Mumford & Sons. Groots, meeslepend en soms te klein

Rudy's Krabbels | DSCI0060 small

Mumford & Sons traden afgelopen zaterdag op in het Goffertpark in Nijmegen en samen met dochter Mirjam bezocht ik het optreden van ze. We zijn allebei niet echt die-hard fan van ze maar waarderen de muziek wel enorm en wilden Mumford & Sons natuurlijk wel graag een keer live zien! De kans deed zich voor, dus dan moet je gewoon.. Gaan!

Mumford and Sons - Goofertpark Nijmegen

Dus zaterdag, ondanks het warme weer, de auto in. Er was een uitgebreid programma, waardoor het bijna een mini festival leek, maar gezien de temperatuur hadden we besloten te mikken op aankomst iets voor of tijdens de één na laatste act (Vaccines). Een band die de ondankbare taak had het publiek “op te warmen” (..) en daar ondanks het feit dat ze daar flink hun best voor deden niet echt in slaagden. Het publiek kwam niet voor hen (op een enkele uitgelaten meezingende en dansende fan na) en liet dat merken. Beschamend bijna hoe ze nauwelijks applaus kregen. En dan toch dapper “thank you!” roepen. Professioneel! Aan de mannen zelf lag het niet, ik denk dat hun muziek gewoon niet aansloot bij de fans van de band waar het allemaal om draaide.

Mumford & Sons

De release van het laatste album “Wilder Mind” ging met nogal wat kritiek van sommige fans gepaard. Ze zouden ‘verraad’ hebben gepleegd door ‘meer elektrisch’ te gaan en ‘meer als een gewone rockband’ te klinken. Een verwijt dat Bob Dylan ook eens heeft gehad en zich, terecht, niets van aantrok ook al schreeuwden ze hem toe dat hij (een) “Judas” was… En ook zij wisten dit van te voren waarschijnlijk wel of hebben zich er op voorbereid maar er zich waarschijnlijk ook niets van aangetrokken. Alhoewel de verwensingen op Facebook en Twitter soms best wel absurd waren..

Het mocht de pret niet drukken voor de enorme mensenmassa die was komen opdagen in het Goffertpark in Nijmegen. Alle bekende, ook oude en (semi)akoestisch uitgevoerde nummers kwamen voorbij, een paar nieuwe nummers. Het publiek genoot. Zong en hostte gezellig mee, sleepte bier en water aan. Eén groot gezellig feest. Met een capaciteit van 50.000 mensen (niet helemaal uitverkocht), een goede organisatie er om heen (extra gratis watertappunten, goede ordedienst, prima parkeergelegenheid, goede bewegwijzering), prachtig weer en prima muziek kan het bijna ook niet anders.

FOTO
(foto’s zijn niet allemaal in even hoge kwaliteit, sommige zijn met telefoon genomen)

VIDEO

Zoals je in de videosamenvatting kunt zien begon het concert met bekende nummers, maar op zeker moment switchen de heren naar een ‘kleine’, intieme, setting en deden een paar nummers met samenzang en een gitaar.. dat was té “klein”. Die intieme setting werkt niet met een veld met bijna 50.000 mensen voor je. Veel mensen gingen praten, roepen, lol maken, .. met bier gooien.. en dit krijg je ook niet meer goed uitversterkt. Ook tussen de nummers door vielen af en toe wat lange stiltes op dat moment (wisselen van instrumenten?). Overigens denk ik dat de mensen vlak voor het podium dit zo niet ervaren hebben. Dat was voor mij een klein minpuntje, maar na dit “dipje” in het programma ging het feest weer vol los.

Alles bij elkaar genomen deed Mumford & Sons precies wat het moest doen, het publiek kreeg een mooie doorsnede van hun carrière voorgeschoteld, alle grote hits kwamen voorbij en de uitvoering was uitstekend. We hebben er van genoten!

____
Alle video-opnamen en foto’s van het optreden van Mumford & Sons in het Goffertpark te Nijmegen © R. Brinkman, 2015. Foto’s zijn gemaakt met de Medion camera (alsmede de video’s) en een aantal met mijn telefoon.

 

Delen op: