Verwarmen met Airco en dakisolatie: de energierekening omlaag (4)

Complete dakrenovatie (resltaat) met isolatie

Er heeft een volledige dakrenovatie plaatsgevonden en daarbij is het dak ook meteen flink geisoleerd. Daarnaast zijn er LG Thinq Inverters (“airco verwarming”) geplaatst in de keuken en woonkamer. Waardoor we grotendeels zijn gaan verwarmen met airco.

De Energierekening omlaag brengen, deel vier alweer. De afgelopen maanden hebben we geen halve maatregelen genomen! Daarnaast zijn we, zoals eerder gemeld, overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat betekent ook dat sinds 2 januari in het portal van Vattenfall alle gegevens zijn verdwenen. Beetje raar, .. want hoe controleer ik dan de afrekening?

Nouja, gelukkig heb ik regelmatig screenshots gemaakt en omdat ik al zo’n vermoeden had dat dit kon gebeuren had ik op 1 januari ingelogd en de laatste stand van zaken vastgelegd. De teruggave die ik globaal vastgesteld had (want Vattenfall schatte ons verbruik veel te hoog in) klopte op een paar euro na! We kregen dus een leuke teruggave.

Verwarmen met Airco

Een vergissing die veel mensen maken is dat ze met elektrische kacheltjes gingen verwarmen afgelopen winter “want stroom is goedkoper”.

Dat is niet zo. Eén m3 gas geeft meer warmte dan dan 1kWh stroom en bij elektrische kacheltjes heb je een laag rendement. Dat schiet dus niet op als je de woning op die manier wilt verwarmen. Wel is het eventueel voordelig als je daarmee een kleine ruimte verwarmt en de CV verder niet aan hebt (puntverwarming dus).

verwarmen met airco - lg multi split inverter

Verwarmen met een ‘inverter’ oftewel verwarmen met airco betekent dat je efficienter energie gebruikt. Een inverter is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp.

De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP (Coefficient of Performance) waarde en ligt meestal ergens tussen de 3 en 5. Eén kWh input aan stroom genereert op die manier 3 tot 5 kWh warmte.

Een airco verwarming maakt van 1kWh stroom tussen de 3 à 4 kWh warmte. Dan moet je dus gaan rekenen – niet altijd even makkelijk, voor veel mensen, als je m3 Gas met kWh Stroom moet vergelijken. Want hoe doe je dat? Ik heb daarvoor een rekenhulp gemaakt, zie verder, die je makkelijk kunt invullen en zo kun je de besparing snel zien.

Ervaringen verwarmen met Airco
De airco verwarming blaast ‘s ochtends in zo’n 15 tot 30 minuten de woonkamer en keuken lekker op temperatuur. Ook als het vriest. Het bevalt ons prima zo.

Het gasverbruik is flink gedaald zoals je in de grafiek kunt zien. Daar staat gestegen electriciteitsverbruik tegenover uiteraard. Per saldo een daling van de kosten voor ons. Als je dat ook nog eens combineert met zonnepanelen, een wens die we nog hebben voor de toekomst, dan zijn de kosten helemaal goed te dragen. Al betekent dat natuurlijk wel (nog) een flinke extra investering.

Energieverbruik Verwarmen met Airco

Toen ik het artikel over verwarmen met airco deelde op LinkedIN kreeg ik kritiek; mijn verhaal kon niet waar zijn, het kon niet kloppen dat het goedkoper was om te verwarmen met airco. Maar dat is het wel degelijk.

Eén van de redenen waarom het zoveel goedkoper is, voor ons zeker, is dat je heel gericht één ruimte kunt verwarmen. Zo verwarmen wij ‘s ochtends de keuken (wij hebben een aparte ‘woonkeuken’) alleen maar en pas later op de dag de woonkamer. Bij CV moet je altijd de woonkamer mee verwarmen – ook al ben je daar niet.

’s Avonds gaat de airco in de keuken om 19:00 automatisch uit. Dat scheelt ook en zo kunnen we die ook niet vergeten! We gebruiken nog een klein beetje gas voor met name warm water en koken.

Verschil berekenen verwarmen met airco en gas

Gasverbruik wordt uitgedrukt in kubieke meters. Om gasverbruik te kunnen vergelijken met elektriciteit kunnen we 1 m3 vertalen in +/- 9 kWh energie. Niet alleen bewijst de praktijk ons gelijk, ook een simpele formule kan het aantonen.

Dit is wel een theoretische berekening. Wat ik doe is het aantal kWh warmte uit gas relateren aan hoeveel stroom je nodig zou hebben. Dit kan mee- of tegenvallen, afhankelijk van je situatie. Bij ons valt het stroomverbruik van de verwarming met airco mee.

(Gas * 9 = kWh energie) / COP Airco = kWh verbruik

Verwarmen met Airco - voordelig of duurder?

Voorbeeld berekening bij gebruik 1500m3 gas (voor verwarmen) versus verwarmen met airco. Let op, in de berekening neem ik de kosten voor energie inclusief de heffingen als uitgangspunt. Immers, dat is wat je daadwerkelijk betaalt.

Het energieplafond is in dit rekenvoorbeeld niet meegenomen. Reden hiervoor is dat het energieplafond volgend jaar weer verdwijnt. En, niet onbelangrijk voor ons: het tarief dat wij voor elektiricteit betalen bij ANWB-energie ligt op dit moment, inclusief kosten nota bene, ónder het energieplafond van € 0,40 per KWh.

Download rekenvoorbeeld verwarmen met airco
Rekenen met subsidiebedragen ben ik sowieso geen voorstander van. Maar neem het voor je eigen berekening eventueel mee. Houdt er verder rekening mee dat je gasverbruik kan worden beïnvloed door gebruik warm water en koken, trek dat dus van je totale gasgebruik af (meestal rond de 1 à 1,5m3/dag voor een huishouden).

» Je kunt het model voor de berekening hier downloaden – sla het op je eigen computer na openen op via de optie Bestand > Downloaden om het te bewerken/in te vullen.

Verkoopverhalen
Tot zover de theorie en onze eigen praktijkervaring met verwarmen met airco.

Veel verkopers van systemen om te verwarmen met airco komen met de prachtigste voorbeelden en verkoopverhalen over hoe je per dag gigantisch kunt besparen. Doe altijd zélf even een controle! Verkopers hebben immers maar één doel: jou zo’n airco aansmeren en geld verdienen aan je.

Ik heb het je met bovenstaande makkelijk gemaakt volgens mij. Wil je toch rekening houden met het energieplafond, kopieer het even naar excel en plak dat er bij in.

Hou er ook rekening mee dat je natuurlijk een behoorlijke investering moet doen én het resultaat, afhankelijk van de staat en toestand van de woning, ook kan tegenvallen.

Hybride warmtepomp

Een andere, eveneens uitstekende, oplossing om enorm gas te besparen is met een hybride warmtepomp. Familie heeft bijvoorbeeld een hybride warmtepomp van Quatt aangeschaft en de resultaten daarvan zijn ook enorm goed.

Deze pomp kan gecombineerd worden met je CV-ketel, is in aanschafkosten vergelijkbaar met een split-unit airco en je krijgt, in tegenstelling tot verwarmen met airco, er wél subsidie voor.

Wij hebben dit ook overwogen maar omdat we in de zomer ook graag willen koelen viel voor ons de keuze op twee airco’s zodat we kunnen koelen én verwarmen met airco.

Isolatie Dakrenovatie

Dakisolatie

De renovatie van het dak van onze woning was aanleiding om het dak ook meteen (goed) te isoleren. Op het dak is een flinke laag isolatiemateriaal gekomen met een goede Rd-waarde.

Een dak is, of kan, verantwoordelijk zijn tot wel 30% warmteverlies. Zeker in oudere woningen zoals die van ons. Daarnaast zorgt goede (dak)isolatie voor warmtewering in de zomer. Dat scheelt dan weer in energieverbruik voor koeling en het is in beide situaties comfortabeler. Ook heb je minder last, op de bovenverdieping, van geluid van buitenaf. Wat voor mijn hobby dan weer mooi meegenomen is.

Een win-win situatie in meerdere opzichten dus, ook al is het wel een zeer aanzienlijke investering die we hebben moeten doen. Wel krijg je van de overheid subsidie voor veel isolatie-maatregelen, dat drukt de kosten een beetje. En het resultaat is prachtig, ons huisje staat weer te stralen!

Complete dakrenovatie (resltaat) met isolatie

Wat het effect van de isolatie en airco verwarming exact is, valt nu nog wat moeilijk vast te stellen omdat het beide in januari heeft plaatsgevonden en doordat het dak 3 weken nagenoeg ‘open’ lag met slechts plastic zeil er overheen. Daardoor is ons energieverbruik voor de maand januari dus niet bepaald maatgevend. Wel hoopgevend! In februari zag het er, tot nu toe, al een stuk beter uit.

We gaan met goede moed en hoopvol de komende periode in!

Delen op: