Ik ga beginnen aan een nieuw Studio-project. En,.. een (I) in de titel want dit wordt een vervolgverhaal! Het gaat een avontuur worden. Tot voor kort wilde ik het altijd doen, nu gaat het gebeuren ook: een “dedicated” DAW (Digital Audio Workstation).
De ervaringen, recentelijk, met het bouwen van nieuwe webservers onder debian indachtig en de prijzen van tegenwoordige hardware kwam het weer boven drijven: zelf een DAW bouwen op dedciated hardware. Vooral omdat dit type servers (door de toegepaste hardware) zo geruisloos is. En omdat Windows (hardware eisen, licentie windows, gevoelig voor virussen, kosten software, nare houding Microsoft met betrekking tot support enz, enz) voor mij een beetje een gepasseerd station is en ik op m’n servers Linux (CentOS en Debian) heb draaien ben ik gaan kijken naar linux oplossingen.
Hardware: Mini-ITX systeem
De bouw van de servers en de prestaties er van, in combinatie met voornamelijk lekker veel RAM geheugen en SSD schijven, heeft mij overtuigd dat de huidige generatie moederborden met geïntegreerde Celeron processoren en overige hardware een goede keuze zijn voor een dergelijk systeem. Voordeel is namelijk: géén draaiende (en dus falende, vertagende maar ook lawaai makende) onderdelen meer. Daarmee kun je dus tevens een systeem maken dat nauwelijks nog ‘latency’ zou moeten hebben (in theorie).
Setup (onderdelen gedeeltelijk nog in bestelling)
- LC Power Mini-IT kastje (met voeding/adaptor). De losse voeding heeft geen koeling nodig. Dus geen ‘geruis’ van een ventilator
- Mini-itx moederbord, ASRock met Celeron J1900 QuadCore
- 2x 4GB RAM;
- OCZ SSD Schijf, 120 GB
Alles bij elkaar aan hardware nog geen € 250,– als je dit lijstje inkoopt!! Het moederbord had ik nog liggen (“garantiegevalletje”). Dus daarvoor hoefde ik geen kosten te maken.
De OCZ disk is één van de goedkoopste SSD’s. Natuurlijk kan je nog kleiner nemen maar er moet met goed fatsoen ook opgenomen kunnen worden en bewerkt (mixen, editen enz). dus vind ik 120GB wel noodzakelijk. Ga maar uit van ongeveer 20GB voor het OS + software, de overige 100GB hou je dan over voor het opnemen van tracks. Aangezien die zodra ze klaar zijn over kunnen naar een externe harde schijf of de NAS, heeft het geen zin te investeren in een extreem grote harde schijf.
Met een schrijfsnelheid van 450MB/s en leessnelheid van 550MB/s blaast zo’n SSD’tje elke SATA schijf er uit (zie dit overzicht), zeker als het om desktop-schijven gaat. Aangezien je met een reguliere SATA harde schijf al met gemak meerdere sporen kan afspelen/opnemen tegelijkertijd en ik met de laptop de ervaring had dat dat met een SSD nog beter ging (helaas haperde die af en toe, want.. Windows) is een OCZ schijf eigenlijk al “overkill”. Maar onder het motto “omdat het kan” hier voor gegaan.
Software: Ubuntu Studio met Ardour
Ubuntu is een Debian-gebaseerde Linux distributie waar ik al wat ervaring mee heb opgedaan. Voor de servers uiteindelijk gekozen voor Debian, maar … ik ben er toch wel erg gecharmeerd van.
Daar komt bij, na een beetje zoeken ontdekte ik dat er een speciale variant is: Ubuntu Studio. Die heeft ondermeer de Ardour Studio software aan boord. Ardour is er voor Linux en Mac OSX en wordt zowel door thuisgebruikers als professionele studio’s gebruikt.
Het komt met een bundel van software voor het opnemen van audio, bewerken van video, en fotobewerking. Alles wat een creatief mens nodig heeft voor heel weinig geld want: gratis! Onder het motto “Ben je nou een Nederlander of niet!” zag ik kansen. Hardware voor een bedrag waarvoor je bij een Windows Machine hard uitgelachen wordt door een verkoper, en software.. voor niks.
Ik heb m’n Oracle VirtualBox eens opgestart, en een virtuele testmachine gemaakt met 2GB Ram, 40GB vDisk en 32Mb videoram. Minimaler kan je ’t niet doen lijkt mij. Vervolgens Ubuntu Studio gedownload en binnen een VirtualBox-VM Machine geïnstalleerd.
De specificaties zijn echt minimaal, en de hardware die ik ga gebruiken is stukken beter. De aanname is: als het hier op draait, dan zéker op mijn hardware! Het draaide als een zonnetje. Het enige wat niet goed lukte in de VirtualBox omgeving was de audio aan de praat te krijgen. De host (Windows7) software en VirtualBox praten op dat gebied niet helemaal lekker met elkaar.
Hoewel dat een heel belangrijk onderdeel is (..) van het hele verhaal ga ik er vanuit dat dat geen enkel probleem zal zijn gezien alles wat ik er inmiddels over gelezen heb. Wat ik ook las, niet onbelangrijk voor de Windows-gebruikers die ook willen overstappen: wil je VST plugins gebruiken dan heb je de 32-bit versie nodig en niet, zoals ik heb gedownload, de 64-bit versie. Ik ga voor volledig Linux en heb een windows-machine waar ik eventueel later op kan afmixen en eventuele VST’s kan gebruiken dus ga me daar niet druk om maken.
Maar zover ben ik nog niet… eerst de hardware compleet krijgen en ‘in elkaar prikken’. Dat zal één dezer dagen zover zijn en ik hou jullie allemaal op de hoogte natuurlijk 🙂
Tot slot, een gezellig muziekje van iemand die ook met Ardour opneemt. Niet verkeerd qua audio!