Migreren van Ubuntu naar Linux Mint

Rudy's Krabbels | IMG 20180331 163003559 HDR

Recent ben ik gemigreerd van Windows7 naar Ubuntu Studio. Ubuntu Linux is een prachtige Linux omgeving, net als Linux Mint en diverse andere Linux Distro’s. Maar helaas had Ubuntu één klein “probleempje” waar ik mij ernstig aan stoorde: het “bevriezen” van het scherm na inloggen… een probleem dat onoplosbaar bleek te zijn.

De oorzaak is waarschijnlijk gelegen in het moederbord van de computer, alhoewel ik op internet veel meer klachten over dit verschijnsel las. De oplossingen zijn divers. De meeste mensen wijzen naar je videokaart en raden aan een andere desktop te gaan gebruiken die ‘lichter’ is.

Na het proberen van drie(!) verschillende desktop omgevingen was het niet opgelost. Updates van de Intel software? Helaas! Werken niet. En het installeren van een andere videokaart (uit een ‘donor computer’), waarvan ik wist dat die onder Debian (de onderliggende distributie van Ubuntu) werkt, was ook geen oplossing. Nog steeds kwam het met regelmaat voor dat na het inloggen (vooral bij een “koude start” van de computer) de desktop niet goed werd geladen. Het bureaublad bevriest enkele minuten en komt dan zéér traag op gang. De machine blijft supertraag en het is eigenlijk onwerkbaar. Een herstart is nodig en doet wonderen: de machine loopt weer als een tierelier.

Voor mij was dit de 2e en ook laatste poging om Ubuntu Studio te installeren. Op de studio-computer was het ook al geen succes en nu weer niet. Ook op die computer (een Celeron systeem) “bevroor” de machine met regelmaat. Op die machine deed zich dat juist vaak later voor, na een minuut of 10 er mee werken. En Ubuntu studio was daarin nogal consistent…

FRUSTREREND…

Dat is uiteraard uitermate frustrerend. Maar terug naar Windows7 en vervolgens “upgraden” naar Windows10 was geen optie voor mij. Gelukkig is er ook nog Linux Mint. En was ik zo ‘slim’ geweest de 2e harde schijf als /home partitie te installeren. Want dan kun je snel en eenvoudig een backup maken van je /home (de gebruikersdata op een aparte schijf, zekerheid voor alles!) en een ander OS installeren is daarmee zeer eenvoudig. Een dual-boot was ook een optie geweest maar ik zag het nut er niet van in. Waarom een OS achter de hand houden waar je steeds problemen mee hebt?

Dus, backup maken. Vervolgens een ISO van Linux Mint downloaden en op USB stick gezet. Herstarten van de computer vanaf de USB stick, en Mint installeren.

Rudy's Krabbels | Mint Installatie

Je start Linux Mint op, en vervolgens kies je vanaf het startscherm (het bureaublad) voor installatie Linux Mint. Kies vervolgens voor een aangepaste installatie, verwijderde de partities van de schijf waarop Ubuntu staat.

Onder het motto “Wat kon Seedorf nou gebeuren..” ook van de 2e schijf de partitie (de /home waar ik immers een backup van had) verwijderd. Vervolgens de partities weer opnieuw aangemaakt (de 1e schijf, sda, voor OS en SWAP en de 2e schijf als /home). Dit is noodzakelijk omdat anders Mint de /home niet herkent en de /home partitie anders op de 1e aanmaakt. Het aankoppelen van de 2e schijf is dan geen feest (met symbolic links enz.).

Binnen een paar minuten was de installatie afgerond. En wat schetst mijn verbazing, alle data op de 2e schijf stond er nog gewoon. Gebruikers (we gebruiken de computer met meerdere mensen) weer aangemaakt en de data werd keurig weer gekoppeld.

ONTBREKENDE APPLICATIES

Ubuntu Studio heeft natuurlijk een mooie bundel programmatuur zoals Ardour (waar ik groot fan van ben, mijn studio draait daar mee) en foto- en video-bewerkingsprogramma’s. Dat is geen probleem: via de software installer van Linux Mint heb je die programmatuur zo weer toegevoegd.

Software Installer Linux Mint

Het is een soort van ‘app store’, met dat grote verschil dat alles wat je installeert en download.. volstrekt gratis is. Net als Linux Mint zelf overigens. En nagenoeg alle andere Linux distributies. Wat dat betreft begrijp ik niet dat, zeker nu Linux zo gebruikersvriendelijk is tegenwoordig, mensen nog Windows gebruiken. Want: Windows is zo lek als een mandje (backdoors, virussen, malware), duur, minder stabiel en niet beter dan Linux.

PROBLEEM OPGELOST

Het probleem van het ‘bevriezende’ scherm is nu opgelost, ik heb alle data (niets kwijt) nog, het systeem draait onder Linux Mint ook nog eens veel sneller. Wat wil een mens nog meer? Dan kan ik nu met het mooie weer met een andere hobby bezig!

 

Linux Mint is te downloaden via: https://linuxmint.com/

Delen op: