Puppy Linux :)

puppylogo96.pngWat doe je als je een oud laptopje hebt (gekregen) die Windows XP Service Pack 2 heeft en totaal niet meer voorúit te branden is na de noodzakelijke update naar Service Pack 3? SP2 blijven gebruiken? Onverantwoord (geen support, virussen enz). Laptop weggooien? Aai… da’s zonde, de kinderen waren net zo enthousiast over die additionele laptop..

En zo wordt 1 + 1 weer eens 2, want,.. ik wilde toch een beetje gaan spelen met Linux in een ’thuisomgeving’. Dus, op zoek naar een linux-variant die én gebruikersvriendelijk én klein én snel is. Dat wil zeggen: er voor zorgt dat de betreffende laptop snel draait. Want een lángzame laptop, daar heeft iedereen een hekel aan hier thuis. Na het proberen van DSL Linux (helaas, geen goede ondersteuning voor Wireless internet) en nog wat andere alternatieven struikelde ik over Puppy Linux.

INSTALLATIE
De installatie van Puppy Linux stelt niets voor want.. het is éigenlijk niet de bedoeling dat je het installeert. Het is namelijk gemaakt om vanaf een CD of USB-stick te starten. Toch kan je het op de harde schijf installeren, uiteraard.

Procedure installatie op harde schijf:

  1. download de puppy linux ISO – bijv. de 5.2 ISO image;
  2.  brand die op een CDRom – voor Windows7 gebruikers, dat doe je zo;
  3. start de computer op met de CDRom in de speler;
  4. PuppyLinux gaat laden…
  5. kies nu voor het installeren van puppy, naar wens naast Windows of een ‘full’ installatie (ik koos voor een ‘full’ installatie waarbij ik de HDD dus ook geformatteerd heb naar een linux bestandsformaat (ext2);
  6. opnieuw opstarten 🙂

De hele procedure is binnen 30 minuten klaar. Ik liep zelf tegen één probleempje aan bij het installeren omdat ik natuurlijk zonodig weer moest gaan afwijken van de standaard procedures. Enfin, na 2x herinstalleren stond het er op.

GEBRUIK
Vervolgens internet configureren. Dat was namelijk het belangrijkste gebruiksdoel: een extra internet laptopje, voor ’t geval dat de desktop PC én de ‘reguliere’ laptop in gebruik zijn. Dat werd lastiger, maar achteraf had ik beter op moeten letten.

Er zat een PCM-CIA kaart in de laptop, die vlekkeloos werd herkend (voor DSL Linux was een driver nodig, en die is er niet voor deze kaart, een SMC2635W). Vervolgens wilde ik gaan installeren/configureren conform de andere laptop die als beveiliging WPA/PSK gebruikte met AES-encryptie (als je niet weet waar dit over gaat, neem dan alsjeblieft geen draadloos internet??). Ik had even niet goed opgelet dus, want deze kaart en Puppy praten via TKIP encryptie.. Dus in de router AES+TKIP aanzetten fikste dat probleem. En installeren van de internet connectie stelt dus ook niets voor, klik hier voor info!

SNELHEID
We hebben het hier over een laptopje met de volgende ‘courante’ specificaties:

  • Mobile AMD Athlon(tm) XP 2400+;
  • 188MB RAM (256 Mb RAM, met nog 188 Mb vrij ivm video kaart);
  • Maximale scherm-resolutie: 1024×768 pixels;
  • VIA VT82xx audio-card;
  • rt2400 pci (wireless internet, Ralink RT2400/SMC 2635W)

Operating System is Puppy Linux, Linux 2.6.30.5-kernel en X.Windows 1.3.0.
Even ter vergelijk..

This Machine.......................    796 MHz
Intel(R) Celeron(R) M processor...   1.500 Mhz

Oke, indrukwekkend is het niet.. maar, wat geeft een ‘visuele’ of ‘gevoelsmatige’ benchmark? Ik vergeleek de tijd die het duurde om te booten en online te gaan met de ‘reguliere’ laptop op Win7 en m’n desktop met deze oude laptop onder puppy linux. En het was verbazend! Binnen een minuut zat je online! Vergeet dat maar met de gemiddelde PC onder WindowsXP of Windows7. En dat voor een gedateerde machine die Windows XP Service Pack 3 niet eens aan kan…!

CONCLUSIE
De conclusie moet dus zijn: het is geen rekenmonster. Of je er nu wel of niet met Linux op werkt. Maar wat Linux, Puppy Linux in dit geval, wél voor elkaar bokst is dat een oude machine die eigenlijk rijp voor de vuilnisbak lijkt —in dit Windows-tijdperk— plotseling weer als een vitale krasse knar door het leven gaat. En zeker voor “huis-, tuin en keuken”-internetgebruik plotseling weer zéér geschikt is!

En uiteraard had ik weer eens een leuk projectje 🙂

Voor iedereen met Linux-vrees: gewoon doen! Er kan je met een bootable CD-versie niets gebeuren (geen installatie nodig), en wil je het toch op een (oude) PC of laptop installeren dan ontdek je al snel: dit is nog makkelijker en sneller te realiseren dan Windows (opnieuw) installeren!

Delen op: