Ik gebruik voor mijn zakelijke activiteiten, en voor het opnemen van muziek nu af en toe ook, een laptop (naast m’n desktop computer). En wel een HP 250 G3.
Een “budget” laptop maar dat heeft een reden: ik wil voor het e-mailen, spreadsheets bijhouden en wat internetbankieren alsmede snel online gaan ingeval er iets geregeld moet worden en/of regelmatig meenemen naar onder meer het datacentrum geen peperduur apparaat hebben. Is niet nodig. Jammer van ’t geld ook – al was het alleen al dan dat ik door het drukken van m’n bedrijfsmatige kosten m’n tarieven voor diensten en hosting scherp kan houden..
Echter, omdat ik ‘m ook gebruik voor het maken van muziek-opnames merkte ik dat de harde schijf dat af en toe toch echt niet kon bijhouden. Terwijl de spec’s van de laptop ruim voldoende zijn daarvoor.
Ook het laden van sommige spreadsheets en PDF-bestanden was erg traag. Het mag dan wel een ‘budget’ laptop met –in de ogen van veel mensen– bescheiden specificaties zijn, ik wist dat dit veel beter kon. En ook het energie-verbruik kon beter, alhoewel hij vrij lang met de accu mee gaat, was ik namelijk laatst in een situatie dat de accu bijna leeg begon te raken terwijl ik de laptop echt nodig had en geen voeding bij mij had .. en daar wordt je niet vrolijk van.
Solid State Drive installeren
In m’n Desktop PC heb ik een Solid State Drive (SSD) zitten. Een relatief kleine (want toen nog erg duur!). Voor het operating system, Windows7, en software (die zijn daar op geïnstalleerd). Voor de data heb ik een ‘reguliere’ SATA schijf. Prima combi. Daardoor was ik al gewend aan- en verwend door het werken met een Solid State Drive.
De voordelen van een SSD kort samengevat:
- absurd veel sneller dan een reguliere schijf;
- lager stroomverbruik;
- niet gevoelig voor stoten;
- veel stiller.
Dat laatste was niet zo’n issue want de ingebouwde HDD was relatief stil. Het nadeel is ‘de prijs’, per MB betaal je meer voor een SSD maar ze worden steeds betaalbaarder. Gezien de voordelen begrijp ik overigens niet waarom ze niet gewoon standaard in laptops zitten. Zeker de ‘budget’ sector laptops zouden een enorme performance boost kunnen halen er uit, en dat voor een prijsverschil van zo’n vijftig euro.
Samsung SSD 850 EVO
Ik besloot daarom de harde schijf te vervangen voor een SSD schijf, en wel de Samsung SSD 850 EVO. De oude harde schijf blijft nog een tijdje achter de hand als back-up van het systeem maar wordt straks als externe harde schijf “gerecycled”. Een ‘win-win’ situatie dus!
De keuze viel op een Samsung SSD 850 EVO na het zien van wat testen op Youtube en lezen van reviews. Op termijn wil ik waarschijnlijk in mijn webservers ook Samsung SSD’s gaan gebruiken (uiteraard niet de consumenten-versie).
Eenvoudige klus?
Dit is een klusje dat volgens leveranciers van SSD schijven “heel eenvoudig” is. Dat is maar hoe je het bekijkt, het hangt namelijk nogal van het type laptop af.
De stappen die je volgt zijn in theorie eenvoudig, zeker met de bij de Samsung SSD 850 EVO bijgeleverde migratie-software. Daarnaast moet je beschikken over een connector. Bij de ‘laptop kits’ die Samsung levert (maar lang niet overal verkrijgbaar zijn!) worden die meegeleverd. Ik heb zelf een apparaat waarmee je schijven kan klonen en via de USB kan aansluiten op een computer of laptop dus kon ik die gebruiken daarvoor. Leverancier Azerty (waar ik regelmatig iets koop) waarschuwde mij daar (terecht) voor toen ik een vraag stelde over het verschil in grootte van de schijf. Netjes. Overigens een prima hardware leverancier, altijd erg snel met leveren en bij garantie en retouren wordt nooit moeilijk gedaan, aanbevolen dus!
Installatie-stappen:
- sluit de SSD schijf aan via USB;
- installeer de software;
- laat de software je harde schijf ‘klonen’ naar je SSD schijf.
Hierbij moet opgemerkt worden dat het mogelijk is om bijvoorbeeld een 500Gb harde schijf te ‘klonen’ naar een kleinere SSD-schijf, mits natuurlijk alle data er op past. Ik had een 500GB disk in de laptop die ik heb overgezet naar een 250Gb SSD (op de harde schijf stond nog geen 50Gb aan data); - zet de laptop uit;
- verwijder de voeding én de accu!
- maak de laptop open, haal de oude harde schijf er uit, de SSD er in, ..
- laptop weer dicht maken, …
- opstarten!
Dat is, in theorie, het proces. Bij veel laptops kun je ook heel makkelijk, via een klepje onder op de laptop, bij de harde schijf en het geheugen. Zo niet bij de HP 250 G3!!
Daar blijkt dat je te maken hebt met een ‘budget’ laptop. Alles is lekker compact en goedkoop in elkaar geknutseld waarbij geen rekening is gehouden met service of upgrades. Gelukkkig vond ik op Youtube een video (in het Italiaans –denk ik– maar nadere toelichting is niet nodig zolang je maar duidelijk ziet wat er gebeurt) hoe de laptop te openen. Je hebt ongeveer de eerste 5 minuten van de video nodig. Klik hier. Ga er even voor zitten voordat je ‘los’ gaat met het uit elkaar schroeven van je HP 250 G3 want dat is niet een klusje dat voor de ‘fainted hearted‘ is weggelegd!
De Harde Schijf die in de laptop zat heeft in theorie wel goeie specificaties. Het is een Toshiba 500GB (SATA-600, 5400rpm) disk. Met een SATA3 6Gbp/s SATA-600 interface. Maar slechts 8Mb buffer. En dat ‘nekt’ de schijf z’n performance, naast de 5400rpm, in deze situatie helaas.
Samsung’s SSD schijf kan gebruik maken van het systeemgeheugen als cache om nóg sneller te worden maar daar is een waarschuwing op zijn plaats: valt je systeem uit, dan ben je alle data in je cache ook kwijt en dat kan tot gevolg hebben dat je systeem zelfs totaal niet meer wil opstarten. Die software heb ik dus niet geïnstalleerd. De SSD is van zichzelf namelijk al gruwelijk snel. Dus waarom risico’s nemen als het niet nodig is?
Het resultaat?
Uiteraard zal het niet verbazen: een rázend snelle laptop! Starten van Windows is secondewerk, spreadsheets, PDF’s, muziekbestanden – het vliegt er allemaal door. Ook foto’s openen razendsnel. Alles wat maar disk-activiteit vraagt gaat als een speer. En dat was de bedoeling. Daarnaast zijn de SSD schijven bekend vanwege hun lage stroomconsumptie. Morgen de finale test: werken op de accu en kijken hoe lang hij meegaat. En natuurlijk binnenkort ook recordings maken met de studio-software. Toevallig (..) staat er voor komende zaterdag een sessie gepland met dochter Mirjam.
Helaas is bij de upgrade de CD-speler wel een beetje gammel na deze operatie omdat het openmaken enige kracht vergt en het randje boven de CDRom-speler maar een dunne plastic rand is en daar een plastic nokje afbrak ondanks dat ik erg voorzichtig was. Jammer, .. maar het is niet anders. Die gebruik ik toch nooit (en ik heb nog wel een externe speler liggen in geval van nood). Wees hier dus erg voorzichtig mee wil je de operatie zelf proberen uit te voeren en de CDRom-speler wel (regelmatig) gebruiken. Dit is erg fragiel!
[update, na dag gebruik]Na een dag gebruiken nog een korte update. Ik heb de laptop gebruikt om een studie te schrijven, internet, email, enz. op de accu en toen deze leeg was verder op de netstroom.
- Energieverbruik op accu: prima. Gaat iets langer mee dan met gewone harde schijf
- snelheid/werken er mee: wat een gruwelijk positief verschil in de prestaties!
Dit is de beste upgrade die je een dergelijke laptop, of een wat oudere laptop, kunt geven. De winst is enorm. Niet alleen opstarten, lezen/schrijven bestanden maar ook de overall performance (wat logisch is, want bijv. diskswap wat Windows automatisch doet gaat nu ook veel sneller).
Foto-impressie
Onderstaande een foto-impressie van het hele gebeuren.