Provinciale Staten 2023 “Stem Ze Weg”

verkiezingen provinciale staten 2023 BoerBurgerbeweging wint verkiezingen
Lange rij voor het stembureau (Noordhorn, 2023)

Regelmatig zie je plaatjes van de PVV met de leus “Stem Ze Weg”. Het doet mij denken aan de verkiezingsposter van de Socialistische Partij in 1994 met “Stem Tegen, Stem SP”.

Op sociale media zie ik ook te pas en te onpas bij artikelen over peilingen of politieke onderwerpen de “Stem Ze Weg!” kreten en deze afbeeldingen.

Van de PVV mag je niets vinden van hun standpunten. Als je een opmerking maakt die Geert Wilders, die in zijn eentje de partij vormt*, niet aanstaan of een vraag stelt naar aanleiding van een uitlating van hem wordt je per direct geblokkeerd op Twitter. Zijn volgers mochten eens gaan nadenken of gaan twijfelen,…

*) Hoewel er wel een vereniging bestaat met de naam ‘Partij voor de Vrijheid’ (voorheen Vereniging Groep Wilders) is het niet mogelijk lid te worden van de PVV. Geert Wilders is het enige lid van deze vereniging. (Parlement.com)

Ik zou niet weten wat ik gezegd heb wat niet welgevallig was, maar kan al geruime tijd zijn tweets niet meer lezen. Geen groot verlies overigens, want veel zinnigs komt er toch niet langs.

Verkiezingen Provinciale Staten

In maart kunnen we stemmen voor de Provinciale Staten. Het bestuur van onze provincies wordt daarmee gevormd en daarnaast kiezen de leden van de provinciale staten de leden van de eerste kamer.

Zetelpeiling EenVandaag Verkiezingen Provinciale Staten

Uit de zetelpeilingen van EenVandaag (voorbeeld bovenstaand) blijkt dat de PVV, na VVD en PvdA/GL, de 3e partij van het land is en ook Ja21 en BBB zijn groot in de peilingen.

Samen hebben PVV, BBB, JA21 en FvD waarschijnlijk ergens tussen de 40-50 zetels (omgeslagen naar 2e kamer) straks. Opmerkelijk is dat bij dit soort onderzoeken en peilingen er steevast wordt gezegd door mensen dat “het niet klopt” en er “fraude” wordt gepleegd omdat PVV, FvD, BBB of JA21 volgens hen “de grootste van het land” zijn. Dat er in Nederland niet of nauwelijks fraude mogelijk is bij het stemmen krijg je ze maar niet aan het verstand.

Ik ga er maar vanuit dat het de naweeën zijn van de leugens van Trump. Helaas een leugen die maar blijft rondzingen en mensen blijven ondanks het feit dat het al lang bewezen is dat er geen fraude is gepleegd hangen in dat verhaal en kopieëren en plakken dat verhaal naar de situatie in Nederland. Totaal onvergelijkbaar ook nog eens.

Stem Ze Weg: het land op slot?

De eerste kamer is de plek waar door de tweede kamer aangenomen wetten worden goed- of afgekeurd. Wanneer de rechtse partijen zoals PVV, BBB, Ja21 en FvD daar een door een “Stem Ze Weg” sentiment een grote stem krijgen betekent dit niet anders dan dat de komende vier jaar de huidige en een volgende coalitie veel wetsvoorstellen niet meer ‘door de eerste kamer’ heen zullen krijgen.

Stem Ze Weg betekent niet anders dan dat het land op slot gaat de komende vier jaar. Want verwacht van deze partijen geen constructieve bijdrage. Dat is voor hen electoraal gezien onwenselijk, dan lopen hun kiezers weg bij ze.

De enige partij die een beetje in de meewerkmodus zou kunnen zitten is, schat ik in, JA21. Maar die houdt er op het gasdossier (net als andere rechtse partijen) een mening op na die eveneens niet constructief is. Wat de rechtse partijen betreft gaan we vrolijk verder met gaswinning in Groningen…

Verkiezingen Politiek Kaag Linkse stemmers

De “Stem Tegen” van PVV, onder de noemer “Stem Ze Weg” gaat geen enkele oplossing bieden. De energietransitie, die broodnodig is, oplossingen op het gebied van vreemdelingenvraagstukken, ontkenning stikstofproblemen (volgens Wilders “is er geen stikstofprobleem”) en halvering van natuurgebieden.

Populistisch geleuter

Dat is populistisch geleuter, het zet geen zoden aan de dijk. Dat weet Wilders ook wel. Helaas gelooft zijn achterban dat hij waar gaat maken wat hij zegt. Dat zal hij nooit (kunnen of willen) doen. Wilders gáát domweg niet (mee)regeren. Hij wil dat niet, omdat hij dan compromissen moet sluiten. En compromissen sluiten betekent dat hij zijn achterban voor een groot deel kwijt raakt. Er zijn daarnaast wetten in dit land, er is jurispredentie over allerlei zaken zoals stikstof, er zijn europese wetten, internationale afspraken.

Het land op slot zetten met Stem Ze Weg  is het laatste wat we moeten doen. Mijn stem zal daarom nooit naar een van de genoemde populistische partijen gaan. Dat is  namelijk per definitie een verloren stem.

Delen op: