Test: Grundig ‘Silver Line’ Hoofdtelefoon (Action)

Rudy's Krabbels | grundig hoofdtelefoon action

Wat kun je verwachten als je een hoofdtelefoon koopt onder de 10 euro, bij de Action, van het merk Grundig? In het verleden heb ik van Behringer een hoofdtelefoon voor hetzelfde bedrag gekocht en was daar eigenlijk best wel over te spreken. Van Grundig, de merknaam, verwacht je dat ook die voor zo’n bedrag dus iets redelijks kunnen leveren…

Alhoewel een merknaam niet veel meer zegt tegenwoordig. Zo had ik laatst oordopjes gekocht van Sony (een merk waar ik altijd erg tevreden over ben) en die zijn binnen 2 week in de prullebak beland. Want: allerbelabberdste geluidskwaliteit.

AANLEIDING
Aanleiding voor deze aanschaf was dat de Sennheiser HD202 gebruik in mijn studio’tje op dit moment elders verblijft en ik er zat van was steeds met mijn andere hoofdtelefoon, die ik op de benedenverdieping aan mijn PC heb gekoppeld, op en neer te slepen naar de zolderstudio. Daar komt bij dat de Sennheiser zijn tijd wel heeft gehad. Dus ik zocht een, in elk geval tijdelijke, vervanging die niet veel mocht kosten. Met als gebruiksdoel voornamelijk bij de PC een hoofdtelefoon te kunnen gebruiken voor het volgen van video’s met online cursussen en af en toe wat muziek luisteren.

ACTION
Bij de Action liep ik tegen deze hoofdtelefoon aan. In een lekker opvallende kleur dus die zie je dan ook altijd ‘voor het grijpen’ liggen. Net als het snoer. Kan niet missen dat je dan altijd de juiste in- of uit plugt. Ik had er niet al te hoge verwachtingen van en da’s maar goed ook.

TEST
Ik heb de hoofdtelefoon op twee manieren getest:
1. via deze website;
2. door te luisteren naar een aantal referentie-nummers.

Audiotest via Audiocheck
Volgens de verpakking is de frequency-range 20Hz tot 22Khz. De hoofdtelefoon heeft 40mm drivers, dus gezien de drivers en frequentie zou het alleszins acceptabel moeten zijn, waarbij je natuurlijk de prijs wel in het achterhoofd moet houden.

Uit de test kwamen de volgende resultaten. Waarbij ik moet opmerken dat volgens recente gehoortesten mijn gehoor nog steeds uitstekend is.

  • Low Freq : ~ 50Hz
  • High freq : ~ 17Khz
  • Dynamic Range : -42dB (daaronder hoor je niets verstaanbaars meer)
  • deep bass : no rattle (prima dus)
  • driver matching : 100%
  • wiring, polarity: 100%
  • Binaural : Fantastisch! Ik was hier erg verbaasd over!

Referentie-check
Ik heb de volgende nummers beluisterd als referentie:

  • Bob Dylan – Foot of Pride
  • Stuck In The Middle With You – Stealers Wheel
  • David Gilmour and Rick Wright – Barn Jam 121
  • Squalor Folk – Go
  • The Knack – My Sharona
  • enkele eigen tracks

Met andere woorden: diverse stijlen en periodes. Van de jaren ’60 tot hedendaags.

CONCLUSIES

  • te veel bass (te hard), vlak midden, te weinig hoog, weinig detail in de meeste tracks;
  • goede scheiding links/rechts (Stuck In The Middle With You – Stealers Wheel)
  • goed geluid op gitaar-tracks v.w.b. de gitaar (David Gilmour and Rick Wright – Barn Jam 121)
  • “boomy” geluid bij harde rock (Squalor Folk – Go), stemmen niet erg goed gedefinieerd;
  • mannelijke zangers te veel bas, vrouwelijke zangers stem te ‘dun’;
  • weinig diepte in het geluid;
  • een erg holle klank.

Het gebrek aan diepte laat zich verklaren doordat onder de 50Hz gewoon niets waar te nemen is. Een diep basgeluid zit lager. Voor een goede basweergave zou 40Hz de ondergrens moeten zijn, daaronder krijg je vaak vervorming – vandaar ook het gebrek aan ‘rattle’. Die is er niet omdat de hoofdtelefoon die frequentie gewoon niet weergeeft. De bas die je hoort zit dus boven de 50Hz maar staat wel te hard in verhouding tot de middentonen. De hoge tonen hoor je ook onvoldoende en ook dat is verklaarbaar omdat alles boven de 17Khz nagenoeg onhoorbaar is.

EQUALIZER

Rudy's Krabbels | action grundig koptelefoon eq

Met behulp van de EQ heb ik het geluid, op basis van de referentietracks, aangepast naar een meer ‘vlak’ geluid. Na behoorlijk experimenteren, waarbij soms subtiele aanpassingen best een behoorlijk verschil maakten, ben ik op bovenstaande EQ-settings uitgekomen. Nog steeds niet helemaal perfect uiteraard maar je ziet hier in de instellingen al dat het min of meer aantoont wat ik zeg: te veel laag (dus dat een paar dB naar beneden en gebrek aan midden dus de 2.5-10KHz iets omhoog.

Helaas is de EQ op een computer vaak vrij simpel – het zou mooi zijn als ik nu in één keer alles kon verlagen (geautomatiseerd) en de 3.5 en 5.0 Hz op 0dB kon instellen (dan daalt de rest automatisch mee). Want harder zetten = risico op vervorming. Enfin, vooralsnog moet het zo maar. Zelfs Squalor Folk’s “Go” klinkt nu acceptabel 🙂 En voor wie hen niet kent: luister & kijk hieronder maar eens!

Geschikt als:
– hoofdtelefoon voor (youtube) video’s en eventueel monitoring;

Niet geschikt voor:
– audiofiele luisteraars, mixen van muziek, kritisch luisteren.

Eindoordeel:
Een echte ‘wegwerp’-hoofdtelefoon… de slogan “For a Good Reason” kunnen ze maar beter van de verpakking halen. Tenzij ze hiermee bedoelen dat het geen cent kost 🙂 Ik begrijp eigenlijk niet dat een merk als Grundig zijn naam hier aan verbonden wil hebben. Maar, dat begreep ik ook al niet van de Sony oordopjes.

Wat ik er mee ga doen….
Ik ga proberen met een aantal “DIY hacks” het geluid t.z.t. wellicht nog wat te verbeteren maar zal er niet veel moeite in steken. Vooral omdat het gebrek aan frequentiebereik de hoofdtelefoon nooit écht goed zal maken. Maar mogelijk kan ik de holle klank er wat uit krijgen.

Rating: 2/5 **

Delen op: