Raisa Blommestijn verdedigt uitspraken Gideon van Meijeren over Negroïde Primaten

Takver from Australia, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons
(Afb. Takver from Australia, CC BY-SA 2.0)

Raisa Blommestijn, presentatrice bij Ongehoord Nederland, ging op Twitter vol op het orgel na de omstreden uitspraken van FVD’er Gideon van Meijeren in de Tweede Kamer over “Negroïde primaten”.

Dat Gideon van Meijeren hiermee eigenlijk wil zeggen “zwarte apen”** en daarmee zwaar discriminerende taal uitslaat in de Tweede Kamer is iedereen duidelijk.

Raisa Blommestijn steunt Gideon van Meijeren

Dit soort racistische taal kan en mag in de Tweede Kamer domweg niet. Terecht dat Azarkan alsmede de voorzitter er tegen ageren. Wat mij betreft was de reactie van de voorzitter nog véél te mild en had Gideon van Meijeren per direct van het spreekgestoelte verwijderd moeten worden.

Raisa Blommestijn - negroïde primaten
Raisa Blommestijn – “negroïde primaten”? Bron: Twitter

Raisa Blommestijn is nota bene afgestudeerd met een proefschrift over de Weimarrepubliek. De Wiemarrepubliek bleek een voedingsbodem voor (de opkomst van) het fascisme. Ze zou beter moeten weten!

Ik vermoed dat ze dat helaas ook wel weet – maar haar ‘verdienmodel’ is onfundeerd radicaal-rechts geleuter de ether inslingeren. Dat maakt haar uitspraken in mijn ogen alleen maar erger want: doelbewust polariseren, mensen ophitsen.

Eerder nog deed Raisa Blommestijn al bedenkelijke uitspraken in het programma “Ongehoord Nieuws”. Er waren nog mensen die het voor haar opnamen als in dat haar gebruik van het N-woord niet zou betekenen dat ze racistisch was. Gezien echter haar recente uitlatingen op Twitter kan die mening niet overeind blijven.

Wat we zien is dat mensen als Raisa Blommestijn en Gideon van Meijeren steeds verder radicaliseren. Ze zoeken steeds meer de grenzen op. Want: ophef veroorzaken is aandacht. Eén voordeel: hoe extremer ze worden, des te eenvoudiger is het te duiden wat ze werkelijk voorstaan.

Negroïde Primaten

Ook Statenlid namens de PVV in de provincie Noord-Brabant Maikel Boon deed een duit in het zakje. De man die vindt dat “Nederland weer een land moet worden met oer-Hollandse gezelligheid en respect voor onze ouderen” en dat Nederland een land moet zijn “waar we trots zijn op onze eigen cultuur en ons geen racisme laten aanpraten” is overduidelijk zelf racistisch.

Gideon van Meijeren FvD Tweede Kamer

Het vergoeilijken van uitspraken van Gideon van Meijeren over “negroïde primaten” is precies dat: racisme. De bruin-rechtse damp slaat je tegemoet tegenwoordig als je Twitter bekijkt.

Bananen en Apengeluiden

Al jarenlang hebben we in het voetbal vreselijke incidenten. Bananen gooien, apengeluiden of oerwoudgeluiden. Het is ongehoord dat mensen met volgens mij toch meer dan één actieve hersencel dit soort uitlatingen doen in de Tweede Kamer of deze uitlatingen (online) steunen en ook nog herhalen. Daarmee voedingsbodem gevend voor racisme onder “de gewone man”.

Als in de Tweede Kamer iemand als Gideon van Meijeren dit soort uitlatingen ongestraft kan doen, wat kan er dan nog tegen banengooiende supporters worden ingebracht? En hoe moeten we dat gedrag dan typeren? Waarom vindt Gideon van Meijeren dat niet vermeldenswaard als in “blanke primaten die oerwoudgeluiden maken”? Regelrechte cherry-picking dus!

Wanneer we bevolkingsgroepen op deze manier willen wegzetten, laten we dan niet vergeten dat er dus ook nogal wat “blanke primaten” rondlopen. Denk ook eens aan de ‘kopschoppers’ op Mallorca. Die óók een ander mens zonder reden doodschoppen. Maar dáár hoor je Gideon van Meijeren, Raisa Blommestijn en Maikel Boon c.s. dan weer niet over.

Takver from Australia, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons
(Afb. Takver from Australia, CC BY-SA 2.0)

Het gaat niet aan (wan)gedrag van mensen toe te schrijven aan huidskleur, afkomst of etniciteit. Precies die fout is te vaak gemaakt. Het heeft te veel levens gekost. Levens die we deze maand, op 4 mei jongstleden, weer herdachten.

Laat dat niet nog een keer gebeuren. Stop het racisme. Stop het neo-fascime.

____
**) via Twitter kreeg ik het verwijt dat “Negroïde primaten” weergeven als “zwarte apen” racisme van mijn kant(!) zou zijn want “primaten” betekende slechts “mensen”.

Dat is niet juist. Primaten zijn de diergroep aan de top van de pyramide. Daar worden door de meeste wetenschappers ook mensen toe gerekend echter in het algemeen duidt men hier wel degelijk de (mens)apen mee aan.

Primaat Google Image Search
Primaat (Google Image Search)

Wanneer je op Google Image Search zoekt op “primaat” zie je dan ook bovenstaande resultaat (resultaat geblurd ivm potentiele copyright problemen, daarover binnenkort meer).

Het zal niet verbazen dat dit verwijt aan mij uit de rechtse hoek kwam.

Disclaimer: Tweets in dit artikel ingesloten op basis van citaatrecht. De tweets zijn geplaatst in de openbare ruimte (internet) door de auteurs. Er is derhalve geen sprake van opnieuw publiceren of onderschrijven van de tweets. Voor de inhoud zijn de schrijvers zelf verantwoordelijk.

Delen op: