Webrichtlijnen zijn achterhaald!

Rudy's Krabbels | browser war

Al jarenlang maakt de ICT pers, en soms ook de ‘reguliere’ pers zich druk over de vraag “welke browser wordt het meest gebruikt”? Gebaseerd op vaak wat vage statistieken en waarnemingen roept men dan dat Google Chrome (mijn favoriete browser overigens), Firefox (2e op mijn lijst) of Micorosoft’s Internet Explorer “de absolute nummer 1” is.

Webrichtlijnen zijn achterhaald, de browseroorlog is voorbij.Ik denk persoonlijk dat die statistieken voor geen meter kloppen en meer zijn ingegeven door commerciële belangen dan ‘waarheidsvinding’. Zelf beheer ik een groot aantal websites en op alle sites zie ik hetzelfde beeld de laatste 2 jaar: een scala aan browsers komt voorbij maar wat veel belangrijker is: de opkomst van de Android en iPhone bezoekers.

Recent las ik in een artikel dat vooral de 15-30 jarigen eigenlijk helemaal geen computer gebruiken om op internet te gaan maar in bijna alle gevallen hun mobiele telefoon. Daarop draaien ze wat apps en vanuit die apps bezoeken ze eventueel sites waar naar verwezen wordt. Echt ‘surfen’ doen ze niet veel (meer). Dit komt overeen met mijn eigen waarneming in de huiselijke kring, op het werk, op straat en in het Openbaar Vervoer. Notebooks of tablets zie je nauwelijks bij jongeren. Maar Smarphone’s des te meer! En zelf ben ik ook een ‘smartphone-adept’. Tablet heb ik wel maar gebruik ik nooit, computer (desktop) wel maar voornamelijk zakelijk. Voor het browsen in de trein of onderweg ga je echt geen notebook meeslepen.

Op één van m’n webwinkels zie ik het ook. Door een foutje deed na het invoeren van een nieuwe template de mobiele variant het niet (meer). Direct in de week er na halveerde de omzet bijna! Na herstel steeg de omzet weer naar het oude niveau.

In het artikel werd ook besproken dat men –de industrie– verwacht had dat vooral jongeren zouden overstappen naar Tablets. Maar wat blijkt? Tablets worden vooral door ouderen gebruikt in plaats van hun computer of notebook of als “extra”, voor ’s avonds op de bank, voor de buis… De omzet in tablets is dan ook gestagneerd.

Veel website eigenaren hebben deze trend helemaal niet door. Websites zijn in veel gevallen helemaal niet ‘responsive’ (ingericht voor mobiel gebruik) bijvoorbeeld. Ook de sites van grote landelijke organisaties zijn dit nog steeds niet en ook de ‘webrichtlijnen‘ besteed hier totáál geen aandacht aan.. En dat terwijl men toch claimt:

De webrichtlijnen gaan over het ontwerpen, bouwen en beheren van websites. Ze zijn gebaseerd op internationale standaarden voor kwaliteit en toegankelijkheid, en op in de praktijk beproefde oplossingen van professionals.

Professionals?

Als de webrichtlijnen door professionals zouden zijn opgesteld had op nummer 1 moeten staan: “responsive design”. Want, nu mis je toch snel zo’n 50% van de internet-gebruikers. Gemeenten melden na jarenlang ploeteren en er bakken met geld tegenaan te hebben gegooid trots “we voldoen aan de webrichtlijnen”. In die webrichtlijnen staat wel vermeld dat de website “toonbaar” moet zijn op alle devices, maar op een mobieltje met een 4″ scherm ziet de gemiddelde website die aan de voorwaarden voldoet er niet uit.

Browseroorlog

Ik begon met de browseroorlog. De browseroorlog is voorbij. Je moet dus inderdaad zodanig ontwerpen dat het in alle browsers werkt, anders mis je de boot (nog steeds niet doorgedrongen bij veel bedrijven en instellingen). Als ik alleen al naar de statistieken van mijn eigen site kijk (zie afbeelding boven), geaggregeerd uit de bezoekersdata van afgelopen jaar (ca. 36.000 unieke bezoekers op dit blog alleen al) dan zie ik dat er zeer veel bezoekers zijn geweest met een mobiele device. En, dat er legio browsers worden gebruikt. Daarom ook dat de schade van het recente lek in Internet Explorer enorm mee viel natuurlijk. Paniek om niks bijna als je de statistieken bekijkt. Nouja, er zijn natuurlijk wel honderden miljoenen die het nog steeds gebruiken, maar als je de berichtgeving las zou je toch bijna denken dat “het hele internet in gevaar was” 🙂

Er is maar één manier om te zorgen dat je website voldoet: door zo mogelijk te voldoen aan de richtlijnen van W3C Validator (wat overigens niet meevalt als je allerlei widgets en css-code gebruikt) en voorál te zorgen dat de site “responsive” is. Want dan mis je de boot niet.

OpenSource

Wanneer overheden zouden kiezen voor OpenSource zoals WordPress of Drupal zou men vaak voor een fractie van de kosten de bestaande websites  kunnen converteren en deze in een handomdraai kunnen laten voldoen aan de ‘webrichtlijnen’ én, bovenal, responsive kunnen maken. Dan zou een onderzoek naar de overbodige ICT uitgaven en mislukte projecten door de 2e kamer wellicht ook minder hard nodig zijn… 

Ohja, .. dat deze site niet aan de W3C richtlijnen voldoet, is mij bekend maar dat is niet zo’n probleem. Een persoonlijk blog hoef je niet van te leven immers?

Delen op: