oncludeerde: “Speelt als boter!!“. Wederom een bevestiging dat het gewoon een hele goede gitaar is!

Saga afstellen!
Enfin, ..  toen ik toch zo bezig was: ik heb een tijd terug m’n Saga TC-10 van een nieuw element voorzien. Vandaag daar ook een set nieuwe snaren opgezet en deze zélf “geïntoneerd” nadat ik de hals nog wat heb zitten afstellen, althans, het is nog niet helemaal zoals ik hoop(te) dat het zou moeten zijn, maar ik denk dat het goed in de richting komt. Heel goed zelf te doen met dit type gitaar en een goed stemapparaatje er bij. Heb nog een heel klein beetje ‘fret-buzz’, misschien toch ook deze maar laten doen, maar anderszijds is het gewoon leuk om het ook zelf te kunnen. De SAGA is gewoon een leuk experimenteer project wat dat betreft.

Overigens, zo klinkt dat dus zo’n Alnico Classic Tele neck pickup. Let op, de stemming is niet helemaal 100%, nieuwe snaren, dus dat blijft maar ‘verlopen’. Zelf vind ik de balans tussen hoog-midden-laag in deze pickup erg mooi. De cCrafterombinatie (contrast er tussen) met de bridge-pickup van de Saga Tele die standaard bijgeleverd is, is heel mooi. Beiden tegelijk vind ik minder geslaagd (beetje zwak qua volume). Maar, dat mag de pret niet drukken, ik heb nu een gitaar met leuke mogelijkheden en “helemaal zelf gebouwd”.

Toelichting bij de geluidsclips: de éérste is volledig ‘clean’, ingeplugd op de mixer die rechtstreeks de PC ingaat. Klank is daardoor niet bijzonder.De 2e is via de versterker (Crafter, Stereo, -zie afbeelding- klein beetje digitale echo/reverb er op via de ingebouwde DSP), studio-microfoon er voor en die vervolgens weer via de mixer de PC in.

Telecaster, Alnico pickup (neck)
> Telecaster, over de versterker

Delen op: