Review en Test: Panasonic DMC-FZ72

Rudy's Krabbels | 715288 00

Ik ben “van de aanbiedingen”, dat geef ik schaamteloos toe. Als iets goedkoop is en ook nog eens van (beweerdelijke) goede kwaliteit, dan ga ik er voor. Zeker als ik ook een goede reden heb.

715288_02Een goede reden voor de aankoop van de Panasonic DMC-FZ72 was er zeker. Mijn Olympus E-410 begint af te raken. De body gaat stuk (de “bekleding” laat los) en ondanks dat hij nog goed functioneert en ik ‘m zeker nog zal blijven gebruiken merkte ik de laatste tijd dat de techniek toch echt verouderd is. In die zin dat bij bijvoorbeeld concerten en foto’s in de natuur er veel situaties zijn waarbij de camera net te kort komt – qua “zoom bereik” maar vooral qua lichtgevoeligheid. Dat merkte ik vooral als ik dochter Lisa’s camera af en toe even gebruikte.

Op 500px zag ik foto’s van iemand die ik echt indrukwekkend vond. Niet eens zozeer vanuit creatieve invalshoek – het waren gewoon “huis, tuin en keuken” foto’s – maar de kleuren en detail. En het viel mij op dat deze dame dieren in de vrije natuur zo dichtbij vast kon leggen. Nieuwsgierig geworden naar de apparatuur waar ze dat mee deed zocht ik haar camera op.

Het bleek een Panasonic camera te zijn, de Panasonic DMC-FZ72. Een model dat voor zover ik kan achterhalen niet eens meer gemaakt wordt maar nog wel her en der aangeboden wordt. Voor een ongelofelijk scherpe prijs. Ik vond ‘m bij NeboWeb – voor slechts 224 euro.

Afhandeling bestelling

NeboWeb zegt op haar website “Vandaag verzonden, bestel voor 17:00”. Ik bestelde de camera en een geheugenkaart (beide op voorraad) op donderdagavond. In de veronderstelling dat het dan vrijdag verzonden zou worden en zaterdag aan zou komen. Op zaterdag had ik nog steeds geen track en trace code. Dus maar contact opgenomen met ze. De shop gaf aan dat de camera pas op maandag verzonden zou gaan worden “want de SD-kaart moet nog van het centrale magazijn komen”… Dat was een tegenvaller want normaliter is de dinsdag juist géén dag waarop ik pakketjes wil ontvangen.

Enfin, dit hadden ze iets beter kunnen en moeten communiceren (“pro actief”). Het toeval wilde dat dinsdag de echtgenote thuis was en het pakket in ontvangst kon nemen. De afhandeling was verder keurig op orde. Goed verpakt, alles werkt goed.

Het toestel zelf

Van het toestel zijn veel reviews online te vinden. Video’s op Youtube, reviews op fotosites. De meeste Engelstalig. Voor mij niet zo’n probleem. Ik vond deze erg informatief en leuk gedaan.

Deze reviewer gaat vooral enthousiast los over de extreme zoom van deze camera. En die mag er inderdaad zijn. Hij heeft 60x optische zoom (perfect als je bijvoorbeeld dieren op de foto wilt zetten!). Dat is vergelijkbaar met een 20-1200mm lens en dat is ongehoord voor deze prijs.

De pluspunten van de camera:

 • het enorme zoom-bereik (20-1200 mm equivalent);
 • mooie kleuren;
 • 16 megapixel (mijn Olympus heeft 10mp in “raw” modus);
 • goeie sensor;
 • eenvoudig in de bediening;
 • HDR-optie;
 • Effecten (worden toegepast op extra kopie van je foto);
 • niet overdreven zwaar ( ~600 gram);
 • relatief compact;
 • je hoeft geen extra lenzen mee te slepen;
 • video op HD-kwaliteit;
 • is enorm snel “bedrijfsklaar”.

Er zijn nog wel meer dingen te noemen, maar dit is wat ik de belangrijkste punten vind. Voor de prijs kan je geen betere specificaties vinden!

De nadelen die ik tot nu toe heb ondervonden:

 • de zoeker is niet helemaal optimaal, is digitaal en daarom toch iets minder dan die van mijn Olympus – dat is een spiegelreflex en daarbij kijk je “door de lens” naar je object;
 • scherpte-/diepte is iets minder dan de Olympus maar daar kan ik mee leven (en omheen werken door te spelen met de zoom);
 • burst-mode is iets minder snel dan de spiegelreflex.

Ik vind die nadelen wegvallen als je de pluspunten en de prijs in ogenschouw neemt. Voor het geld dat ik betaald heb kan ik niet eens een losse lens krijgen, laat staan een 1200mm lens!

Testfoto’s

Ondanks het wat donkere weer heb ik een aantal testfoto’s gemaakt, die ik bijgaande plaats. De zoom zie je duidelijk in onderstaande foto. Vanaf het zelfde standpunt 2 keer een foto. Eén keer “gewoon” op de default instelling, één keer ingezoomd op een klok. Dat is niet eens de maximale zoom overigens.

testshot zoom

Bijgaande nog wat extra shots, klik op de afbeeldingen om groter te zien. Zoek je nog een nieuwe camera en kun je deze ergens krijgen dan heb ik eigenlijk maar één advies: doen!

Binnenkort zullen er zeker meer foto’s volgen. Meestal via mijn 500px account overigens.

 

Delen op: