Test: Panasonic RP-HTX7

Panasonic RP-HTX7 PromoHet toeval wil dat ik vandaag in de Media Markt moest zijn voor een laptop-sleeve voor de recent aangeschafte Apple MacBook (…et tu brute?).

Enfin, altijd even rondsneupen langs de audio. Dat wil zeggen: hoofdtelefoons, microfoons. En daar lag een nieuw modelletje, althans, ik had ‘m nooit eerder gezien, hoofdtelefoon van Panasonic. Panasonic, wat moet je daar nou van verwachten?

Aangezien er een test-exemplaar hing, heb ik er even de tijd voor genomen. Nou ja, gewoon nieuwsgierig en dus even inpluggen in m’n mobiele telefoon en eens luisteren. Eerste reactie? Wat een geluid! De volgende nummers (256 Kb mp3’s, dus hoge kwaliteit) beluisterd, gedeeltelijk – zodat je even een idee hebt wat m’n referentiekader is:

 • De Dijk – Als ze er niet is
 • Larry Norman – Be Carefull what You Sign
 • Larry Norman – Born to be Unlucky
 • Bob Dylan – Cold Iron Bound (live)
 • De Dijk – Gaat deze Trein nog Terug
  (prachtig nummer, zeker ook voor testdoelen! De drums in dat nummer, geweldig mooi opgenomen – alsof je er bij staat!)
 • Eve Monsees – Go For a Drive
 • en nog wat losse stukjes…

Enfin, een mooie mix qua audio. Blues, pop. En aangezien de gesloten hoofdtelefoon geen geluiden van buitenaf doorlaat was het zelfs mogelijk in de Media Markt goed te luisteren – want als er één winkel is waar overal herrie om je heen is, is het wel de Media Markt.

Ik ben gewend aan een mooi ‘vlak’ geluid; in het bijzonder belangrijk voor het opnemen en mixen van muziek; bass, midden en hoge tonen moeten mooi in balans zijn. Ik heb geen verstand van de schema’s die de audiofielen zo graag hanteren; zegt mij allemaal niets. Ik ga op m’n gehoor af. En in de loop der jaren heb ik al heel wat hoofdtelefoons versleten. De besten, voor muziek mixen, die ik tot nu heb gehad waren de AKG-66 (niet meer verkrijgbaar) en natuurlijk m’n Fostex.

De Panasonic RP-HTX7 heeft grote ‘drivers’. Dat heeft een voordeel want die klinken per definitie beter dan bijvoorbeeld oordopjes of hoofdtelefoontjes die veel kleiner zijn.

Review / beoordeling

De korte luistertest van deze Panasonic samenvattend:

 • Bas – hele mooie basweergave, geen dreunen maar, net als bij de Fostex, een basweergave van een basgitaar. Bass-drum net zo. Superstrakke weergave.
 • Midden – voldoende weergave van de middentonen, het zou misschien iets sterker kunnen maar het is echt wel voldoende;
 • Hoog – supermooie hoge tonen! Helder, niet scherp, mooi gedefinieerd en ruimtelijk.

Alles bij elkaar een mooi vormgegeven (retro) en prima klinkende hoofdtelefoon. Ik kan ‘m niet één op één vergelijken met m’n Fostex (want: niet gekocht,.. nog) maar denk dat deze Panasonic zéér goed gebruikt kan worden voor de ’thuis-studio’ (en zelfs studio’s zouden er geen bok mee schieten als ze deze in de studio zouden gebruiken voor bijv. monitoring en misschien zelfs mixen) en zeker voor het beluisteren van muziek een hele goede keuze is. Op een schaal van 1 – 10 zou ik deze hoofdtelefoon zeker een 8,5 à 9 willen toebedelen – zeker als je de prijs ziet.

Panasonic in de koopjesbakPrijsstelling Media Markt

De Media Markt had de hoofdtelefoons in een ‘koopjesbak’ liggen; voor “slechts” €59,- kon je ‘m meenemen. Dat weerhield me (had nog wat andere aankopen in de planning) om ‘m niet direct mee te nemen als ‘reserve’-hoofdtelefoon. Of, .. als (extra) referentie naast de Fostex. Nu gebruik ik daar regelmatig de Sennheiser HD-202 voor van de oudste dochter maar dat geluid bevalt mij totaal niet.

Gelukkig maar,.. want wie op internet even zoekt (Google is your friend) ziet dat hij vanaf zo’n €40,- al te koop is bij diverse winkels. En in de VS bestel je ‘m bij Amazon.com voor US $30,-. Dat is nog geen  €25,- tegen de huidige koers! De verleiding is dan wel groot, zéér groot….. (en de Media Markt is weer eens véél te duur!)

>  Zie ook: Interessante Engelstalige review

Delen op: