Nieuw pensioenstelsel? Waarom eigenlijk?

Pensioen verdwijnen als sneeuw voor de zon

Is er inderdaad te weinig geld om de pensioenen uit te betalen? Hoe nijpend is de situatie eigenlijk? De Overheid wil dat er een nieuw pensioenstelsel komt. Daar wordt al een hele tijd gesoebat.

Het kabinet wil het pensioenstelsel hervormen. De gesprekken over de vernieuwing binnen de SER en tussen het kabinet en sociale partners hebben nog niet tot overeenstemming geleid. Het kabinet beraadt zich nu op het vervolgproces. – Rijksoverheid.nl

Veel mensen maken zich boos over de huidige situatie rondom de pensioenen. Er wordt veel onzin over verkocht overigens. Ons pensioenstelsel bestaat uit drie onderdelen namelijk:

1. AOW – een ‘omslagstelsel’ waarbij dus de mensen die werken betalen voor iedereen die AOW ontvangt. Niet meer op te brengen volgens de overheid en dus moest de pensioengerechtigde leeftijd omhoog;

2. Het collectieve pensioen – zo’n 90% van de Nederlanders (in loondienst) krijgt dit. Het is een pensioen waar jij en je werkgever voor betaald hebben. Mits je niet tot de 10% behoort die géén pensioen krijgt op die manier.

3. Aanvullende verzekering – spreekt voor zich, je kunt zelf ook nog iets regelen.

In het verleden heb ik al eens geschreven over de enorme rijkdom van de pensioenfondsen. Maar kennelijk zijn de cijfers nog schokkender dan ik dacht. Volgens Consultancy.nl hebben de Nederlandse pensioenfondsen een kapitaal aan (belegd) vermogen van maar liefst 1.600 MILJARD euro. Dat schrijven we even uit:

PENSIOENKAS € 1.600.000.000.000,00

Rudy's Krabbels | geldDe kas van de pensioenfondsen zit dus overvol. Het geld “klotst er bij de plinten omhoog” (zo heb ik in het verleden op het hoofdkantoor van het ABP wel gezien,..). Maar goed, het gaat niet goed met onze pensioenen volgens de overheid. Er moeten nieuwe regels komen want ‘dekkingsgraad’ en ‘vergrijzing’ enzovoorts.

Hoe slecht het gaat met die pensioenfondsen zie je als je kijkt naar de cijfers van 2008. Volgens de officiële cijfers (informatiefolder) was er toen €800 miljard in kas. In tien jaar tijd is dus het vermogen van de pensioenfondsen VERDUBBELD.

Met andere woorden: waar hébben we het over? Is de levensverwachting c.q. gemiddeld te verwachten tijd dat iemand een pensioen ontvangt dan ook verdubbeld, dat de politiek zich zo druk maakt?

Nee! Integendeel. De gemiddelde levensverwachting was in 2006 ca. 80,4 jaar. In 2017 was het inmiddels opgelopen tot 81,7 jaar. Met andere woorden, we hebben er gemiddeld zo’n  1,3 jaar bijgeplust (bron: CBS). Echter, de pensioengerechtigde leeftijd is gestegen van 65 naar 66 jaar en gaat naar 67 jaar.

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. (Pensioenfonds Zorg & Welzijn)

We worden dus ouder, gemiddeld, en mogen daar voor ‘bloeden’: langer werken (= meer premie afdragen) en daarnaast niet langer met pensioen. We worden daardoor van twee kanten ‘gepakt’ door onze overheid. Ik zeg dit: zorg dat je zelf maatregelen neemt als je redelijk op tijd van je oude dag wilt genieten (als je die krijgt, want zo’n 25% van de mensen haalt die leeftijd niet). Van onze overheid hoeven we ’t niet te verwachten want die zijn overduidelijk van plan weer een greep in de pensioenkas te doen, linksom of rechtsom, zoals vroeger al vaker is gebeurd.

Wat mij betreft wordt dit hele stelsel vandaag nog afgeschaft en gaan we over naar één algemene pensioenspaarkas voor iedereen. De fondsen verplicht laten afstorten er in en vervolgens kan iedereen op basis van zijn opgebouwde kapitaal zélf bepalen wanneer hij of zij het opneemt. Zelfs als dat ruimschoots voor de 67e verjaardag is. Het is niet meer van deze tijd dat dit soort regelingen allemaal collectief zijn en “Vadertje Staat” wel even bepaalt hoe en wanneer U en ik ons eigen(!) geld ter beschikking word gesteld. Dát zou pas een nieuw pensioenstelsel zijn!

 

 

Delen op: