Is het internetverkeer “dood” tijdens de feestdagen?

internetblokkade russia today is illegaal

Een interessante vraag: moet je content of andere updates publiceren tijdens de feestdagen of niet? Volgens sommigen is dat wel het meest zinloze wat je kan doen, want: “Traffic sucks during the holidays”schrijft ondermeer deze blogger.

Is dat wel zo? Dat het vóór de feestdagen “rush hour” is wordt algemeen onderschreven immers: de webshops halen miljoenenverkopen. Bol.com deed bijvoorbeeld een jubelend bericht over de extreme omzetten. En dús neem je aan “het zal wel heel druk zijn geweest op internet die dagen”…

En dan nu de feiten

Eerst maar eens het internetverkeer van een provider uit Canada (even google gebruiken en je vindt zoiets) tijdens de feestdagen:

internetverkeer tijdens de kerstdagen

De week van kerst (in 2013) is er dus méér internetverkeer geweest. En dan nu de statistiek van deze website tot/met gisteravond 24:00

content publiceren tijdens de feestdagen nuttig of niet

De vraag “is het zinvol content te publiceren tijdens de feestdagen” kan dus op basis van bovenstaande grafieken alleen maar bevestigend worden beantwoord want:

  1. er zijn kennelijk meer mensen online (er wordt meer data gebruikt) en
  2. publicatie van bericht wordt opmerkelijk genoeg goed opgepikt.

Dat 2e punt kan ook veroorzaakt worden door het feit dat er zoveel bloggers en nieuwssites nagenoeg “niets” doen. Als je dan juist wél iets online zet valt dat extra op. Met als gevolg dat, verhoudingsgewijs, het verkeer op dit blog “door het dak” gaat:  al snel vier keer zoveel als normaal!

Zakelijke sites? Zo te zien niet echt de moeite waard. Mensen zijn vrij en zijn op zoek naar entertainment of vrije-tijd gerelateerde zaken.

zakelijke sites tijdens kerstdagen

Nieuwssites: ik heb er een paar bekeken, de resultaten zijn wisselend. De sites die nieuws gepubliceerd hebben hadden verkeer, de andere beduidend minder.

Conclusie

Op basis van mijn niet zo wetenschappelijke onderzoekje maar wel met feiten gestaafd: content publiceren is, zeker voor niet zakelijke websites, wel degelijk interessant. Ook tijdens de feestdagen. Of misschien zelfs wel juist tijdens de feestdagen. Tijdens de feestdagen zijn namelijk veel mensen (thuis) online, ze zoeken wat verstrooiing, entertainment, nieuws.

 

 

 

Delen op: