Verkiezingsfraude. Is een #stembiljetfoto maken zinvol?

#stembiljetfoto verkiezingsfraude
#stembiljetfoto verkiezingsfraude (screenshot facebook)

Met de hashtag #stembiljetfoto roepen mensen op Twitter en Facebook op om een foto te maken van je verkiezingsbiljet met daarbij je ID-kaart om verkiezingsfraude tegen te gaan.

Is er sprake van risico verkiezingsfraude?

De suggestie wordt, vooral in rechtse kring, gewekt dat er ‘met de stemsoftware fraude gepleegd’ zal gaan worden. Op basis waarvan? Ik geef het verhaal dat rond gaat onderstaand weer:

Mensen, let op ! Ze willen je verkiezing stelen, op dezelfde manier als in de VS. Er zijn al 2,4 miljoen stembiljetten gestuurd naar ouderen en degenen die niet bij de stempunten kunnen komen. Zodat ze per post kunnen worden verzonden. Het is duidelijk met welk doel. Je moet dit voorkomen. Dit is echt je laatste kans. Als deze keer de anti-Nederlandse regering aan de macht blijft, krijg je nooit meer de kans – de Big Tech zal er voor zorgen. Maar je kan iets doen voor de eerlijke verkiezingen.
Het is de recht op :
“Maximaal 3 volmachten. De kiezer die wordt gemachtigd mag maximaal 3 volmachtstemmen uitbrengen. Dit kan alleen gelijktijdig met het uitbrengen van de eigen stem.”
Dit betekent dat iedereen die naar het stembureau gaat in staat zal zijn om er nog drie meenemen die niet zelf kunnen gaan. Dat recht heb je ! Het is BELANGRIJK ! Dit is nodig om te voorkomen dat ze met de per post verzonden stemmen kunnen manipuleren. Ga naar je grootouders. Ga naar je oude buren. Bied ze je hulp aan. Laat zo weinig mogelijk mensen hun stem per post sturen. Het is toch niet moeilijk. Als jullie het allemaal samen doen, zal het lukken.
Bovendien, maak een foto van de persoon die jou vertrouwt om hun stem te leveren, samen met hun stembiljet, waar hun keuze en de gegevens duidelijk zichtbaar zijn. Doe hetzelfde persoonlijk ook – voordat u uw stembiljet in de stembox plaatst, neem een selfie met uw keuze en de gegevens. Anonimiteit speelt hun in de kaart. Door je keuze openlijk en eerlijk te laten zien, geef je ze geen kans om je stem te stelen. Stuur de selfies die je hebt gemaakt naar het hoofdkwartier van de partij waar je op hebt gestemd. Dit zal dienen als bewijs in geval van fraude.
Verdeel deze mededeling in alle social media. Maak het viraal.
Laat je machtige stem horen. Pak je land terug. Word weer vrij. Doe je best en denk aan de toekomst.
Het is nu of nooit !

Onjuiste stellingen en aannames

Dit verhaal bevat een aantal onjuiste stellingen.

  1. “ze” willen de verkiezingen stelen. De “big-tech” (wie dat ook maar mag zijn?) wil frauderen. Dat is inspelen op angstgevoelens bij mensen. De vraag is echter: wie zijn “ze”? Hier zien we dat dit een ‘samenzweringstheorie‘ is. De bewering is daarnaast dat we een “anti-Nederlandse” regering hebben;
  2. Verkiezingsfraude “op dezelfde manier als in de VS”? De verkiezingen in de VS zijn uitgebreid, zéér uitgebreid, getoetst en onderzocht. Vele processen zijn er over gevoerd. Er is géén sprake van (grootschalige) fraude. Zelfs Republikeinse waarnemers en gouverneurs stelden vast: de verkiezingen zijn eerlijk verlopen;
  3. het stemmen “per post” is niet fraudegevoelig. Het is zeker mínder fraudegevoelig dan volmachten verstrekken. Immers, hoe weet je als oudere dat de persoon die jij een volmacht verstrekt daadwerkelijk stemt waar jij opdracht toe hebt gegeven? Stemmen per post is in Nederland al héél lang mogelijk voor hen die in het buitenland wonen. Dit is, in verband met Corona, uitgebreid naar ouderen in Nederland om hen te beschermen voor besmettingsrisico’s;
  4. een foto maken? Een foto is net zoveel bewijs als géén bewijs. Een foto kun je namelijk eenvoudig manipuleren op een telefoon of computer;
  5. een foto van de persoon die jou vertrouwt om hun stem te leveren, samen met hun stembiljet, waar hun keuze en de gegevens duidelijk zichtbaar zijn” – dit is een inbreuk op de wet! In een democratisch land is je stem immers anoniem;
  6. Stuur de selfies die je hebt gemaakt naar het hoofdkwartier van de partij waar je op hebt gestemd. Dit zal dienen als bewijs in geval van fraude“. Het is volslagen onmogelijk om met deze selfies te bewijzen dat er fraude wordt gepleegd. Dit is alléén mogelijk als van iedereen wordt vastgelegd op welke partij wordt gestemd en stemmen herleidbaar zijn. Alléén in dictaturen zijn alle stemmen herleidbaar.

De oproep is derhalve feitelijk een oproep tot de invoering van gecontroleerde stemming van burgers zoals dat in een dictatuur gedaan wordt.

Fraude met volmachtstemmen

Uit onderzoek is gebleken dat fraude met volmachtstemmen regelmatig voorkomt. Een illustratie hier van:

Uit die gegevens blijkt dat in het stembureau in theater De Vaillant in de Schilderswijk een extreem hoog percentage volmachtstemmen is uitgebracht. ‘Een derde (32,9 procent) van alle geldige stemmen is er niet uitgebracht door de kiesgerechtigde zelf, maar door een gemachtigde’, schrijft de krant (NRC). Dat is een flinke score, want volgens de Kiesraad schommelt landelijk het totale percentage volmachtstemmen rond de tien procent. (Omroep West)

Stemmen ronselen is een bekend fenomeen.

Ronselen is een terugkerende verschijnsel bij Nederlandse verkiezingen. Al sinds de jaren ’80 worden geregeld gevallen gemeld. In Nederland is het een relatief gemakkelijk praktijk vanwege het soepele volmachtensysteem. Een handtekening en kopie van het identificatiebewijs zijn genoeg om een ander te laten stemmen. De procedure is bedoeld om stemmen eenvoudig te maken voor mensen die niet op een stembureau kunnen komen. (Pepijn v.d. Gulden, Journalist)

Geef dus vooral niet een volmacht aan mensen die dit soort opvattingen aanhangen. Uw stem is in handen van dit soort types juist niet veilig. Het zou mij niet verbazen als juist zij uw stem geven aan een partij waar u totáál niet achter staat!

Waar komt dit verhaal vandaan?

Dit verhaal komt uit ‘rechts-radicale’ bronnen. Er loopt daarnaast nog een ander verhaal doorheen. Men heeft “ontdekt” dat het bedrijf Hackdefense, die “de stemsoftware test” een eigenaar heeft die politiek een uitgesproken voorkeur heeft voor D66.

Dat maakt kennelijk het hele bedrijf en alle medewerkers direct “verdacht” en zou bewijs zijn dat “de stemsoftware” gemanipuleerd is. Maar wat doet die software dan? Die telt de totalen op en stelt op basis daarvan de zetelverdeling vast.

De software kan niet van buitenaf beïnvloed worden:

“Gemeenten die OSV2020 gebruiken voor het vaststellen van de uitslag, dienen zich te houden aan bepaalde procedures en voorwaarden bij het gebruik van de software. Zo worden de computers gebruikt in een af te sluiten ruimte. En zijn de computers waarop het programma wordt gebruikt niet aangesloten op internet of het gemeentelijk netwerk. Als er een verbinding wordt geconstateerd sluit het programma automatisch af. Verder moeten gemeenten de stemtotalen twee keer invoeren, door twee verschillende personen, als waarborg voor correcte invoer (‘vier ogen principe’).”

Het feit dat de eigenaar van een bedrijf die test of deze voorzieningen goed werken, via een vastgesteld testprotocol, een bepaalde politieke voorkeur heeft, heeft geen enkele, totáál géén, invloed op de software zelf! Zij controleren slechts of de software doet wat het moet doen. Het feit dat je een controle uitvoert heeft geen enkele invloed op de werking. Productie en test van de software zijn in handen van twee verschillende organisaties. Juist om gemarchandeer te voorkomen!

Men geeft met deze beweringen te kennen totáál geen kaas te hebben gegeten van hoe ICT werkt. Maar omdat de gemiddelde burger, en zeker ouderen, dat ook niet hebben speelt men in op de onkunde en wantrouwen die er heerst op dit gebied. Ook geeft men aan geen idee te hebben hoe het stemproces verloopt qua telling van de stemmen.

Hoe is gegarandeerd dat er géén stemfraude plaatsvindt?

“Transparantie en controleerbaarheid van de uitslag zijn waarborgen voor een betrouwbare uitslag. Daarom wordt op papier gestemd. Het tellen van de stemmen in de stembureaus gebeurt in het openbaar, kiezers mogen daarbij aanwezig zijn. Hun eventuele opmerkingen worden opgenomen in het proces-verbaal van het stembureau. De gemeenten leggen de processen-verbaal van de stembureaus en gemeentelijke stemtotalen ter inzage. Ook worden de gemeentelijke stemtotalen gepubliceerd op internet. Deze zijn voor iedereen in te zien. De gemeentelijke stemtotalen kunnen daardoor worden gecontroleerd met de handmatig vastgestelde uitslagen van de stembureaus. Zo kan eenieder controleren of de tellingen juist zijn.” – Kiesraad.

De verkiezingsuitslagen per stembureau zijn dus geteld door (vrijwillige) medewerkers. Burgers. Daarnaast mogen andere burgers meekijken hierbij. Het is een openbaar gebeuren! De uitslagen per stembureau zijn daarna publiek. Ze staan op de websites van gemeenten en in de kranten. En zijn via de website van de Kiesraad en de OpenData nog te raadplegen.

Vertrouw je het niet? Ga zelf tellen!

Vertrouw je de stemmentellers niet? Ga gewoon zelf tellen! Ga waarnemen op het stembureau! Kost je een hoop tijd en je moet er moeite voor doen. Klopt. Mijn dochters hebben ook bij diverse verkiezingen als stemmentellers gewerkt. Collega’s en bekenden eveneens. Als zij mij vertellen hoe het er aan toe gaat op een stembureau en als je de informatie van de kiesraad er bij pakt kan ik, nogmaals, maar één ding concluderen: onze verkiezingen verlopen volstrekt transparant én controleerbaar.

Het gaat niet aan in Nederland te beweren dat er stemfraude wordt gepleegd. Dat is echt een ronduit belachelijke claim.

Hoe zou het überhaupt ooit mogelijk zijn in een dergelijk transparant systeem fraude te plegen? Wie dit soort kolder de wereld inslingert is volstrekt paranoide of heeft maar één doel: de maatschappij ontwrichten door leugens rond te strooien en goedgelovige, maar wantrouwige, mensen in verwarring te brengen.

Dan ben jij vast ook van D66!

 

uitslag kieskompas

Het één en ander tegensprekend leverde mij direct het verwijt op dat ik dan ook wel D66 of VVD zou stemmen. Dat doe ik niet. Dat is een ‘stroman-argument‘. Mijn “kieskompas” uitslag is daar wel helder over denk ik.. Als er iets is waar ik ver vanaf sta is het D66 en VVD. Maar ook de rechts-radicalen van PVV en FvD, of de uiterst linkse partijen, hoeven niet op mijn stem te rekenen. Dus al dat soort ‘verwijten’ leg ik naast mij neer en ga ik niet serieus op in verder.

 

 

Delen op: