Mondkapjes, afstand houden, handen wassen. Het heeft wél gewerkt!

vaccinatie-corona-griep-spuit-prik

De huidige griepuitbraak, waardoor de zorg weer onder de voet gelopen wordt en ook jongeren aan overlijden op dit moment, toont overduidelijk aan: Mondkapjes, afstand houden, handen wassen. Het heeft wél gewerkt!

Heel veel mensen ontkennen dat de corona-maatregelen nut hadden. Sterker nog, ze noemen en noemden het ‘een angstcultuur’. Een predikant ging recent zover het een “euvele neofascistische machtsgreep” te noemen in De Andere Krant.

Mondkapjes, afstand houden, handen wassen

De anderhalve-meter maatschappij werd door veel mensen verfoeid. Het nut van mondkapjes? Sommigen meenden dat het niet meer dan “een gedachtenexperiment” was of dat de mondkapjes zelfs gevaarlijk waren.

Net als corona verspreidt de griep, influenza, zich “via snot en tranen”:

Het virus verspreidt zich via heel kleine druppeltjes in de lucht tijdens hoesten of niezen. Ook via de handen, die vaak in aanraking komen met die druppeltjes, wordt het virus verspreid. (Nivel)

Bescherming met (speciale) brillen, afstand houden, handen wassen en mondkapjes voorkwam verspreiding van corona. Maar niet alleen de corona-besmettingen werden daardoor ingedamd. Oók de jaarlijkse griep-epidemie was daardoor maar zeer matig. Want deze maatregelen werken ook, aantoonbaar door het uitblijven er van, zeer goed tegen verspreiding van influenza..

Zorginfarct door griep

De maatregelen zijn losgelaten en het gevolg is dat we nu alweer een enorm probleem hebben, deze keer door griep, longontstekingen én corona.

Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, waarschuwt in het AD hiervoor en zegt: “En het effect van de feestdagen moet nog komen.” En de Leeuwarder Courant schrijft: “Er treden opvallend veel longcomplicaties op, waardoor gezonde mensen onverwacht kunnen overlijden.”

Kerngezonde mensen in de kracht van hun leven. Ze worden geveld door een griep, krijgen ineens longklachten en moeten met spoed worden opgenomen op de intensive care. Een dag later blijken ze overleden. Familie en vrienden staan perplex. (LC)

Naïeve hoop

Ik heb jarenlang de naïeve hoop gekoesterd dat mensen door ondermeer internet beter geïnformeerd en, uiteindelijk, ook “slimmer” zouden worden. Dat ze weloverwogen beslissingen zouden nemen. Gebaseerd op goede, objectieve, informatie. De realiteit is helaas al jarenlang anders. Onder invloed van social media, desinformatie en pulp op de Televisie worden mensen alleen maar dommer lijkt het wel.

Ook in relatie tot de bovenstaande feitelijke berichtgeving is de reactie op sociale media van veel mensen: “hou op met angst zaaien!” en betichten de pers van het verspreiden van “nepnieuws” en “leugens”… Net als tijdens de corona-pandemie. Terwijl we nu toch kunnen zién dat de maatregelen effect hebben gesorteerd? Immers, al was het alleen maar door het uitblijven van de griep-epidemie!

Het heeft wél gewerkt!

Covid-19 Corona FAQHet heeft dus wél gewerkt. En we gingen ook niét dood aan zuurstofgebrek door mondkapjes. Ook de vaccinaties hebben uitstekend gewerkt (bij griepvaccinaties is dat volgens veel onderzoek en artsen een ander verhaal en wordt ook in de brieven van de huisartsen aangegeven dat het tot ca 40% bescherming biedt).

Daarom ook dat websites als Thuisarts en anderen aanraden eigenlijk gewoon dezelfde maatregelen toe te passen die we al kennen en wel werken.

  • Was uw handen vaak met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Raak zo weinig mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
  • Blijf op 1,5 meter afstand van anderen.

Ik zou daar aan toe willen voegen:

  • gebruik een mondkapje (zodat je anderen niet besmet)

Maar vrees dat dat op veel weerstand zal stuiten bij mensen, de meeste mensen eigenwijs zijn en de voorgestelde voorzorgsmaatregelen totaal niet van belang zullen vinden laat staan opvolgen. Immers “het is maar een griepje” en “ik heb een prima immuunsysteem”.

Zolang we echter op sociale media en masse blijven roepen dat dit niets anders is dan “angstzaaien” ben ik bang dat we kennelijk de afgelopen (bijna) drie jaar nog steeds niets geleerd hebben. Zoals, beweerdelijk, Einstein eens zou hebben gezegd: “Het universum en de menselijke stupiditeit zijn onbegrends, maar van dat eerste ben ik niet zeker”.

Delen op: