Ongewenste post..

PostbodeOngewenste post. Ook wel ‘spam’ genoemd, tenminste: als het ongewenste email betreft. Er zijn diverse richtlijnen tegen die irritante reclame’s per email, maar daar liggen de spammers niet wakker van. Ze weten dat er toch niet opgetreden wordt tegen ze.

De economische schade van spam is enorm. Ergens las ik dat voor een bedrijf met 100 werknemers de schade rond de € 65.000 per jaar is. Toch zijn er ook mensen die de positieve kanten van spam menen te kunnen zien, zoals professor Egon Berghout.

Enfin, de meeste mensen zitten tegenwoordig achter een ‘spamfilter’, virusscanner, firewall,.. enz. de spam die daar nog doorheen komt neem je maar voor lief en verwijder je. Een nieuwe vorm van spam is “form-spam”. Om te voorkomen dat je spam via je website ontvangt is het namelijk handig een mailformulier te gebruiken in plaats van je emailadres te vermelden op de site. Spammers worden echter slimmer en hebben software ontwikkeld die nu viá dat formulier hun spam aan je toezenden.. Dan weten ze tenminste zeker dat het goed geadresseerd is!

De óudste vorm van spam -en nog steeds veelvuldig voorkomend- komt echter gewoon aan je deur. De postbode brengt het. En ik vind het nog steeds de meest irritante die er is; op naam gestelde brieven van loterijen, prijzenfestivals, reclame, etc, etc. Wat is de economische schade dáár eigenlijk van? Op m’n kantoor staat inmiddels twee dozen vol van die ‘spam’. Ik moet het allemaal sorteren, afvoeren.. waarom is dáár eigenlijk geen wetgeving tegen?

Delen op: