Migratie Linux Mint 18.3 naar Linux Mint 20 (Ulyana) zonder dataverlies

Migratie Computer naar Linux Mint 20 zonder dataverlies en herstellen home partitie op tweede harde schijf

Linux Mint versie 20 is al een tijdje beschikbaar. Tot nu toe had ik de overstap nog niet gemaakt. Deze week was het zover, ik moest er nu echt aan geloven. Want Linux Mint 18.3 werd niet meer ondersteund.

De afgelopen dagen heb ik twee computers geupgrade naar Linux Mint 20. Beide systemen, een desktop en een laptop, draaiden onder Linux Mint 18.3 en hoewel ik geen echte reden had om te upgraden naar versie 19 of 20 tot voor kort was die er nu wel: EOL. Dat betekent: END OF LIFE. Dus geen updates meer. Hoewel Linux een heel veilig systeem is en veel minder kwetsbaar voor hackers, malware en virussen dan bijvoorbeeld je Windows-computer is het niet verstandig om met een verouderd besturingssysteem te werken. Dus upgrade was noodzakelijk.

VOORDELEN UPGRADE

De nieuwe versie ziet er grafisch beter uit, is beduidend sneller (ook op wat oudere hardware zoals ik op mijn i3 desktop merk) en ondersteund nieuwere hardware. Daarnaast wordt deze versie uiteraard weer jarenlang door de samenstellers van de ‘distributie’ ondersteund.

Met de nieuwe Linux Mint had ik overigens al ervaring. Op mijn studio annex multimedia-computer had ik het vorig jaar al geïnstalleerd (video). Ik had toen al gemerkt dat versie 20 erg snel was maar uiteraard is dat ook een veel snelere computer (Intel Core i5-9400) dan mijn ‘kantoor’-desktop.

HOE UPGRADE JE LINUX MINT?

1. Maak een backup
Ja, daar ontkom je niet aan. Punt. Safety first!

2. Download de nieuwe ISO image
De ISO-image is te vinden op https://linuxmint.com/download.php. Kies altijd voor een zo recent mogelijke versie mét de aanduiding LTS (Long Term Support).

3. Start de computer vanaf een live USB stick.
Dit is echt een must. Hoe je die maakt lees je hier. Controleer of je computer in zijn algemeenheid goed werkt met de nieuwe versie. Test internet verbinding, test geluid, kijk of alles benaderbaar is want vooral geluidskaarten, WiFi-verbinding enz. kunnen natuurlijk kritieke problemen opleveren en daar wil je niet pas na de installatie achter komen.

4. Reboot en installeer Mint 20.
Werkt alles naar wens? Dan kan de nieuwe versie geïnstalleerd worden. In tegenstelling tot Windows upgraden is het dus geen gok of je hardware werkt, met de live USB- versie weet je op voorhand of je hardware met de nieuwe versie overweg kan!

Je start weer met de USB stick en vervolgens kies je voor installatie. Je hebt twee opties:
– naast de bestaande versie 18 (dat is de meest veilige ingeval je mogelijk problemen vermoed en terug wilt naar de oude versie)
– volledig nieuwe installatie waarbij oude systeem gewist wordt.

De schijruimte die Linux inneemt is niet extreem groot, dus kun je er eventueel voor kiezen zekerheidshalve altijd naast de bestaande versie te installeren.

GRSync Backup maken Linux

DESKTOP MIGRATIE

Op mijn DESKTOP computer was de keuze niet moelijk en koos ik voor de laatste optie. Deze computer heeft namelijk twee harde schijven, en de /home folder, waar alle data op staat, is dus fysiek gescheiden van de systeem disk. Dat betekent dat ik in principe gewoon een nieuwe versie van Linux op de SDA-schijf kan zetten en de home-folder met alle data niet geraakt wordt.

Het was voor mij dus mogelijk de gok te wagen vooraf geen backup te maken want omdat je al weet dat deze aparte harde schijf niet geraakt gaat worden door de installatie. Maar computers en aannames doen, laat staan gokken, is een slechte combi. Zoals ze dan zeggen: “Assumptions are the mother of all fuck ups!” en daar kan ik mijn (bedrijfs)data, grote collectie artikelen en foto’s niet aan wagen natuurlijk.

Ik heb een NAS en maak daar regelmatig backups mee natuurlijk. Maar je kunt wel eens iets missen. Dus tijd voor een volledige backup van alle data. Met GRsync een backup maken is veilig en betrouwbaar. Helaas liep deze steeds vast zonder foutmelding (backup naar NAS). Uiteindelijk maar gekozen voor het kopieren van de /home folder via het aloude “cp” commando.

Zodoende had ik nu zelfs twee backups: de ‘standaard’ backup die ik altijd maak en een verse, volledige, kopie van de /home partitie (schijf).

migratis desktop installatie linux mint_web

De hele installatie duurde nog geen 30 minuten.

Opnieuw mounten harde schijf met bestaande home-partitie

HERSTELLEN HOME PARTITIE

Na de installatie moet je dan dus wel je ‘/home’ schijf weer terug brengen in het systeem om je data weer te kunnen benaderen. Hoe doe je dit?

Open de terminal en voer onderstaande in (aannemend dat de 2e schijf SDB1 is)

$ sudo mount /dev/sdb1 /home

Controleren:

Schijven en partities Linux Mint
Schijf toevoegen zodat het altijd weer goed gemount wordt bij reboot van de computer of ‘koude start’.

Eerst partition UUID uitvragen aan systeem:

$ blkid /dev/sdb1

Output (voorbeeld)

/dev/sdb1: UUID=”f73e7549-5d8d-4997-8603-fd779ae4f7b0″ TYPE=”ext4″ PARTUUID=”25e80c60-01″

open /etc/fstab en voeg je UUID toe (vervang met je eigen UUID uiteraard!)

$ sudo nano /etc/fstab

In mijn geval voegde ik toe:

UUID=f73e7549-5d8d-4997-8603-fd779ae4f7b0 /home ext4 defaults 0 2

Opslaan van de wijzigingen en reboot je computer.
(Voor de oplettende lezers: nee, ik gebruik geen VIM 😉 ben al jaren verknocht aan Nano want dat gebruikte ik altijd al op FreeBSD en OpenBSD).

Controleer of alles correct is:

$ df -hl

Schijven na migratie Screenshot 2021-07-07 12-57-34

Niet alleen de schijf is weer keurig terug als ‘/home’ maar ook mijn ‘oude’ desktop is volledig hersteld. Sommige programma’s werken nu niet meer (snelkoppelingen er naar) maar zo weet ik wel precies welk ik nog even opnieuw moet installeren uiteraard.

Upgrade systeem

Na de installatie is het tijd voor het updaten van je systeem. Dat kan via de Update Manager (via start-menu of icoontje op de taakbalk te vinden, zie screenshot) of via de command line in de terminal.

Software Manager Linux Mint

Command line, via terminal:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade

Je kunt ze ook combineren:

$ sudo apt-get update && upgrade

Gaat de laatste (apt-get upgrade) niet goed, kan je daarvoor in de plaats ook gebruiken

$ sudo apt-get dist-upgrade

MIGRATIE LAPTOP (SINGLE DISK)

Migratie laptop naar Linux Mint 20

De migratie van mijn laptop verliep iets anders, want dat is een single-disk systeem. De bestanden heb ik op een externe harde schijf opgeslagen (met GRsync). Het duurde enorm lang voordat de backup klaar was maar het was natuurlijk ook nogal wat data. Daarnaast is de externe schijf, via USB, niet bepaald snel. Voor die backup koos ik voor een volledige systeembackup.

Daar heb ik dus gekozen voor een verse installatie en vervolgens het herstellen van de bestanden door ze vanaf de externe harde schijf, waar ik ze opgeslagen had, terug te halen.

FAVORIETEN HERSTELLEN

Tot slot: ik heb natuurlijk, mede vanuit mijn werk en vele hobbies en interesses, heel veel bookmarks.. (favorieten). Gelukkig heb ik FireFox. En een FireFox account heeft als groot voordeel dat je die kunt delen (synchroniseren) tussen verschillende computers en dus ook kunt herstellen na een nieuwe installatie. Dat probleem is dus snel opgelost! Inloggen op je account, synchroniseren en alles is weer terug. Ook je opgeslagen wachtwoorden.

MEER TIPS EN INFORMATIE

Meer tips en how to’s vind je onder andere op https://www.fosslinux.com/

 

 

Delen op: