
Je ziet het steeds vaker bij posts op LinkedIN, Facebook en andere sociale netwerken. In plaats van een link, met omschrijving, te delen naar een blogpost of nieuwsbericht sluit de melding af met “link in reactie”. Het is al een tijd de nieuwe hype en krijgt steeds meer navolging.
Engagement
Er wordt mensen verteld dat hun post dan meer bereik zou hebben. Maar is dat zo en is het wel zinvol dat te pas en te onpas te doen?
Persoonlijk erger ik mij er aan. Want dan moet ik de reacties gaan openklikken en gaan zoeken naar die link. Want lang niet altijd staat die link direct onder het bericht.
Ook erger ik mij er aan omdat ik daaraan zie dat de persoon of organisatie die de link plaatst er op gericht is om meer “engagement” te krijgen middels manipulatie van het systeem én, naar mijn mening, gebruikers. Meer kliks, meer bereik.
Of domweg de nieuwe hype volgen, zonder zelfs maar te begrijpen wat eigenlijk de bedoeling is. Omdat iemand ergens gezegd heeft dat het slim is om het zo te doen, dat dat beter is of zelfs “dat het zo hoort”. En dus volgt men de rest van de kudde. Net als berichten, in veelal suggestieve en vragende vorm, die dan worden afgesloten met: “Lees hieronder waarom”.
Het plaatsen van een link in de comments heeft echter ook grote nadelen!
Wat vindt Google er van?
Wat zegt ons grote orakel, oftewel Google, daar eigenlijk van? Sinds kort heeft Google een AI-functie die antwoorden geeft op vragen op allerlei gebied. Net als ChatGPT. Ik geef hieronder de reactie van Google’s AI (met wat kleine aanvullingen).
Links in reacties, vooral in platforms zoals LinkedIn, kunnen gebruikt worden om algoritmische beperkingen in de hoofdpost te omzeilen. Door de link in de reactie te plaatsen, voorkom je dat het algoritme het bereik van je bericht vermindert omdat het een link bevat. Bovendien kan het plaatsen van een link in een reactie extra engagement stimuleren, omdat je mensen uitlokt om te reageren op je bericht.
Redenen om links in reacties te plaatsen
- Omzeilen van algoritmische beperkingen
Sommige platforms, zoals LinkedIn, beperken het bereik van berichten die een link bevatten. Door de link in de reactie te plaatsen, kun je deze beperking omzeilen. Er van uitgaande dat je bericht een groot bereik zal krijgen of heeft – want dat is wel een voorwaarde. Als je netwerk al niet zo groot is, zal het bereik niet of nauwelijks verbeteren. - Engagement stimuleren
Door in je post te schrijven “Link in de eerste reactie!” lok je mensen uit om te reageren, wat potentieel goed is voor de engagement met je bericht. - Link blijft intact
Op sommige platforms, zoals LinkedIn, worden links in de hoofdpost vaak automatisch verkort, terwijl ze in reacties intact blijven. Maar problematisch is dat ‘inkorten’ voor het openen van de link uiteraard niet. De link is alleen minder goed leesbaar. - Geen kans op bestraffing
Links in reacties hebben minder kans om door een algoritme te worden “bestraft”. Het gaat dan met name om links naar sites die LinkedIN als schadelijk, tegen het beleid of irrelevant beschouwd. Persoonlijk heb ik het nog nooit meegemaakt op LinkedIN of Facebook (wel op X).
Nadelen van links in reacties
Links in reacties plaatsen kent een aantal flinke nadelen.
- Mensen kunnen de link missen
In drukbezochte threads kan een link in een reactie over het hoofd worden gezien. - Link kan verdwijnen
Als een bericht wordt gedeeld of genest, verdwijnt de link in de reactie mee. Daarmee is de beoogde ‘engagement’ verdwenen! Als mensen je bericht delen zoeken de lezers naar een link die er niet (meer) is. - Geen thumbnails
Op sommige platforms (bijv. LinkedIn), hebben links in reacties niet altijd een pre-thumbnail en zijn ze alleen klikbaar via mobiele apparaten (telefoon, tablet), wat minder aantrekkelijk kan zijn voor gebruikers. Effectief sluit je gebruikers dan dus uit(!) voor wat betreft het kunnen ‘doorklikken’ naar je link, waardoor engagement met je bericht zelfs sterk kan dalen!
Conclusie
Links in reacties kunnen een effectieve strategie zijn om het bereik en engagement van je bericht te vergroten, vooral op platforms waar links in de hoofdpost beperkt zijn. Het is echter belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te overwegen of de link in de reactie de beste optie is voor jouw doelgroep en platform.
Liever geen links?
“De gouden regel is om links zoveel mogelijk te vermijden. Mensen rechtstreeks bereiken via de inhoud van een bericht is altijd de beste aanpak.” (John Esperian).
Platformen voor Sociale Media willen dat je zo lang mogelijk op het platform zelf blijft. Berichten met links? Daar houden ze niet van. Immers, een link naar een (andere) website betekent dat de gebruiker van het platform naar elders gaat. Links in comments? Houden ze ook niet van (vandaar bijvoorbeeld verwijderen thumbnails).
Aangezien de berichten met een link kunnen worden ‘beperkt’ en een platform als LinkedIN liever heeft dat je dáár je content plaatst is het gevolg dat er steeds meer ‘lange verhalen’ verschijnen. Vaak semi-persoonlijk, ook nog eens “opgeleukt” met allerlei emoticons (doe dat niet, staat zo gruwelijk onprofessioneel en maakt je tekst vaak lastiger leesbaar!). Veelal is er een ‘catch’. Het (semi)persoonlijke verhaal eindigt in een sales pitch. Ik lees ze al tijden niet meer. En ga ook niet meer op zoek naar die “link in comment”.