Afgelopen donderdag besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe video-camera. En vrijdag de knoop doorgehakt. Online besteld bij www.bol.com. Ter vervanging van m’n Traveler Camcorder. Die het overigens nog steeds prima doet hoor, daar niet van. Er hebben zich zelfs al drie potentiële nieuwe eigenaren gemeld hiervoor 😉
Maar de Traveler was indertijd gekocht om filmpjes te maken voor gebruik op websites in een tijd dat een resolutie van 640×480 voor een filmpje acceptabel was (meestal nog kleiner). Nu iedereen echter minstens een 17″ of zelfs breedbeeld-schermen aan de PC heeft hangen, en ook breedband internet gemeengoed is, worden er –ook aan online filmpjes– hogere eisen gesteld. Zelfs Youtube is van het aloude 4:3-formaat afgestapt en ondersteunt breedbeeld,… en er was ook een ander argument om de hoek gekomen: ik begon in de afgelopen jaren echt lol te krijgen in het (af en toe) filmen en afmonteren. En als laatste argument om aan vervanging te denken: de prijzen voor dit soort apparatuur zijn gekelderd.
Levering
In de verwachting dat het apparaatje vandaag of morgen zou aankomen was de verrassing groot toen zaterdagmorgen al de TNT-bode voor de deur stond met het pakketje. Dat is ongekend snel. Doe ik bol.com niet na, qua levertijden! Het spaart je ook een (auto)rit en parkeerkosten. Voor de € 1,95 bijdrage in de verzendkosten die men rekent kan ik écht niet naar Groningen rijden, laat staan een uurtje parkeren bij de MediaMarkt!
Ik heb de camera direct uitgepakt en —uiteraard zonder de handleiding te lezen— meteen even wat getest. Mijn verwachtingen qua intuitief bedieningsgemak werden waargemaakt. Binnen een paar minuten sta je al je eerste opnamen te maken!
Testopnamen
De eerste testopnamen maakte ik in huis, bij zeer matig/weinig licht. En de camera “deed het prima”. Scherpe beelden, tegenlicht correctie (raam): perfect. Dan zie je dat de Traveler Cam toch echt van een paar generaties geleden is qua electronica! De objecten die ik filmde -inclusief weghollende “ik ben nog niet opgemaakt!” dochters- werden keurig en kleurecht vastgelegd. Enige ‘minpuntje’ bij deze omstandigheden was dat de auto-focus soms even wat tijd nodig had om goed scherp te stellen. Maar bedenk hierbij, nogmaals, dat het echt zeer matig licht was, …
Vervolgens was het tijd om naar de ‘Ronde van Noordhorn‘ te gaan. Dochter Lisa moest haar podiumplaats verdedigen bij de dikke bandenrace. Helaas viel ze deze keer niet in de prijzen ondanks dat ze een beduidend snellere tijd neerzette dan vorig jaar; de concurrentie was nét (o,4 seconden) te sterk. De dikke bandenrace heb ik met de fotocamera vastgelegd. Maar ’s middags en ’s avonds leek het me leuk om (ook) te filmen met het nieuwe speeltje. Omdat ik niet helemaal zeker was over de resultaten ook nog foto’s gemaakt,.. “uiteraard”, zou ik bijna willen zeggen.
Na thuiskomst heb ik ’s avonds binnen een half uurtje het filmpje gemonteerd en daarna online gezet. Natuurlijk is dit zwaar gecomprimeerd maar het geeft toch een goede indruk van de kwaliteiten van de Toshiba Camileo H20-camera. Stabiel beeld, mooie kleuren, zeer goede (optische) zoom. Het draaibare display zorgde er voor dat ik een ‘laag camerastandpunt’ kon nemen (camera voor de buik, zittend op de stoep, enz) waardoor de camera mooi ‘op hoogte’ was, anders krijg je het effect dat het lijkt alsof de wielrensters -die ‘laag’ langs de weg gaan- ‘van boven af’ gefilmd worden.
De camera kan HD (1020 pixels breed), HD Ready (720 pixels breed) en de wat klassiekere 4:3 verhouding filmen. Ik heb eigenlijk alleen maar in HD gefilmd, hoogste resolutie dus. In die stand heb je geen beeldstabilisatie maar dat bleek geen gemis te zijn. Ook de camera nog even aangesloten op de televisie en ook daar was het (live en opgenomen) beeld erg mooi.
Alles bij elkaar genomen alleen maar positief dus. Eenvoudig te bedienen, mooie kleuren, stabiel beeld, software die je in staat stelt supersnel een filmpje te monteren. Natuurlijk heeft de software ook z’n beperkingen; weinig effecten, belichtingscorrectie nauwelijks aanwezig enz. maar als het bronmateriaal goed is, is dat ook nauwelijks nodig.
Gebruik accu
Op de website van DiskIdee las ik dat er iemand was die klachten had over het snel leeg zijn van de accu. Ik heb daar zelf geen problemen mee gehad. Nadat ik de accu had geïnstalleerd heb ik er maar even mee gefilmd (zie eerder) en daarna meteen goed doorgeladen (dat is de enig juiste methode bij accu’s voor video- en foto-apparatuur! Niet eerst de accu uitputten maar bij voorkeur zo snel mogelijk direct en volledig opladen). ’s Middags en ’s Avonds de camera gebruikt om te filmen bij het wielrennen, thuis en om de beelden op de PC te zetten. Alles bij elkaar zeker wel 3 kwartier tot een uur gebruikt en nog steeds had de accu “2 van de 3 streepjes”. Natuurlijk ga ik er nog wel een 2e accu bij kopen. Je wilt niet dat je tijdens het maken van opnamen er achter komt dat de accu (bijna) leeg is. Maar de gemelde problemen van de betreffende gebruiker heb ik niet kunnen reproduceren..
Geluid
Het ingebouwde microfoontje van de Toshiba Camileo H20 is prima voor het opnemen van ‘regulier’ geluid (sprekende mensen, voorbijrazende wielrenners en auto’s..). Maar toen ik een stukje gitaar ging spelen, waarbij de versterker niet eens zo hard stond, om te kijken of dat soort geluid goed werd opgepikt viel dat een beetje tegen; het geluid raakt snel overstuurd en dat niet alleen: de microfoon gaat nare ‘plop-geluidjes’ geven. Overigens, bij de Travelercam was dat nog véle malen erger! Ik vermoed dat de microfoontjes eigenlijk té gevoelig zijn. In elk geval duidelijk niet bedoeld om een gitaar of andere “luide” audio (concerten?) mooi weer te geven. Het afspelen van geluid via het ingebouwde luidsprekertje, bij het terugkijken van een filmpje, is zeer matig. Je hoort het nauwelijks. Dan is m’n mobiele telefoon op dat gebied zelfs nog beter. Enfin,.. dat zijn puntjes waar ik dan op let, maar het zijn zeker geen punten die er toe zouden moeten leiden -ook voor mij niet- om de camera negatief te beoordelen.
Slotconclusie
Als ik de camera een cijfer zou moeten geven dan zou ik, alles bij elkaar genomen, er -mede gelet op de prijs en het enorme bedieningsgemak- een dikke 8,5 á 9 voor geven.