Kill Your Darlings – EP Release SimplonUP Groningen

Rudy's Krabbels | EP Release Kill Your Darlings SimplonUP 18

De band Kill Your Darlings had ik nog nooit live gehoord. Eén van de bandleden echter ken ik een beetje omdat hij tevens speelt met mijn dochters in een band. Toen ik zag dat ze een EP-release zouden doen en dat optreden in SimplonUP zou worden gehouden, besloot ik daarom dan ook om heen te gaan.

De band speelt pittige rock (hard-rock) en daar hou ik wel van op zijn tijd. Er is een tijd geweest dat ik eigenlijk niet anders luisterde zelfs. Dus meerdere redenen om weer eens een bezoekje aan Simplon te brengen!

Voorprogramma: “Mr Knowhow”

Voordat Kill Your Darlings begonnen stond er een andere band op het podium die ik ook nog nooit eerder had gehoord. We hebben niet hun hele set gezien maar “Mr. Knowhow” was zeker de moeite waard! Een strakke set en de band deed kwalitatief zeker niet onder voor de band waar ze het voorprogramma voor verzorgden.

Rudy's Krabbels | EP Release Kill Your Darlings SimplonUP 01
Mr Knowhow – live, Simplon

Vaak zie je toch dat de bands die in het voorprogramma staan minstens één niveau lager zijn (want: de hoofdact wil toch niet dat ze het voorprogramma moeten overtroeven of erger, dat die ‘beter’ zijn dan hen). Maar Kill Your Darlings heeft duidelijk geen last van dat “wij moeten beter zijn dan zij” complex. De bands waren in mijn ogen gewoon gelijkwaardig als je het over kwaliteit hebt. Beide met een eigen geluid ook, ondanks dat ze zich ook allebei in hetzelfde genre bevinden.

Het geluid stond wel te hard bij deze band. Ondanks dat ik “doppen” in had (want: ik ben zuinig op mijn gehoor) was dat duidelijk. Daar kunnen zij echter verder weinig aan doen vermoed ik.

Kill Your Darlings

De naam van de band, maar dat ligt uiteraard aan mij, zou mij nooit over de streep hebben gehaald om ze te gaan luisteren. Sorry beste mensen. Kan er niets aan doen.

In eerste instantie dacht ik dat de naam een referentie naar de film zou zijn maar dat was niet juist.

Hoe komt de band aan zijn naam?
De bandleden zaten bij elkaar te brainstormen over een naam. Er kwam van alles naar boven maar niets wat hen echt aansprak. Myra vertelt dat ze op een gegeven moment de term Kill your darlings tegenkwamen, een term uit de literatuur, die zoveel wil zeggen als dat je soms om een strakke tekst te krijgen dingen die je nou net zo mooi gevonden had weer moet schrappen. ‘De naam klinkt gewoon lekker,’ vindt Myra. – Stadmagazine.

Als ik niet gitarist Jasper toevallig had gekend via de dochters was de kans klein dat ik ooit naar een optreden van deze band toe zou zijn gegaan. Mara gelukkig wel gedaan want, zoals je verder zult lezen en horen, het was zeker de moeite waard!

Rudy's Krabbels | EP Release Kill Your Darlings SimplonUP 02
Kill Your Darlings Band – Live, Simplon

Want de band staat als een huis. Ze bestaan inmiddels vier jaar hoorde ik vanavond en je hoort ook dat het een goed op elkaar ingespeelde band is.

Het toeval wil dat ik met één van de dochters vandaag over een andere band sprak die inmiddels al weer ruim vijf jaar bestaan en waar één van de kritiekpunten in de reviews nog steeds is dat aan hun liedjes “nog het nodige werk” moet worden gedaan. Na een paar jaar samenspelen moet je op niveau zijn. En dat is deze band zeker.

Alles zit goed en strak in elkaar. Er wordt door de frontvrouw ook goed interactie bedreven met het publiek. Mensen voelen zich duidelijk betrokken bij de band. En dat is niet onbelangrijk! De EP (ook op spotify te beluisteren) maakt dit ook zeker duidelijk.

Live staat het dus als een huis. Als gitaarliefhebber gaat natuurlijk vooral mijn aandacht uit naar de gitaristen, maar in deze band speelt ook zeker drum en bas een belangrijke rol en, uiteraard, de zangeres. Zuiver, gedreven, goede stem. Helemaal niets mis mee.

Volgens de aankondiging op de site van Simplon haalt de band “inspiratie uit bands als Foo Fighters, Pearl Jam, Anouk, maar ook Deep Purple en Pink Floyd”. Wat ik dan wel weer grappig vond is dat ze een nummer van Led Zeppelin coverden (zie de video). En dat deden ze overigens erg goed.

Zoals dus duidelijk zal zijn, de technische uitvoering en drive van de band is dik in orde. Hier stond een hele goede band die het in mijn ogen verdient om op grote podia te spelen. Wat ik wel een beetje mis in de eigen liedjes is een ”hook”. Ze blijven, bij mij althans, niet echt hangen.

De band heeft een heus groepje echte fans en de zangeres richtte zich in haar dankwoordje speciaal tot hen en bedankte ze voor de trouwe support. Mooi!

Tot slot nog een compliment aan de zangeres. Eindelijk een (Nederlandse) zangeres die niet alleen een goede rock-stem heeft maar daarboven ook nog eens wél goed Engels kan zingen. Daar kan ik echt blij van worden 🙂

Meer over de band op hun website http://www.killyourdarlingsband.com/

Delen op: