Laptop!

Zo’n vier jaar geleden kocht ik m’n eerste Laptop. En dan is nu het moment daar om afscheid te nemen van m’n “no-name” (..) notebookje. Na 4 jaar trouwe dienst is gisteren een nieuw exemplaar uitgezocht. Nog even waar ik mij al die jaren mee ‘beholpen’ heb (en m’n kinderen ook, met name voor MSN want dat wil ik niet op m’n desktop hebben)..

Tansmeta577

De specificaties van dit laptopje waren indertijd al bescheiden, maar ik heb er met veel plezier mee gewerkt en hij heeft me nooit in de steek gelaten.

  • Transmeta 577 Mhz CPU (ja, die van Linus Torvalds!)
  • 256 Mb geheugen (daar draait WinXP probleemloos op! Probeer dat met Vista eens)
  • 30 Gb HDD
  • CDRW/DVDRom
  • ingebouwd WiFi kaartje met een paar meter bereik.. (het -voor mij- grootste manco op dit moment, veel te weinig bereik)

De laptop ging voornamelijk mee voor het geven van presentaties, op vakantie, en op dienstreizen. Want in een hotel verveel ik me altijd heel snel. Ik ga dan toch liever wat werken op m’n kamer dan aan de bar hangen..

Zodra de nieuwe laptop binnen is, ontdaan is van de pre-installed Windows Vista (….) en voorzien van een fatsoenlijk besturingssysteem zal deze overigens een 2e leven tegemoet gegaan; tegen de boekhoudkundige restwaarde doorverkocht aan een collegatje!

De Nieuwe Machine!

Acer AspireEn dit is dan de nieuwe machine! De ACER ASPIRE AS9302AWSMi. Zo, kan je bijna niet uitspreken! Maar daarvoor is ’t ie niet gekocht natuurlijk.

De voornaamste reden een andere te kopen was het feit dat de oude machine niet meer ‘met de tijd meekon’. Dat wil zeggen: de TransMeta voldeed niet (meer) aan de eisen van m’n kinderen en mijzelf. Te traag, nieuwe software wilde er niet op draaien, de WiFi-kaart was veel te zwak. En nu mijn vrouw ook steeds vaker (vanwege vrijwilligerswerk voor de school) de laptop gebruikte werd het stilaan iedereen duidelijk, we moest er maar eens afscheid van nemen..

De specs van deze Acer zijn echt ‘dik’ in orde. Absurd eigenlijk, dat een gemiddelde laptop tegenwoordig specificaties heeft waar een webservertje bij verbleekt!

Het wordt m’n eerste AMD Turion, een “dual core”, 64 bit, CPU. Ik heb er hoge AMD Turionverwachtingen van qua snelheid en met name de rekenintensieve taken. Al m’n PC’s -zowel privé als zakelijk- zijn AMD’s. Dat is een soort van principe kwestie geworden. Ik vind Intel te duur én ik heb een afkeer van het ‘WinTel’ monopolie. Daarnaast hebben de AMD’s prestaties die zeer goed zijn.

De laatste PC met IntelCPU die ik had was een kloon met een Intel P60. Die CPU werd op een dag te heet, de blaren zaten er op… (’t schijnt dat een P60 zonder koeling kon, dus niet..) En vanaf dat moment is het altijd AMD geweest. Nu nog even geduld hebben tot hij binnenkomt..

Delen op: