MixCraft

“Wie Mixcraft niet kent heeft onder een steen geleefd”

Die opmerking op een website triggerde mij om toch weer eens naar het programma te kijken. Ik kende het van jaren geleden en vond het toen niet zo’n interessant programma  om de een of andere reden (de kosten, waarschijnlijk ;)). Maar inmiddels toch maar weer eens een recente versie gedownload.

Voor wie snel muziek (backingtracks, eigen nummers) wil opnemen is MixCraft een perfect programma. De software is gratis te gebruiken voor 7 dagen. Je kunt alle functies gebruiken en uitproberen: opnemen, afmixen, exporteren als .WAV of MP3, het kan allemaal. Het mooiste aan het programma is dat het je bestaande VST-effects kan zoeken op je computer en (her)gebruiken en dat het ongelofelijk veel samples standaard bijlevert. Het heeft een bepaalde eenvoud in de bediening en toch alle features die je nodig hebt.

Vergeleken met veel andere pakketten zoals bijv. Reaper (interface die het nodige van je geduld vraagt, pakket kost echt tijd om mee te leren werken) of Audacity (te simpel, te weinig features, achterhaald) biedt het daarom behoorlijk waar voor z’n geld. En natuurlijk kon ik het niet laten om met behulp van de bijgeleverde samples, beetje knippen en plakken en wat effecten toevoegen een demo’tje te maken. Het is dus erg intuïtief in gebruik – alleen voor het instellen van de audio (asiodriver) heb ik even de online handleiding geraadpleegd. Daarna ging alles van het spreekwoordelijke leien dakje..

Wat verder voor mij persoonlijk van belang was: MixCraft heeft een goede MIDI-ondersteuning.  M’n AKAI Mini wordt namelijk door maar weinig software goed ondersteund. In Reaper was het een ramp (latency), in Audacity kun je het helemaal vergeten. In m’n standaard pakket (Energy) is de ondersteuning redelijk maar niet alle functies worden ondersteun en, bovenal, Energy heeft een iets beperkte selectie van MIDI-instrumenten. In MixCraft is de ondersteuning beter en de selectie aan midi-instrumenten is veel groter.

> Acoustica MixCraft
> Demo: Bluesrock projectje

Delen op: