Nieuwe computer..

Harde schijf wordt niet herkend in Windows 2000 en Windows XP wanneer die groter is dan 130Gb..

Omdat gisteren mijn “oude” PC helaas de geest gaf, nadat hier de eerste tekenen al een tijdje van kwamen (spontaan ‘uit’ gaan na een tijdje gebruiken **) moest er een nieuwe pc worden gekocht. Die was al besteld, en gisteren dus van ‘de leverancier‘ mee naar huis genomen. Het is een AMD X2 64-bit/5000+ Mhz. Een ‘dual core’, met 2Gb werkgeheugen en een 320Gb HDD er in. Dat wordt lekker snel werken, nietwaar?? Nou,… dat wel, maar het had wel wat voeten in aarde!

Er ontstonden problemen: de HDD werd niet goed herkend door Windows2000 en/of WindowsXP. Bij de installatie kwamen beide installatie cd’s niet verder dan een HDD van 130Gb! Dat heeft te maken met het feit dat Windows-versie die wat ouder zijn grote harde schijven dus niet goed herkennen.

Een lang verhaal kort: na enig gezoek (gelukkig had ik met de laptop de mogelijkheid om op internet te gaan) kwam ik hier terecht:
http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=138967
en vervolgens na wat verder zoeken ook hier:
http://support.microsoft.com/kb/305098/nl
en daarmee werd het bijna opgelost.. want er zit een klein foutje in het artikel van Microsoft. Je moet namelijk na het aanmaken van de register instelling nog even de waarde op ‘1’ zetten (staat er niet zo in), pc herstarten en dan ziet hij opeens 320 Gb’s aan ruimte.

Volgens de aanwijzingen dus éérst een 10Gb systeempartitie gemaakt, daarna de registerkey aangepast en vervolgens kun je in Partitie aanmaken in Windows 2000 (en XP)Windows2000 via:
=> instellingen
=> configuratiescherm
=> systeembeheer
=> computerbeheer
=> schijfbeheer
alsnog de verloren gewaande schijfruimde netjes aan een partitie toewijzen en klaar ben je (zie afbeelding, rechts).

In mijn geval was dat nog niet helemaal zo. Want vervolgens ging de HDD van de oude PC er in (eerst uitzoeken welke jumper je aan moet passen want anders conflicteert het weer met de CD-speler/brander!)  en kon ik alle data overzetten naar de nieuwe schijf. Daarna de partities op de oude HDD verwijderd en één nieuwe partitie (zie bovenstaande pad c.q. ‘route’) aangemaakt. Deze extra HDD gaat funcgeren als opslagplaats van gastgebruikers (= vrouw & kinderen) en voor bestanden die minder belangrijk of van tijdelijke aard zijn.

En weer de internetverbinding en alle software opnieuw installeren.. ’t Is leuk zo’n nieuwe computer, maar je hebt er een hoop (nacht)werk van! Maar eerst staat er nog wat anders op het programma, reden waarom ik gisteren tot diep in de nacht doorwerkte aan de PC; er moet een ‘preek’ gemaakt voor morgen en die was nog niet helemaal af.

**) Nb! De grootste oorzaak van pc’s die kapot gaan is: stof. Mijn oude pc zoog ik dan ook af en toe uit, maar nu heb ik geen risico’s genomen. De “buis” (incl. open verbinding met de buitenwereld) die naar de CPU gaat is afgemonteerd en de open roosters zijn voorzien, aan de binnenzijde, van een dun, filterend, materiaal wat in de verbandtrommel gevonden is. Dan maar een ietsjes hogere temperatuur c.q. wat minder energie-zuinig omdat de fan wat sneller moet draaien, ik ben niet van plan steeds weer nieuwe computers te kopen!

Delen op: