Meta introduceert generatieve AI via Facebook. Opt-out!

Rudy's Krabbels | generatieve AI via Facebook

Meta, moederbedrijf van onder andere Instagram, Facebook en WhatsApp, rolt haar “generatieve AI” uit in Europa. Gebruikers van Facebook worden gevraagd in te stemmen met deze generatieve AI. Mijn advies: kies voor de “opt-out”!

Met kunstmatige intelligentie, AI dus, kan je veel leuke dingen doen. Zo heb ik er een tijd geleden allerlei plaatjes mee gemaakt om het eens te testen.

Wat is Facebook’s Generatieve AI?

Meta beschrijft dit als volgt:

Dankzij generatieve kunstmatige intelligentie (generatieve AI) kunnen mensen snel en op nieuwe, spannende manieren inhoud maken. Met generatieve AI kun je bijvoorbeeld eenvoudig nieuwe inhoud zoals afbeeldingen maken om te delen met vrienden. Bedrijven kunnen tekstreacties maken om vragen van hun klanten te beantwoorden. Generatieve AI is geen database of statische verzameling gegevens, maar een reeks computermodellen. Deze modellen zijn een vorm van kunstmatige intelligentie. Ze zijn getraind met miljarden gegevens uit verschillende gegevenstypen, zoals tekst, afbeeldingen en audio. Door deze gegevens te bestuderen, kan AI bepaalde dingen leren. [..] We gebruiken ook gegevens die zijn gedeeld via de producten en diensten van Meta. Deze gegevens kunnen dingen zijn zoals berichten of foto’s en hun bijschriften.”

Wat Meta dus doet is foto’s, berichten, reacties op berichten, tekeningen, artikelen enzovoorts die jij op Instagram of Facebook plaatst als input gebruiken voor ‘nieuwe’ producten.

Voorbeeld? Iemand vraagt via het AI-programma een plaatje van een rhododendron middels de volgende prompt:

A rhododendron with orange leaves in front of a wooden house with a white fence”

AI - Lexica Art - A rhododendron with orange leaves in front of a wooden house with a white fence

Dan is bovenstaande het resultaat. Voor het maken van zo’n foto, die nu plotseling een “origineel werk” is waar ik(!) de rechten op heb wordt gebruik gemaakt van software die getraind is met behulp van duizenden afbeeldingen van fotografen. Feitelijk is het een vorm van diefstal of plagiaat.

Facebook, META, wil dat nu gaan doen met jouw teksten, foto’s en andere creatieve werk.

Afbeeldingen maken met AI is niet hetzelfde als foto’s maken met AI. Je maakt geen foto’s. Je vertelt aan het AI-systeem wat er gegenereerd moet worden.

Meta biedt een Opt-Out. Gebruik het.

Klik niet zondermeer door/op “ok” als META je vraagt of ze jouw teksten, foto’s of ander werk mogen gebruiken.

Lees of je daar aan wilt meewerken en maak eventueel bezwaar. Dat kan via het formulier dat ze bieden. Let op. Het formulier doet wat gek. Voor inwoners van Nederland suggereert hij “Nederland” in het invulveld. Dat moet zijn de landcode: NL.

Een reden voor bezwaar, mijns inziens, is dat je originele content (foto’s, commentaar, berichten) worden gebruikt voor het trainen van een AI-systeem waar je géén controle op hebt.

Je weet niet wie het in de toekomst gaan gebruiken, wie er toegang toe krijgen, hoe het zit met eigendomsrechten, inbreuk op privacy. enz., enz.

Daarom mijn advies: kies voor de Opt-Out. Want er is op dit gebied gewoon nog weinig tot niets geregeld.

Voor eigenaren van websites een tip, die ik kreeg via Facebook: zorg dat je copyright meldingen op je website het gebruik van AI uitsluiten. Mocht in een later stadium blijken dat jouw originele werk (foto’s, teksten) zijn gebruikt om AI te trainen dan kun je daar tegen in verweer komen.

Delen op: