Review en testfoto’s: Medion Life X44038 Digitale Camera

Rudy's Krabbels | Medion Life X44038

medion life X44038Omdat ik binnenkort met een nieuwe project begin waarbij we eigenlijk een goede HD-camera nodig hebben (voor het opnemen van instructie-video’s in HD formaat) en de oude Toshiba camera na zes jaar intensief gebruik echt ‘end of life’ aan het worden is zocht ik iets nieuws. Maar, zoals gewoonlijk ‘budgettair verantwoord’. Na enige tijd zoeken liep ik tegen de Medion Life X44038 aan, online te bestellen via de Medion-shop.

Hoewel er nauwelijks informatie te vinden is van andere gebruikers, laat staan testfoto’s, durfde ik het wel aan deze te bestellen gezien de prijs en het feit dat je natuurlijk altijd kunt retourneren als iets niet bevalt. Maar deze camera gaat zeker niet retour!

De camera is in eerste instantie natuurlijk een fotocamera, maar bovenal ook een geschikte vlog/video camera doordat je het schermpje, de display, kunt draaien. Een “unboxing” video en review van de video-mogelijkheden volgt binnenkort op het Youtube kanaal van dochter Lisa, die als enthousiast vlogger het leuk vond om daar een item over te maken. Aan haar de eer dus daarvoor.

MEDION

Medion is natuurlijk bekend als het ‘ALDI-merk’. Maar het feit dat een product, of een aantal van de producten, van een fabrikant bij de ALDI te koop zijn wil niet zeggen dat het een slecht product is. Dat is snobisme om dat te beweren!

Uiteraard zijn Medion-producten nog steeds bij de ALDI (beperkt assortiment) verkrijgbaar, alsmede bij de Media Markt voor zover ik mij herinner, maar het achterliggende bedrijf is al een paar jaar de bekende elektronica fabrikant Lenovo. Dus dat zit wel goed!

VIDEO

Laat ik op dat gebied volstaan met te vertellen dat de camera ontzettend handig in gebruik is voor het maken van video’s – één knop voor de bediening, goede beeldkwaliteit. Zonder meer zeer geschikt als video-camera (het oorspronkelijke doel). Zoals gezegd, Lisa zal daar een review van doen (die zal ik t.z.t. hier dan ook posten) maar wat ik tot nu heb gezien was indrukwekkend!

Medion Life X44038
De camera met opgengeslagen display zodat je als ‘vlogger’ jezelf kunt zien.

FOTOGRAFIE

Ik ben natuurlijk ook erg geïnteresseerd in de kwaliteit van de camera op foto-gebied. De spec’s zijn prima te noemen voor een compact-camera, zeker gezien de (aktie)prijs die we betaalden namelijk slechts 89 euro incl. verzending!

De site vermeldt:

16 Megapixel CCD sensor, 7,62 cm. (3,0″) LCD-kleurendisplay (openklapbaar, ideaal voor het maken van selfies), 12x optische zoom, 5x digitale zoom, Li-Ion Accu, 24 mm groothoek, glimlach detectie, automatische herkenning, oplaadbaar via USB, WiFi functie (voor het moeiteloos verzenden van beeldmateriaal)

Zestien megapixel is natuurlijk behoorlijk wat! Daar kan mijn DSLR van Olympus -inmiddels ook al weer zeven jaar oud!- niet tegenop (maar die heeft natuurlijk een paar lenzen er bij waar deze camera niet tegenop kan). Daarbij is het aantal megapixels alleen niet zaligmakend uiteraard.

Binnenopname, geen flits
Binnenopname, geen flits

Wat deze camera vooral interessant maakt is dat je voor die prijs een camera krijgt met een flinke optische zoom. En deze zoom is uitstekend te noemen. Wel aan te raden is om bij het gebruik van de maximale zoom een statief te gebruiken uiteraard tenzij je een héél stabiele hand hebt. Ook de CCD sensor is prima gezien de resultaten.

Bediening en gebruik
Iedereen die een (digitale) camera kan bedienen kan met deze camera overweg. De knopjes zijn duidelijk, veel zaken gaan volautomatisch (gezichtsherkenning, macro instelling e.d). Het menu is duidelijk en de taal is naar keuze instelbaar. De handleiding hebben we niet nodig gehad om er direct mee van start te kunnen.

Eén ding moet ik opmerken over het gebruik: zoals zo vaak bij dit type camera staat de automatische flits standaard ‘aan’ en gaat vaak af zonder dat dit nodig is, integendeel (zie bijv. de foto’s van de koptelefoon hieronder). Probeer dit eventueel in te schatten zelf. Ik zet meestal de flits uit – liever iets onderbelicht en bij nabewerking aanpassen dan overbelicht en een foto niet meer kunnen gebruiken!

Constructie
De constructie moet natuurlijk op de langere duur zich bewijzen, maar de eerste indruk is erg goed. Klepje welke bijvoorbeeld de accu en SD-kaart afschermt is prima en erg stevig. Dat zie je vaak veel slechter uitgevoerd (en wij hebben diverse van deze camera’s in onze huishouding zien gaan en komen!). De behuizing is tevens grotendeels van metaal (getest met magneetje!) wat de kans op breuk en/of beschadiging veel kleiner maakt.

Minpuntjes?
Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er geen zoeker op de camera zit, maar dat heeft geen enkele camera in deze prijsklasse – en dat was natuurlijk vooraf bekend bij aanschaf. Het enige echte minpuntje is de wel erg kleine aan/uit (power) knop. Maar ook daar kan je mee leven.

Eindoordeel:
de prijs/prestatie-verhouding van deze camera is ongelofelijk! Voor deze categorie een absolute winnaar en aanrader voor iedereen die op zoek is naar een handige foto/video-camera met hoge kwaliteit foto’s en HD-video ondersteuning.

Testfoto’s
Beeld zegt meer dan woorden. Maar om een beetje bandbreedte te besparen heb ik de foto’s wel verkleind. Desondanks geven de foto’s een goede indruk van de kwaliteit van deze camera. Let bijvoorbeeld op de enorme detaillering!

Wat ik ook erg mooi vind is de (lichte) ‘scherpte/diepte‘ die ontstaat bij scherpstelling als je een object dichtbij fotografeert. Met m’n Olympus kan ik dat alleen bewerkstelligen met de speciaal hiervoor aangeschafte lens (40-150mm) en niet met de standaard meegeleverde kitlens van 14-42mm. Hier hoef je er weinig moeite voor te doen om dat effect te bereiken waardoor het object dat je op de foto zet er mooi uit springt.

De foto’s zijn niet nabewerkt, op één foto na waar ik de schaduwen iets heb weggehaald (zie onderschrift) bij tegenlicht foto. De scherpstelling is voor mij nog even wennen, ik ben een DSRL (mijn Olympus) gewend..

Klik op de foto’s voor vergroting!

 

 

 

 

 

Delen op: