Waarom WindowsXP zo goed is (was)

Waarom was (en is) Windows XP eigenlijk zo’n goed Operating System — althans, voorzover Microsoft een goed OS kan leveren– en, over het algemeen, zo stabiel?

Ik ben nog altijd een verstokt Windows2000 Pro gebruiker. En niet zonder reden. Bijna alle Windows (XP) software draait er op als een speer. Dus upgraden is niet nodig. De indertijd aangeschafte software werkt ook prima. Het ondersteunt 2 CPU’s (dus op m’n DualCore “thuismachine” werkt dit meer dan uitstekend). En, boven alles, ik heb nog nooit zo’n stabiele Windows-omgeving gehad. Op sommige andere PC’s thuis draait WindowsXP. En ook dat is erg stabiel.

Maar,.. ik moet nu van m’n Windows2000 af. En waarom? De énige reden is dat Microsoft de support stopzet. In juli a.s. is het afgelopen. Men brengt dan geen updates meer voor Win2K en Windows XP SP2 uit. Dat betekent dat veel mensen straks met een onveilig systeem komen te zitten. Niet alleen veel thuisgebruikers, ook een enorm aantal bedrijven zullen hier mee geconfronteerd worden. Upgraden is dus een must, want nogmaals: per juli a.s. houdt Microsoft op met de support!

De opties die ik heb zijn daarom:

  • Windows7 installeren;
  • upgraden naar WindowsXP, service pack3.

Voor m’n kantoor-omgeving heb ik gekozen voor het eerste. Net als op m’n laptop en mede vanwege de goede ervaringen daarmee, tot nu toe. En wel op de meest effectieve manier. De oude PC daar was afgeschreven en single-core. Dus is die vervangen voor een “Newtronics Intel Dual Core E6300 2.7Ghz” inclusief Windows7. Data backuppen, PC klaar maken voor gebruik en data terugzetten.

Hopla, binnen 2 uur gemigreerd 🙂

Voor thuis ben ik m’n opties nog aan het bestuderen. Eigenlijk wil ik daar geen Windows7 op de PC installeren omdat ik een zéér groot aantal applicaties heb waarvan ik niet weet of ze het gaan doen onder Win7 én.. de migratie thuis heeft vanwege het aantal geïnstalleerde applicaties meer voeten in aarde. Dus is WindowsXP installatie, ik heb een WinXP/SP2  licentie, een optie. Waarna ik daarna gelijk SP3 downloaden kan en installeren. Dan ben ik, voorlopig althans, even gered.

Maar, om op de vraag terug te komen: wat maakt WinXP eigenlijk tot zo’n goed OS? Omdat WinXP eigenlijk Windows NT 5.1 is.

Delen op: