In de eerste zes maanden van 2021 zijn er inmiddels meer mensen overleden aan Covid-19 (Corona) besmettingen dan in heel 2020. Een verdubbeling van de sterftecijfers. Ondanks het feit dat er inmiddels al uitgebreide vaccinatieprogramma’s zijn. Die programma’s echter hebben vooral hun effect in de (rijke) westerse landen. In de arme(re) landen zijn simpelweg geen of veel te weinig vaccins op dit moment.
Veel mensen schermen op sociale media met de zogeheten “IFR”-ratio’s. Die zijn, in de westerse wereld, relatief laag. Hiermee proberen ze aan te tonen dat het “met corona allemaal wel meevalt”. Vaak wordt het ook gebruikt als argument tegen maatregelen van de overheid. Toch is dat niet het hele verhaal. Integendeel!
Hoe hoog is de sterfte bij Corona?
In de eerste zes maanden van 2021 waren er bijvoorbeeld al méér sterfgevallen dan heel 2020. Hoe kan dat? Omndat Covid-19 nu toeslaat in de landen waar minder medische zorg is.
Wat is mortaliteitscijfer?
In een reactie bij nu.nl schreef iemand dan ook, terecht, het volgende: “mortaliteit wordt eigenlijk altijd aan de hand van twee percentages berekend: mét toegang tot zorg en zonder toegang tot zorg. Neem ebola als voorbeeld. Met toegang tot zorg is de mortaliteit recent vastgesteld op 50%. Zonder toegang tot zorg is deze 90%. Covid is gelukkig inderdaad een stuk minder dodelijk, maar de mortaliteit bleef in de westerse wereld beperkt doordat de zorg niet compleet onder de voet is gelopen en mensen aan de poort hebben moeten weigeren. Dan waren er aanzienlijk meer mensen overleden, kijk maar naar die stroomstoring in dat Nijmeegse ziekenhuis. Deze mensen hadden het met adequate zorg gewoon na kunnen vertellen. Maar als we dus geen maatregelen hadden getroffen was de zorg dus wél onbereikbaar geworden zoals in Brazilië, India en Suriname. Dan gaan er aanzienlijk meer mensen in huiselijke kring, ongeregistreerd dood.”