Vivianne Miedema test positief op corona

Vivianne Miedema Voetbalfans Oranje

Voetbalster  Vivianne Miedema test positief op corona. En dus kan ze niet worden opgesteld in de wedstrijd tegen Portugal. Ik heb niets met voetbal, laat staan met damesvoetbal. Maar als je de comments bij zo’n bericht leest op de sociale media weet je op voorhand al wát je gaat lezen.

Ik heb al een tijd niet meer geblogd over het onderwerp “corona”. Dat komt omdat, ondanks dat er nog steeds veel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen en er ook nog best een aantal op de IC’s liggen (zie statistiek hier onder) de grootste ramp op dit moment voorbij is.

Dat wil zeggen: de overbelasting van de Intensive Care. Daarnaast is de dominante variant in Nederland nog steeds Omikron.  Omikron is (sinds eind 2021) de dominante variant in Nederland. De symptomen van Omikron zijn

  • Brok in de keel
  • Extreme vermoeidheid
  • Zweetaanvallen in de nacht
  • Spierpijn
  • Droge hoest

Inmiddels zijn we bij Omikron BA.5, “de ergste versie van het virus die we hebben gezien”, die door China en de VS raast maar ook in Nederland al is geconstateerd. “De nieuwste subvariant neemt het snel over van andere omicronvarianten omdat hij gemakkelijk de immuniteit van eerdere infecties en vaccins kan ontwijken, waardoor het risico op herinfectie toeneemt.” (Telegraaf).

Het RIVM schrijft verder: “De verschillen in de virusvarianten lijken tot nu toe vooral te zitten in veranderingen aan het ‘spike-eiwit’, de stekeltjes van het coronavirus. De eiwitten van deze virusvarianten kunnen zich mogelijk beter aan menselijke cellen hechten.”.

Er worden zoals gezegd nog steeds vrij veel mensen behoorlijk ziek van de huidige corona-varianten. Ook van de ‘mildere’ corona-varianten die de laatste maanden rondgaan.

Uit mijn eigen omgeving heb ik dit ook meegekregen. Vooral ouderen natuurlijk maar soms ook wel jongere mensen. Ook de Omikron varianten kunnen een mensenleven nog steeds volledig verwoesten.

Screenshot 2022-07-12 overlijden corona - Google
Ziektegevallen 2022-07-12 Corona, bron: Google

Stop met testen!

Wat mij verbaast is dat sommige mensen bijna direct in de commentaren beginnen te roepen “Stop met testen!”. De corona ontkenners kunnen kennelijk nog steeds geen artikel over het onderwerp voorbij zien komen of ze lopen gelijk weer helemaal leeg. Over de vermeende onbetrouwbaarheid van de PCR-test, “het is maar een griepje”, “hoeveel mensen gaan er nu nog aan dood dan”, etcetera.

Zelfs in de hoogtepunten van de pandemie waren er die dat maar bleven doen. Alsof niet testen (en er wordt ook maar weinig getest) er voor zou zorgen dat Vivianne Miedema of Mick Jagger (een tijdje geleden) géén corona zouden hebben (gehad)?

Jagger, die in 2019 nog een hartoperatie heeft gehad, kan zich geen risico’s veroorloven. Hij en zijn andere bandleden zijn van een leeftijd waarbij je absoluut voorzichtig moet zijn, ook met een “milde” variant.

Zelf was ik zo’n anderhalve week geleden ook even een paar dagen flink ziek. De befaamde zware hoofdpijn, “koortsgevoel”, loopneus, last van mijn longen en verdere algehele malaise. Dat begon op donderdag, en op vrijdagochtend was het dusdanig dat werken ook niet meer ging. Dus wat doe je dan? Even een zelftest. Gewoon, voor de zekerheid.

“Als je het niet weet, heb je het niet

Veel mensen vinden dat helemaal niet nodig. Onder het motto “als je het niet weet, heb je het niet“. Maar mijn vrouw en ik moeten (soms) wel op bezoek bij kwetsbare mensen. Onze ouders zijn op leeftijd. Dus wil ik uitsluiten dat ik hén besmet. Ik test daarom als ik vermoed dat er een probleem kan zijn.

Mijn test was negatief dus waarschijnlijk gewoon kou gevat. En op de zondag was ik zelfs weer zover hersteld dat ik, met loopneus, een flinke fietstocht kon maken.

Maar werkelijk.. “ontkennen dat je iets hebt” (struisvogelpolitiek) zorgt niet dat het weg gaat. Het zou hetzelfde zijn als stellen: “als je diabetes hebt en de bloedsuikers niet controleert, heb je ook geen diabetes”. Ik kan u uit eigen ervaring vertellen: zo werkt dat niet. Meten is weten!

Corona Vivianne Miedema

Ook een sporter als Vivianne Miedema kan – hoewel jong en superfit – tóch ernstig getroffen worden door een “milde” coronavariant. Je móet gewoon het zekere voor het onzekere nemen.

De kans is klein dat iemand als Vivianne Miedema er ernstig ziek van wordt. Maar dan nog. Ze is niet de énige die rondloopt rondom zo’n wedstrijd. Denk aan officials, andere teamgenoten, wellicht meegereisde familie en vrienden. We weten niet of díe allemaal wél superfit en gezond zijn.

En bovenal: als zij andere teamgenoten besmet kan het Nederlands Dameselftal het verder wel schudden. Dan valt er voor de fans niets meer te juichen!

Delen op: