Ontwikkelen van een vaccin duurt jaren. Het corona-vaccin kan daarom nooit goed zijn!

Vaccin Corona gevaarlijk?

Is een corona-vaccin wel veilig? Gaat de ontwikkeling er van niet véél te snel? Facebook-comments worden overspoeld met mensen die zich verzetten tegen vaccinatie in zijn algemeenheid en vaccins tegen corona in het bijzonder.

[update: November 2020]

⇒ in de Corona FAQ worden regelmatig updates geplaatst, ook over dit onderwerp

Berichten over vaccins voor corona, en berichten over (nieuwe) uitbraken worden overspoeld door mensen die dingen zeggen als:

Nee nee geen vaccin in mijn lijf normaal duurt een vaccin en medicijn jaren en jaren en nu binnen 1 jaar dit chemische goedje nee ze mogen deze vaccin houden

wat als blijkt dat er na verloop van tijd nogal wat klachten komen door bijwerkingen van de troep

benieuwd hoe de gezondheid van deze proefpersonen is na een aantal jaar dan pas kan je zeggen is goed of niet tot die tijd voor ons geen extra troep in het ons lijf

Geen vastgestelde doorlooptijd medicijnontwikkeling

Er is niet zoiets als een vastgestelde doorlooptijd voor de ontwikkeling van een medicijn.

De doorlooptijd van medicijnontwikkeling wordt door allerlei factoren beïnvloed, waaronder heel veel administratieve processen. Door een medicijn zoals deze voorrang te geven, wegens de grote maatschappelijke urgentie, kan die doorlooptijd verkort worden.

Nergens, maar dan ook nérgens, is voorgeschreven hoe láng zo’n traject moet duren. Wél is voorgeschreven wát er allemaal moet worden gedaan, getest, vastgelegd etc. voordat een medicijn de markt op mag.

Dat betekent dat het zeer wel mogelijk is een medicijn “versneld” de markt op te brengen zonder dat daar risico’s aan kleven. Vooral omdat er door heel veel onderzoekers tegelijk aan gewerkt wordt, wereldwijd peer-reviews worden gedaan en ook uitgebreid getest wordt met dubbel blind onderzoek.

Het argument dat ontwikkeling van een medicijn jarenlang duurt klopt gevoelsmatig, gezien het feit dat het normaliter wel tot zes à zeven jaar kan duren voordat sommige medicijnen op de markt komen; maar andere medicijnen komen veel sneller op de markt en als er een urgentie is, zoals met dit medicijn, dan krijgt dit gewoon voorrang en blijven andere ontwikkel- en testtrajecten even liggen.

SARS en MERS-vaccins

Daarnaast is de snellere ontwikkeling dus mogelijk gemaakt door eerdere uitbraken van corona-virussen.

Vaccinontwikkelaars maken namelijk gebruik van bestaande technieken die gebruikt zijn bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003. “Hiervan hebben we al kennis, waardoor je nu veel sneller een vaccin kunt maken.” (nu.nl)

Dat het nu zo snel gaat, komt door een samenloop van omstandigheden. Vooropgesteld: het coronavirus is qua structuur een relatief makkelijk doelwit om een vaccin voor te ontwikkelen. Daar kwam bij dat de afgelopen jaren veel voorwerk is verricht op vaccins tegens het SARS- en MERS-virus, de broertjes die veel op het huidige coronavirus lijken.

Bovendien was de genetische code van het coronavirus al in januari bekend. Vaccinmakers konden daar meteen gebruik van maken. Al in maart lag er een vaccin, klaar voor proeven op mensen. Omdat het virus al sinds januari om zich heen grijpt, was waren slechts enkele maanden nodig om aan voldoende proefpersonen te komen. Last but not least: alle ballen gingen dit jaar op corona. Nooit eerder is er wereldwijd zoveel geld, tijd en moeite gespendeerd om een virus te nek om te draaien. (Het Parool)

“Het coronavirus is een relatief makkelijk doelwit om een vaccin tegen te ontwikkelen. [..] Zo wisten wetenschappers vrijwel direct op welk eiwit van het virus ze zich moesten richten. Dat scheelt jaren laboratoriumonderzoek” (Epidemioloog Patricia Bruijning in hetzelfde artikel)

De link hieronder geeft verdere uitleg over ontwikkeltrajecten van medicijnen. Zoals je kunt zien is nergens voorgeschreven hoe lang zo’n traject zou moeten duren.

https://www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/geneesmiddelenontwikkeling

Is het dan dus wél veilig?

Is een corona-vaccin, dat er voorlopig nog niet is op het moment dat ik dit schrijf, dan dus wél veilig? Er zijn toch ook berichten over het vaccin voor de Mexicaanse Griep, dat er toch een paar duizend mensen (wereldwijd) werden getroffen door ernstige bijwerkingen?

aantal sterfgevallen corona juli 2020
Sterfgevallen Corona, juli 2020

Helemaal waar! Er waren klachten bekend en de fabrikant heeft dat verzwegen. Dat is natuurlijk hartstikke fout!

Anderzijds is het nu wel zo dat er duizenden(!) wetenschappers wereldwijd bezig zijn met de ontwikkeling van een vaccin tegen corona en dat ook vrij helder is voor de wetenschappers hoe het virus werkt (door onder andere het grote aantal slachtoffers). Dat is dus niet één fabrikant die iets op de markt brengt. En wat we ook mogen aannemen is, alhoewel dat natuurlijk een aanname is, dat er van deze eerdere ervaringen geleerd is.

Sterfgevallen Corona November 2020
Sterfgevallen Corona November 2020

Op tientallen miljoenen gevaccineerde personen een paar duizend mensen met klachten/bijwerkingen is niet extreem hoog. Sterker, eigenlijk is dat een verwaarloosbaar percentage. Een gemiddeld medicijn heeft altijd bijwerkingen bij bepaalde personen. Daarom worden ze ook getest immers?

Als het corona-vaccin bij een paar duizend mensen een bijwerking geeft, maar anderzijds honderdduizenden(!) levens kan redden, welke van de twee kwaden moeten we dan kiezen?

Natuurlijk begrijp ik het dilemma waar veel mensen zich voor geplaatst zien. Daar komt bij dat het vertrouwen van de burger in de politiek, mede gevoed door sommige politici overigens die er voordeel uit halen dat “de gevestigde orde” niet meer vertrouwd wordt, geschaad is. Als een minister-president als Rutte dus aankondigt dat er een vaccin beschikbaar is, of het RIVM, dan schreeuwen veel mensen direct op Twitter, Facebook en andere online media dat “Pinokkio” (a.k.a. Rutte) of “die doorgesnoven gek” (a.k.a. de Jonge) niet te vertouwen zijn..

Maar is dat voldoende reden om af te zien van een medicijn dat door integere wetenschappers, die dit medicijn in veel gevallen nota bene tegen kostprijs aanbieden, af te wijzen? Om het leven van je dierbaren op het spel te zetten?

Discussies over samenstelling, DNA, veiligheid

Er zijn, vooral op Social Media zoals Facebook en Twitter, héél veel (on)gefundeerde berichten te vinden over dit onderwerp. Iedereen heeft wel “ergens op Facebook” iets gelezen of “een video op Youtube” gezien. De meest wilde en ongefundeerde verhalen komen af en toe voorbij.

In de “Corona FAQ” die ik bijhoud meer informatie en heel veel links naar allerlei onderwerpen en (wetenschappelijke) bronnen. Klik hier daarvoor.

 

Delen op: