Vakantie, Windows7 & nieuwe studio-setup…

2010-strand.jpegZo, de vakantie zit er weer op.. nouja, nog een weekje thuis. Maar we zijn weer thuis na twee week grote keet in Groote Keeten. Veel stranduurtjes voor de meiden, voor mij veel studie-uurtjes. Eén middag op het strand geweest zelf. En dan begint het werk straks weer.

Ben al even weer op m’n kantoor geweest uiteraard, even de post uitzoeken, nog wat pakketjes op de post doen. Maar gelukkig ook nog tijd om eens lekker te doen waar je anders nooit aan toekomt, zoals.. de computer her-installeren.

De vakantie-foto’s (een paar er van) heb ik –gemakzuchtig als ik ben– op Hyves gezet. Nadat de de dochters ze geaccordeerd hadden, uiteraard. Want wat ik online zet moet eerst door de ballotage.

Windows7
De laptop is een tijdje terug al voorzien van Windows7 64-bit versie. Tot tevredenheid. Omdat de desktop pc nog steeds onder Windows 2000 draaide moest daar iets aan gedaan worden. Want, ondanks dat het nog steeds goed bevalt en lekker stabiel draait, Micro$oft heeft in al haar wijsheid besloten de support voor Windows2000 stop te zetten ingaande juli 2010. Al eerder had ik nagedacht over de eventuele opties.De beste optie was de eerste die ik wou proberen: “upgraden” naar WinNT 5.1, oftewel WindowsXP. Zaterdag op zondagnacht alles naar de ReadyNAS backuppen met Cobian Backup 9.0. Daarna op zondag de installatie CD van WindowsXP er in, immers: die had ik nog en die heb ik legaal. Maar na een paar schermen was leiden in last: de CD was na al die jaren stof vergaren ‘verrot’!!

Gelukkig heb ik samen met mijn broer een zaak en heeft hij Windows7 op voorraad. Dus in de auto, en een CD/DVD uit de winkel gehaald en alsnog Win7 (32-bit versie) geïnstalleerd. De prestaties van de PC zijn uitstekend met dit OS. Installatie ging vlotjes, daarna alle data weer terugzetten en de noodzakelijke software.

Nieuwe studio-setup
Tijdens de vakantie had ik wat zitten rondneuzen op internet en kwam dit mooie apparaatje tegen: een Behringer U-Control (UCA222), een Audio => USB converter/interface. Daar kon ik m’n oude 6-kanaals mixer (Behringer Eurorack UB802, vergelijkbaar met de huidige Xenyx1002, mee upgraden naar een “USB-mixer”!

Lang verhaal kort: ik maakte gebruik van twee geluidskaarten (on board voor terugluisteren, PCI-kaart voor line in). Dat beviel niet helemaal omdat m’n studio-software er niet goed mee overweg kon en ik dus ‘latency-problemen’ had. Wel met een kleine workaround op te lossen, maar de UCA222 was een veel mooiere oplossing. Daar komt bij dat dit apparaatje een bulk software meegeleverd kreeg zoals de EnergyXT2.5 studiosoftware. Gratis demo hier te downloaden.Heel mooi programma, en de 30 euro’s die Thomann er voor vraagt alleen al waard! En de constructie met twee geluidskaartjes zorgde voor een ‘brom’. Heel zacht, maar ik irriteerde me er al lange tijd aan.

Shure C-606
Maar tja, nu ik toch aan het winkelen was bij Thomann,.. de karaoke-microfoons van Mirjam’s karaoke set zijn beide kapot gegaan. Dus moest er ook een nieuwe zangmicrofoon komen. Voor € 22,00 de Shure C-606 meebesteld. Scheelt weer verzendkosten want nu betaal ik die maar één keer 🙂

Erg goede microfoon, audio-kwaliteit is meer dan je verwacht voor dit geld! Ook schokbestendig… hij is mij inmiddels al per ongeluk uit de handen geglipt en op het laminaat gestuiterd. Afgezien van een ‘deukje’ in de kap verder geen schade en doet het gelukkig nog steeds. Shure maakt z’n reputatie weer eens waar! De microfoon ook even gebruikt om wat zang op te nemen (van Lisa) en het klinkt fantastisch voor een budget microfoon. Niet vergelijkbaar met m’n condenser’s natuurlijk, maar voor een dynamische microfoon? Zeer goed, gezien de prijs.

De spulletjes vrijdag besteld, vandaag was het aan de deur! Wederom grote klasse van Thomann.de.

Enfin,.. tot slot: hieronder een afbeelding van m’n nieuwe ‘studio-setup’. Feitelijk is de 2e geluidskaart niet nodig, je kunt ook alles via de USB/Audio doen (monitor en recording samen) maar daar kan m’n studio-software niet tegen (wederom: latency). In deze setup is het 0%-latency en de audio-kwaliteit is ongeëvenaard! Fantastisch, gewoon échte studio-kwaliteit — en dat voor een paar centen!

 

UCA-222 setup

(klik op afbeelding voor grotere weergave – excuses voor het Engelstalige commentaar op de tekening, noodzakelijk voor m’n Amerikaanse muziekvrienden)

Delen op: