Miskoop Action Sporthorloge Denver smartwatch SW-152

Denver smartwatch SW-152

Voor mijn verjaardag had ik dit ‘sporthorloge’ of ‘smartwach’ op het lijstje gezet én ook gekregen. Een leuk cadeautje natuurlijk! Het Action Sporthorloge Denver smartwatch SW-152 wil ik vooral gebruiken voor de fun als in: er zit een hartslagmeter in, het kan als je fietst of zwemt bijhouden wat de prestaties zijn.

Niet dat ik een enorme sporter ben hoor. De jongste dochter en ik gaan ééns per week baantjes zwemmen en daarnaast ga ik vaak op de fiets op pad (foto’s en route’s).

Het horloge werd aangeboden door de Action via hun online shop.

!! TIP
Download van apparaten als deze altijd onmiddelijk de handleiding. De bijgeleverde boekjes zijn in onleesbaar kleine lettertjes gedrukt! Aangezien het vaak tijdelijke artikelen zijn is de kans groot dat na verloop van tijd de handleiding nergens meer te vinden is.

Verwachtingen Action Sporthorloge

Van het horloge had ik geen enorme verwachtingen. Gewoon een leuke gadget. En aangezien ik al jaren geen horloge meer heb was het in die zin ook wel handig. Gewoon weer de tijd bij de hand!

BESCHRIJVING WEBSITE ACTION
De Action omschrijft het horloge als volgt:

Je sportieve, maar ook je sociale activiteiten bijhouden? Met deze multifunctionele smartwatch houd je alles in de gaten. Naast dat je natuurlijk de tijd kunt zien, krijg je al je notificaties en berichten binnen via het stijlvolle horloge om je pols. Zo mis je nooit een appje of een oproep. De flexibele band zit fijn, dus hij is ideaal om dagelijks te dragen.

Ook tijdens een work-out houd je de smartwatch om. Je gebruikt hem namelijk om verschillende sportprestaties bij te houden, zoals van hardlopen, fietsen, zwemmen en meer. De SW-152 meet je verbrandde calorieën en heeft een ingebouwde hartslagmeter, bloeddrukmeter en bloedzuurstofmeter. Verbind je smartwatch via bluetooth met de gratis Levon Health-app om alles overzichtelijk op je smartphone te bekijken. Zo zie je bijvoorbeeld ook hoeveel kilometer je hebt (hard)gelopen. Door het effect te zien van je training, krijg je een hoop meer motivatie. En je hoeft je geen zorgen te maken over zweet of regen. Het slimme horloge is namelijk stof- en waterbestendig.

De smartwatch is ook aan het werk als jij lekker ligt te dromen. Via de app krijg je meer inzicht in de kwaliteit van je nachtrust. Daarnaast houd je bij hoelang je slaapt. Want net als voldoende beweging, is ook slaap erg belangrijk voor je gezondheid. Met de SW-152 houd jij het allemaal goed bij.

De signaleringsfunctie van mail, apps en sms gebruik ik niet. Dat is een persoonlijke keuze en ingegeven door het feit dat ik een bedrijf heb (dus regelmatig mail) en in diverse app groepen (familie, werk) zit. Ik mag er niet aan denken dat bij elk mailtje, appje of SMS mijn horloge af gaat..

SPECIFICATIES
– ingebouwde hartslag- en bloeddrukmeter
– saturatiemeter (zuurstofgehalte bloed)
– stappenteller, afstandsmeter, calorieën-verbranding
– sportsmode: fietsen, hardlopen, zwemmen
– slaapmonitor
– foto’s maken (activeren telefoon via horloge)
– Stof- en waterbestendig (IP67, waterdicht tot 1 meter diepte dus niet duiken!!)
– verstelbare polsband
– Batterijduur 5 tot 7 dagen (opgave fabriek)

Installatie en Gebruik

Zoals gezegd: véél te kleine lettertjes in de meegeleverde handleiding. Daarom blij dat de handleiding wel op de site van de Action te vinden was. Meteen gedownload en opgeslagen.

Nadat je de telefoon volledig opgeladen hebt, de ’touch toets’ op het horloge ingedrukt houden en de app op de telefoon opstarten, telefoon zoeken en koppelen. De communicatie tussen telefoon en horloge gaat via bluetooth. Wellicht dat dit ook een oorzaak (zie verder) van de storingen is; er is meer bluetooth apparatuur in de omgeving en dat kan mogelijk verstoring veroorzaken.

Betrouwbaarheid gegevens

Ik heb bij sommige van de gegevens mijn twijfels. De bloeddrukmeter in het horloge bijvoorbeeld komt niet overeen met mijn (semi-professionele, door de hartstichting geaccrediteerde) bloeddrukmeter. Bij lange na niet.

De stappenteller klopt ook niet. Ik denk dat die gebaseerd is op veel minder lange mensen. De afstandsmeter klopt namelijk wel vrij aardig. Maar als ik 10 stappen tel, dan telt het horloge er zeker een stuk of 15. Dus kennelijk afgeregeld op véél minder lange mensen dan de gemiddelde westerling.

De hartslagmeter lijkt te kloppen. De bloedsaturatie is (gezien meetmethode) waarschijnlijk ook redelijk accuraat.

Zwemmen en fietsen

De Action belooft “Je  gebruikt hem namelijk om verschillende sportprestaties bij te houden, zoals van hardlopen, fietsen, zwemmen en meer.“.

Dé reden dat ik dit horloge wilde hebben was, naast tijdsaanduiding als in ‘regulier horloge’, “zwemmen en fietsen” tracken. En aangezien de claim is dat het horloge stof- en waterbestendig (IP67) is, bij het baantjeszwemmen het horloge om gehouden. Ingesteld op zwemmen en .. het water in.

Na één baantje bleek reeds dat de geclaimde waterbestdigheid van het horloge niet klopt. Kapot. Het scherm was uitgevallen en het horloge was niet meer tot leven te wekken.

Thuis, na het zwemmen, op tafel gelegd in de hoop dat het horloge nog weer tot leven zou komen. De volgende ochtend lag er een plasje water onder(!) en was het horloge nog steeds niet meer te gebruiken. Het start niet meer en reageert ook niet als je ‘m aan de lader legt.

LEFUN APP: Geen verbinding meer

De App deed in eerste instantie wat ‘ie moest doen. Waarom Action de app de “Levon Health” app noemt terwijl het Lefun heet is mij niet duidelijk.

De App wordt in de handleiding middels een QR code gelinkt. Installatie gaat vlotjes en het werkt allemaal goed. Wel werd na een paar dagen de verbinding met het horloge steeds verbroken (of andersom?) en er zijn advertenties in de app bij het opstarten.

Om van een irritant signaal over verbroken verbinding (van het horloge) af te zijn had ik de app niet continue actief op de telefoon. Mede omdat ik enige twijfels over de privacy (Chinese makers, locatiebepaling, app kan foto’s maken mits toegestaan door je) heb en als ik de app uit heb geeft de telefoon geen signaal meer over verbroken verbindingen. Dit signaal is namelijk zeer frequent en irriteerde mij mateloos.

De app is wel nodig. Als je je gegevens bewaren, want om 12 uur ’s nachts gaan de gegevens van die dag verloren(!) wat ook alleen maar in de handleiding als opmerking terzijde naar voren komt.

Helaas, na een paar dagen gebruik besloot de app (of het horloge?) volledig te stoppen met communiceren met het horloge. Op geen enkele manier was er meer verbinding te krijgen.

Ik heb alles geprobeerd: app verwijderen en opnieuw installeren, bluetooth aan-/uit, horloge aan-/uit, cache van het horloge leeg maken. Niets werkt meer. Via de Denver website vond ik een andere app maar niet alleen was die slechter qua bediening en taal (slecht Nederlands), ook werkte die domweg (ook) niet: hij vond het horloge niet.

Na een paar dagen besloot ik het nog één keer te proberen. App gedownload, geïnstalleerd en kijk aan! Het werkt weer. Horlog en app vonden elkaar weer. De vreugde was van korte duur, want na een paar uur begon het horloge weer frequent te piepen om aan te geven dat er géén verbinding meer was.

Overigens ben ik niet de enige dit dit probleem heeft, in de Google Playstore regent het precies dezelfde klachten over de app.

Action Sporthorloge Denver smartwatch SW-152
Action Sporthorloge – Webshop Action

Conclusie Action Sporthorloge

Wat kun je verwachten van een smartwatch van €19,95? Niet heel veel natuurlijk. Maar in elk geval wel dat ‘ie doet wat men belooft dat ‘ie moet doen. Dat is absoluut niet het geval met het Action Sporthorloge van Denver.

Daarnaast had ik via de Action site een vraag ingediend met betrekking tot de software. De beloofde reactie “binnen 3 werkdagen” is nu, na ruimschoots anderhalve week, ook nog niet binnen.

Een horloge dat waterdicht hoort te zijn die het na 25 meter zwemmen opgeeft, functies die niet betrouwbaar zijn, een falende app. Dit sporthorloge van de Action faalt hard op alle fronten.

Wat ik erg jammer vind is dat mijn kinderen een leuk cadeautje hadden gegeven en dit achteraf kwalitatief echt rommel blijkt te zijn. Ik post deze review hier zonder een blad voor de mond te nemen. Want ik kan mij zo voorstellen dat er veel mensen zijn die denken dat het leuk is om te kopen als gadget of opstap, later, naar een wat serieuzer exemplaar. Of bijvoorbeeld juist voor kinderen en tieners een leuke gadget is. Dat is het dus niet, de kans is groot dat het een flinke teleurstelling wordt.

We gaan proberen het geld terug te krijgen… ben benieuwd!

Delen op: