Opnamesessie Ten Years Today

Rudy's Krabbels | PA134450 smallHet is al weer even geleden dat ik hier postte.. Dat komt natuurlijk doordat ik het ‘druk’ heb. En, voor de ‘snelle updates’ heb je tegenwoordig de vluchtige wereld van Facebook en Twitter. Enfin, afgelopen zaterdag was het zover: een heuse ‘opname sessie’ met échte muzikanten in m’n ‘homestudio’. De band Ten Years Today over de vloer. Een hele leuke, jonge, band met leden uit Groningen en Zuidhorn.

We begonnen zaterdagmorgen rond 11 uur met opnemen nadat ik eerst met Mirjam alles klaar had gezet (vnl. Drumstel opstellen e.d.) en de kamer een beetje zo had ingericht dat er niet te veel ‘reflectie’ zou zijn van geluid. Achter het drumstel een geïmpoviseerd wandje (zeer groot stuk karton met een fleece deken er over heen) en er onder een grote badmat. Daarna de microfoons in ‘recorderman’ opstelling. Gitaar en Bas gingen rechtstreeks over de mixer. Ben (Drums), Floris (Gitaar) en Simon (Bas) gingen super snel. We hoefden echt maar heel weinig overnieuw te doen en ze hadden goed bedacht hoe ze het wilden aanpakken. Heel belangrijk, want dat scheelt ontzettend veel tijd.

Rudy's Krabbels | DSCF8524 smallHet inspelen ging eigenlijk supersnel. Na 2 nummers ’track voor track’ opnemen (we zouden er 2 opnemen) was er eigenlijk nog wel wat tijd over om een 3e nummer op te nemen. Deze was nog vrij nieuw dus track voor track inspelen lukte niet erg vlotjes. We besloten daarom deze (risico voor het afmixen natuurlijk want niet goed ingesteld op de mixer is.. “overnieuw” of een mislukte opname!) in één take te doen voor wat betreft de instrumenten en de zang apart te doen. Altijd goed genoeg als (extra) demo. En ook dat ging snel en klonk verrassend genoeg ook goed.

Na een snelle eerste ruwe mix waren we tegen zes uur ’s avonds klaar. Gistermiddag de definitieve mix gemaakt. Altijd goed een dag later nog eens te luisteren want dan hoor je opeens dat er toch nog wat dingetjes anders moeten. Beetje compressie hier, balans nog een tikkeltje anders daar, de vocalen nog een beetje oppoetsen met een tikkie reverb en EQ zodat het er net iets meer uitspringt en op de eindmix nog even ‘MajorTom‘ loslaten. Ben je toch zo nog even 2 uurtjes extra mee bezig! Maar dat is wat ik het leukste vind; de ’techniek’ – opnemen, mixen, afmixen.

Per saldo een hele geslaagde dag; voor mij de eerste serieuze poging om een complete band op te nemen – natuurlijk heb ik wel vaker nummers opgenomen voor mijzelf, Judith, Mirjam en Lisa, maar dit is toch net weer anders. Vooral de drums vond ik  ‘spannend’. Wel eens eerder pogingen gewaagd maar het is altijd erg lastig een (akoestisch) drumstel goed op te nemen. Maar gelukkig is er dan Youtube, met goede filmpjes over ‘hoe doe je dat toch’!

Delen op: