Je website beveiligen, is dat nou wel nodig? Nou,.. toch wel. Op zijn minst is het handig gebruik te maken van wisselende wachtwoorden per website waarvan je gebruik maakt. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om je gebruikersnaam en wachtwoord voor bijv. MarktPlaza (een gratis advertentiesite, en ja als u daar op de link klikt krijg ik ‘credits’ van ze, mooie wereld is het toch hè? 🙂 ) identiek te laten zijn aan je Facebook of WordPress log-in gegevens.
U zult wellicht denken: “Ja, dat weten we nu wel, maar ik heb nog nooit gemerkt dat dat een probleem was”. Nee, meestal is het geen probleem. Maar als je zoals ik regelmatig kijkt naar wie er probeert in te loggen op je website en dus “knock-knock” doet op je login-link dan zie je soms ip-adressen en locaties waarvan je denkt: “Wat moet die op mijn WordPress login pagina?”….
Zoals bijv. deze meneer/mevrouw of script.. en zo zijn er dagelijks honderden, bij sommige sites wel duizenden, inlogpogingen. En, als je site niet up-to-date is qua software (bijvoorbeeld hele oude Joomla-installaties) dan kan het maar zo gebeuren dat je website ‘ge-defaced’ wordt.
Nu maak ik mij geen illusies. Geen enkele site of ewbserver is namelijk 100% veilig. Maar belangrijk is dit te onthouden: maak het de inbrekers niet te makkelijk. Leg de spreekwoordelijke sleutel niet onder de deurmat.
Vorig jaar schreef ik op mijn bedrijfswebsite een stukje met wat basis-tips over beveiliging. WordPress beveiligen is namelijk niet zo moeilijk als het lijkt. En zeker voor een zakelijke website is beveiliging ongelofelijk belangrijk want het aantal in dit artikel genoemde inbraakpogingen neemt alleen maar toe. En, helaas, steeds vaker met succes.