Speciale tekens en accenten op letters in Linux Mint en Ubuntu Linux

Dell Inpiron 15 Linux Laptop Ubuntu Pre Installed

Eén van de onhebbelijkheden van Linux, als je pech hebt, is dat speciale tekens en accenten op letters in Linux Mint en Ubuntu Linux soms niet goed werken. Ik liep er tegenaan toen ik een nieuw toetsenbord aansloot op mijn DELL Inspiron desktop en ook op mijn DELL Inspiron Laptop (met Ubuntu Linux en Cinnamon desktop).

Voor mijn desktop maak ik gebruik van een standaard Logitech K120 toetsenbord. Het eerdere, tijdelijke, Trust toetsenbordje was niet best en ik ben nu eenmaal verknocht aan Logitech toetsenborden en muizen. De aanslag van deze toetsenborden prefereer ik al meer dan 25 jaar boven alle andere toetsenborden.

Bij de laptop was de toetsenbord-indeling op de een of andere manier niet helemaal correct ondanks dat ik Ubuntu Linux voorgeïnstalleerd had gekregen af fabriek door DELL. Dus ook daar moest ik mee aan de slag. Verder overigens nog steeds niets dan lof voor de DELL Inspiron Laptop!

Speciale tekens in Linux

Speciale tekens zijn bijvoorbeeld het teken voor de Euro (€) of het © teken. Voor wat betreft die laatste: meestal zorgt je teksverwerker, zoals LibreOffice Write, er voor dat je als je de toetsen (c) in tikt (zonder spaties er tussen) dit automatisch wordt omgezet naar een © teken.

Voor het euro-teken moet je soms wat meer moeite doen. Net als de accenten op letters. In beide gevallen moet je op dezelfde plaats zijn in de Linux software.

Accenten op letters in Linux Mint

Kies in het ‘startmenu’ voor de keyboard-instellingen (in mijn geval Preferences > keyboard).

keyboard instellingen linux mint en ubuntu linux met cinnamon

Klik daar op de knop of tab “Layout” en vervolgens op “opties” > “curreny” en je kunt, zie afbeelding, aangeven op welke toets het valuta-teken voor de Euro zit.

valuta teken linux mint en ubuntu linux

Vervolgens kies je welke functietoets daar mee gecombineerd moet worden. In mijn geval heb ik de rechter windows-toets geassocieerd er mee.

speciale tekens en accenten euro

Voor de accent-tekens op toetsen heb ik gekozen voor de rechter alt-toets onder de “Compose” toets-optie.

speciale tekens en accenten linux mint

Je kunt er elke willekeurige toetscombinatie voor kiezen, al naar gelang je voorkeur. Mijn ervaring is dat het alleen goed werkt als je voor beide situaties verschillende combinaties gebruikt.

Een meer uitgebreide uitleg over dit onderwerp kun je hier vinden.

Delen op: