Scooter rijden?!

Kymco AgilityOudste Dochter Judith heeft een tijdje terug haar bromfiets-certificaat gehaald en gisteren werd de scooter die we diezelfde week samen hebben uitgezocht afgeleverd.

Een Kymco Agility 50 “Fat” (4Takt) “sport”-uitvoering. Zie de foto! Dat “sport” slaat op de opsmuk: kleurtjes iets anders dan normaal en in de kleur meegspoten 12″ wielen (vandaar  “Fat”).

Ze heeft gisteren er al op gereden. Helaas ook een eerste valpartij gehad, maar los van pijn aan haar been (de scooter viel op haar) en wat kleine wondjes valt de (fysieke) schade gelukkig mee! Kleding allemaal vies natuurlijk. Gelukkig droeg ze -uiteraard- haar helm want ze raakte de grond met haar hoofd. De scooter heeft slechts één kapot reflectortje.

Enfin, het ongelukje gebeurde omdat met koude motor het dingetje niet helemaal reageert zoals verwacht: als je het gas een beetje opendraait om weg te rijden lijkt het alsof de Kymco “smoort” of “verzuipt”. Als je dan gas bij geeft (blijft geven…) dan kán het gebeuren dat hij opeens weg spuit of zoals schoonvader het noemt: “dat de motor gaat juichen”! En dat gebeurde in de bocht bij het huis.

Om te kijken wat er aan de hand is, heb ik zelf gistermiddag een klein stukje gereden en vanmiddag ook (toen was het blok echt ijs- en ijskoud dus goede referentie). Zelfs als je van te voren de scooter een paar minuten stationair laat warmdraaien doet dit effect zich de eerste 50 à 100 meter voor. Daarna is er niets (meer) aan de hand. Met warme motor al helemaal niet. Dus moeten we er even mee terug naar de dealer, want naar mijn oordeel moet ook bij een koude motor dit niet gebeuren. Kwestie van afstellen denk ik, of -gelezen op diverse fora- een ietsjes grotere stationair-sproeier er in laten zetten.

Goed, vanmiddag dus even lekker rustig -want: hij moet nog ingeden worden- een kilometer of 10 getoerd op de binnenwegen om de scooter eens wat te controleren op dit fenomeen en uit te testen. Judith kan voorlopig toch even niet meer rijden. En wat rijdt dat heerlijk! Ik kan mij niet heugen dat m’n bromfietsen vroeger zo fijn op de weg lagen. Het zwaartepunt van een scooter ligt heel anders, het is echt een ding om lekker mee te toeren en fijn “in de bochten te hangen”.

Ik heb al een paar keer overwogen zelf ook een (retro)scooter te gaan nemen voor woon-/werkverkeer, het is erg aantrekkelijk. Met een verbruik van 1:50 helemaal… Die benzinemeter lijkt wel “vastgeroest”! Maar vooralsnog hebben we er geen plek voor.

Delen op: