Servers.. :-(

Bah, m’n nieuwe server is nog steeds niet online, vanavond weer een aantal uren gespendeerd aan het ding. Maar, er is goede hoop dat het nu wel gaat lukken!

FreeBSD

De server recent afgeleverd bij het datacentrum t.b.v. de installatie van FreeBSD + DirectAdmin, en onverrichter zake weer terug gekregen na een paar dagen! FreeBSD stopte namelijk bij de installatie omdat hij de RAID1 config niet herkende. Vreemd, want de controller er voor was dezelfde als op wel compatible/geteste moederborden. Een vereiste voor mij om de server in productie te willen nemen is dat hij in een RAID1 -opstelling werkt. Daar komt bij, ik heb niet voor niets 2x320Gb Western Digital’s (plus nog een extra reserve!) aangeschaft, … dan zullen ze werken (voor hun geld) ook!

Met RAID1 kun je 2 schijven elkaar laten “spiegelen”. Dat betekent dat wat op de éne harde schijf wordt geschreven, óók op de 2e, “reserve”, schijf wordt weggeschreven. Zo kun je, wanneer je een kapotte harde schijf hebt, gewoon doordraaien. Zodra je even tijd hebt vervang je, uiteraard a.s.a.p., de kapotte schijf, en de machine gaat dan weer de data van de nog draaiende schijf weer naar de nieuwe kopieëren. Better safe than sorry, nietwaar? Zeker als je in de hostingwereld wilt overleven, kan je je een harde schijf crash nauwelijks veroorloven. En omdat backups maken (en terug zetten) tijdrovend, kostbaar en ook nog eens zwaar belastend zijn voor je machines –zeker als je dat dagelijks laat draaien– is dit een veel betere en bedrijfszekere oplossing.

Het moederbord dat in de planning zat was niet (direct) leverbaar en dus was er een andere ingegaan, een mooi moederbordje van Gigabyte (ps. mailen naar de supportafdeling van Gigabyte is volstrekt zinloos, die geven nérgens antwoord op). Maar helaas, FreeBSD deed alsof ik nu toch echt iets heel buitennissigs had aangeschaft en weigerde de SATA RAID-controller te herkennen! Overigens, bij nader inzien goldt dit ook voor de diverse Linux-varianten…

Een lang verhaal kort: alsnog is er een nieuw moederbord besteld van Asus, de M2A-VM. Die erin gezet, Linux geïnstalleerd en … nee! Linux (Ubuntu Server, 6.10) herkende de on-board netwerkkaart niet! Niet getreurd, een losse netwerkkaart er in en toen draaide de installatie wel maar,.. géén RAID1 herkenning! Dat was niet zo hoopgevend. Zelf had ik FreeBSD niet liggen, dus alsnog gedownload, en vanavond geïnstalleerd. Want volgens de FreeBSD site was dit moederbord wel degelijk goed getest met FreeBSD.

Wat schetst mijn verbazing? Wederom liep het vast! Volgens FreeBSD’s installatieprocedure zaten er geen harde schijven in de machine… Dat was eerder ook het probleem, met het “oude” moederbord. Opnieuw starten, in het BIOS een (onschuldige) instelling wijzigen (‘reboot on by power off’ of zoiets), opnieuw opstarten et voilà! Er werden keurig twee schijven herkend en ik werd gevraagd hoe ik de schijf wilde indelen. Blijkbaar was er ergens iets vastgehouden in het geheugen ofzo, geen idee maar de installatie ging vervolgens er vlot doorheen. De vraag was alleen,.. draaide hij nu in RAID1 of niet? Na wat spelen met FreeBSD het systeem afsluiten en wat ziet mijn oog?

… “syncing disksen ook nog zonder foutmeldingen!!

Morgen de finale test: één schijf loskoppelen en dan booten. Kijken of dat werkt. Dan de schijf weer aankoppelen en booten vanaf de andere schijf. Dan is de test geslaagd en kan het ding weer naar het datacentrum.

brinkhost.jpgOh,.. omdat ik zoveel tijd die ik had ingepland voor de serverconfig ‘over’ had, de eigen website nog maar weer eens onder handen genomen. Joomla was toch wat overkill voor m’n eigen site en het overzetten van alle content was nog een behoorlijke klus. Vandaar maar weer terug naar CMSimple en een nieuw jasje gemaakt voor de site. Ben er nog niet helemaal tevreden over maar voorlopig moet het zo maar.

De Joomla-versie was in elk geval een leuk leerproject voor me. Weer eens wat dingen gedaan die ik nog nooit eerder had uitgeprobeerd met Joomla. Het blijft een fantastisch CMS,.. wellicht later nog eens, als ik echt tijd over heb en een goed idee voor de vormgeving?

Delen op: