Titeltje scoren?

diploma.jpgAl surfend op internet, me wat verdiepend in de ‘KJV-only’ kerken in de VS, viel me opeens iets vreemds op. Eén van de kerken had een eigen ‘bijbelinstituut’, net als veel van die kerken overigens. De President van het instituut was ene Dr. X.Y. Maar op de site van de kerk had ik gezien dat hij gewoon een voormalig politieman was. Mmm,.. best knap, naast je drukke baan als politieman afstuderen als Dr. in de theologie! Ik vind het studeren voor het BSC -in m’n vrije tijd- al niet meevallen (het schiet lekker op met de OT Survey II, dat wel, en deel I heb ik gehaald).

Maar opeens viel mij iets op.. Dr. X.Y. had zijn doctoraal behaald bij een instituut waar ik daarvoor iets over gelezen had op een andere site. Even terugbladeren, en wat zie ik? De President van dát ‘bijbelinstituut’, laten we hem maar Dr. A.Z. noemen, had zijn Dr’s titel behaald aan het instituut van Dr. X.Y. Beide instituten waren niet erkend door de overheid.

Natuurlijk wil ik niet zomaar een waarde-oordeel vellen over de gedane studie’s. Maar als je bij elkaar afstudeert, aan niet erkende instituten, hoeveel is zo’n titel dan eigenlijk waard? Is het dan überhaupt wel verméldenswaard? Al verder bladerend viel mij op dat diverse van deze ‘KJV-only’ bijbelscholen allemaal niet ‘accredited’ (erkend) waren. En dat men allemaal bij elkáár afstudeerde. Excuus is natuurlijk dat de ‘reguliere’ Bijbelscholen en universiteiten allemaal die vermaledijde moderne bijbelvertalingen hanteren zoals daar zijn de American Standard en de New King James. Daar moeten ze niets van hebben. Dus studeren ze bij elkaar, en kennen elkaar diploma’s toe..

Klinkt toch weer ernstig als ‘diploma mills‘. Een paar honderd dollar lappen en je krijgt een mooie titel.. toch wel jammer, dat ook in de ‘christelijke wereld’ men de boel op die manier loopt te bedotten (of op zijn minst de schijn wekt dit te doen).

Delen op: