Test Epson EcoTank ET-2650 (met Linux Mint)

Epson Ecotank Foto afdrukken met Linux Mint

Een moderne MFA (Multi Functional) gebruiken met Linux, is dat mogelijk? Een MFA, dat is een printer, scanner en kopieer-machine. Voor thuis in dit geval. En ook nog eens een hele specifieke namelijk de Epson EcoTank ET-2650.

Het afgelopen weekend besloot de trouwe Canon Pixma MFA (een goedkope inktjet) er mee op te houden. Al regelmatig waren er problemen met het herkennen van de inktcartridges en nu begaf de scanner het op een cruciaal moment. Als  ondernemer met een kantoor aan huis kun je dat niet gebruiken als je een paar contracten wilt inscannen. Gelukkig is bol.com altijd open en wordt een bestelling ’s avonds gedaan vaak de volgende (werk)dag al geleverd. Dus daar stond maandag de Epson EcoTank ET-2650 op de stoep!

AANSCHAFPRIJS

De prijs van de printer is fors hoger dan andere inktjet-printers maar het gebruik (de “variabele kosten”) is vele malen goedkoper.

Ik verwacht dat de hogere aanschafprijs zich terug betaalt in een betere kwaliteit. Daarnaast verdien je die terug door de véél lagere kosten van het printen (prijs per afdruk is significant lager).

EcoTank ET-2650

Wie zelf een inktjet printer heeft of regelmatig een gebruikt ziet namelijk direct iets “afwijkens” bij deze printer. Geen cartridges maar een paar flink uit de kluiten gewassen flessen inkt. Want: deze printer heeft een paar “int-tankjes” aan boord, die je vult met flessen inkt. En nee, dat is geen geknoei of gedoe.

Grote voordeel hiervan is namelijk dat deze manier van printen niet alleen véél beter is voor het milieu maar ook stukken aangenamer voor de beurs! Het is een zéér economische manier van printen met een inktjet. Deze flessen, met een inhoud van 70ml. inkt per kleur, gaan vele malen langer mee dan een cartridge en ze kosten ook nog eens zéér weinig. Bij diverse webwinkels, bijvoorbeeld 123inkt.nl, kun je ze al voor slechts 7,50 euro aanschaffen. Is één kleur op, dan hoef je ook niet direct de hele cartridge weg te gooien maar vul je alleen die kleur bij!

Bijvullen Epson EcoTank

De printer wordt geleverd met 4 flessen inkt en een voedingskabel. Een USB-kabel moet je dus eventueel los bijkopen óf, .. je laat de printer via WiFi werken. De installatie duurt even, volg het bijgeleverde stappenplan simpelweg op (vul de inkt-tanks, laat de printer zichzelf inregelen) en na een tijdje is je printer klaar voor gebruik.

Door de constructie van de tanks en de flesjes is het vullen simpel en geen knoeiboel. De inhoud van één flesje past precies in het reservoir (maar vul ‘m uiteraard rustig met enig beleid en zet er voor de zekerheid een oude krant onder bij de eerste keer vullen).

AFDRUKKEN en KOPIËREN

Het afdrukken gaat snel, véél sneller dan met de oude Pixma. De grote hoeveelheid inkt zorgt er ook voor dat je véél langer met één “lading” inkt doet.

De kwaliteit van de afdrukken is uitstekend. Deze printer is niet alleen geschikt voor het afdrukken van documenten met een (steun)kleur maar, mits je er het juiste papier voor gebruikt, ook zéér geschikt voor foto-afdrukken. De afdrukken zijn ronduit uitstekend te noemen. Wij werken met Linux Mint, en het vinden van een programma waarmee je meerdere foto’s op één vel (a4) papier kunt afdrukken was even lastig maar “Google is your friend” en al snel had ik Shotwell gevonden. Hier staat uitgelegd hoe je daarmee meerdere afbeeldingen op één pagina kunt afdrukken.

SCANNEN DOCUMENT

Op de computer stond altijd een programma om documenten en/of foto’s heel eenvoudig in te scannen. Helaas werkte die niet. Voor Windows en Mac OSX krijg je een CD met software meegeleverd. Met Linux ben je overgeleverd aan de Epson Supoprt website. Die heeft (daar was bij aanschaf uiteraard op gelet!) Linux support voor hun printers. En support voor de scanner (download hier).

PROBLEEM MET SCANNER ONDER LINUX

Gebruikers van Windows en OSX kunnen dit overslaan,…

Helaas deed de Epson iScan util niet wat het belooft te doen, althans niet onder Linux Mint (en voor zover ik kan nagaan ook niet onder Ubuntu). Er kwam een foutmelding naar voren (en als je op Google zoekt zie je dat er enorm veel mensen tegen dit probleem aanlopen): “Could not send command to scanner”. Daar ben je dan mooi klaar mee.. want juist die scanner is voor mij onmisbaar.

Na enig zoeken vond ik deze link met informatie die wel werkte (na het uitproberen van diverse andere oplossingen).

In de /etc/sane.d/dll.conf heb ik de volgende aanpassingen gemaakt:

# The next line enables the network backend; comment it out if you don't need
# to use a remote SANE scanner over the network - see sane-net(5) and saned(8)
net
epson
#epson2
#epkowa

(alle overige verwijzingen naar config bestanden er uit verwijderd want overbodig).

In de epson.conf ( /etc/sane.d/epson.conf) tevens aanpassingen gedaan. In mijn geval deze regels:

usb 0x4b8 0x1121
# And for the scanner module, use the following configuration:
usb /dev/usbscanner0
usb /dev/usb/scanner0

De andere drivers heb ik allemaal verwijderd. De Epson iScan deed het nog steeds niet, maar op die pagina vond ik ook de naam van een ander scanner programma: XSane. Sane staat voor “Scanner Acces Now Easy”.  In Linux Mint gewoon via de software installer beschikbaar. Installeren, starten en gaan! Er kon eindelijk gescand worden!

CONCLUSIE

Deze printers zijn al wat langer op de markt uiteraard en Epson staat bekend als een A-merk printer leverancier. Dat is in alles terug te zien. De bediening is zeer duidelijk, de printer komt stevig over, hij is relatief stil én snel. De afdrukken zijn van een uitstekende kwaliteit. Alles bij elkaar genomen een prima printer die de prijs zeker waard is. Helemaal omdat je de aanschaf door de lage printkosten snel terugverdiend hebt.

Delen op: