Voormalige badhuis, Groningen

Voormalige badhuis, kleine badstraat, Groningen

Het voormalige badhuis, Kleine badstraat, Groningen.
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Regelmatig loop ik hier langs vanaf m’n werk, tussen de middag, als ik even richting de Super de Boer ga om “inkopen” te doen. Het was een mooi plaatje deze keer, voldoende licht voor een aardige foto.

Dit badhuis is -als ik mij de tekst achter één van de ramen goed herinner- begin van de vorige eeuw gebouwd of zelfs iets eerder gebouwd. Dit badhuis was een ‘betaald’ badhuis, men diende bij de Gemeente een toegangskaartje te kopen. Er was ook een gratis badhuis, elders in de stad, die in de volksmond ‘het vlooienbad’ werd genoemd. Hier gingen de armen heen..

Badhuizen werden uit het oogpunt van hygiëne opgericht door de stadsbesturen. Mensen hadden (nog) geen douche thuis en waren dus aangewezen op deze publieke voorzieningen. Dit badhuis had ook een buitenbad (waar nu het plein/grasveld is). Toen het werd gesloten werd het gebruikt door de tabaksfabrikant Theodorus Niemeijer, er tegenwoordig tegenover gevestigd, als opslag totdat ze nieuwbouw kregen. Het badhuis is nu in gebruik als buurthuis en gedeeltelijk verhuurd als woning.

Delen op: