Wég met dat Windows Vista!

Rudy's Krabbels | as9300 webOké, op een dag bereik je dus de grenzen van je geduld met de Microsoft Vista-ellende. De laptop, inmiddels bijna 2 jaar oud, was bij aanschaf voorzien van Windows Vista. En al snel had ik zoiets van “dat gaat er op een dag af!”. Eigenlijk was ik al nooit van plan met Vista te gaan werken en het meteen er af te halen. Maar, wat dan? De verhalen over het “downgraden” die je hier-en-daar hoorde waren niet hoopgevend. Dus eerst maar het ‘voordeel van de twijfel’ gegeven.

Voor bedrijven was het al een tijd mogelijk een gratis “downgrade” te krijgen (omdat ze anders de hardware niet eens willen hebben, zo is mijn ervaring). Maar de particulier laat men meestal gewoon in de kou staan. Daarnaast werd er regelmatig beweerd dat een laptop die voor Vista was geassembleerd niet wilde draaien op Windows XP of een ander OS. Reden: geen drivers. Onzin natuurlijk. Ze waren er wel, maar de fabrikanten gaven ze niet vrij voor particulieren en “doe het zelf” MKB-ers!

Recent hoorde ik nog de horror-verhalen omtrent de  downgrades van twee Acer Aspire laptops.

In de éne situatie was het gewoon onmogelijk gebleken (zo werd de harde schijf aangezien voor de CDRom-speler waardoor installatie gewoon onmogelijk was) en in de 2e situatie duurde het zoeken naar drivers enz. ruim twee dagen. Daar wordt je niet blij van…

Het zal en het moet..!
Toch,.. mijn laptop moest er aan geloven. Het aantal crashes (per dag!) liep flink op, zeker twee a drie keer per dag minimaal liep het vast, er was diverse software welke niet meer te (her)installeren was, laat staan de-installeren, de virusscanner liep zelfs telkens vast, enz., enz. Daarnaast was ook de C-partitie (30Gb!) totaal volgelopen met onduidelijke bestanden. En dat terwijl de laptop eigenlijk alleen maar voor standaard zaken werdgebruikt: beetje internetgebruik (surfen, MSN) en af en toe eens een presentatie draaien.

Eerst maar eens goed voorbereiden. Alle belangrijke bestanden op een externe harde schijf gezet en terwijl dat bezig was zoeken naar drivers. Dát viel even mee! Blijkbaar heeft Acer de ‘noodkreet’ van haar klanten toch gehoord! Op de ftp-server van Acer Europa staan alle drivers die je nodig hebt voor een Acer Aspire 9300 (9302 in mijn geval) keurig klaar om gedownload te worden.  En ook voor andere Acer Aspire-, Travelmate en Extensa laptops kun je veel drivers tegenwoordig downloaden. Dus als je beschikt over Windows XP kun je daar de drivers halen. Aangezien je al een Vista-licentie hebt kun je, voorzover ik weet, gewoon om het even welke (zelfs “illegale“) Windows XP gebruiken en die aanvullen met deze drivers. Want jij hebt er niet voor gekozen om een niet-werkend besturingssysteem te kopen immers? Enfin, ik heb gewoon een legale XP-cd liggen, dus voor mij is dat geen probleem.

Installatie
De installatie van Windows XP verliep boven verwachting. De drivers werken ook allemaal prima. Na een (lang) avondje kon ik om 01:00 de laptop (af)sluiten: XP geïnstalleerd, alle drivers er op.. de webcam werkt weer, internet werkt.. en het is allemaal supersnel. Wat zeg ik? Zo snel heeft het deze laptop nog nooit gedraaid!

Hardware: de accu kapot..
Overigens constateerde ik de laatste dagen dat er een vreemd probleem was met de laptop. Ik dácht dat het (ook) aan Windows Vista lag (de laatste druppel die me deed besluiten XP te installeren), maar het blijkt de accu te zijn. Onregelmatig valt de laptop namelijk spontaan uit. Ook tijdens de installatie van XP gebeurde dat 🙁

Na alle roostertjes stofvrij te hebben gemaakt besloot ik de accu er ook maar eens uit te halen. Ik had namelijk opeens zo’n vermoeden.. en: het bleek te kloppen! De laptop neemt namelijk stroom van de accu af die via de adaptor continue wordt bijgeladen (druppellading). Die druppellading werkt echter niet goed meer; dus “trekt” de laptop de accu leeg. Start je daarna opnieuw op, dan gaat de accu regulier opladen en werkt de laptop normaal. Tótdat de accu vol is, want dan gaat hij namelijk weer via de accu werken en verwacht druppellading. Dat is niet het geval, de accu wordt weer leeg getrokken en de ellende begint opnieuw.

Even zoeken op google leerde mij dat dit een veel voorkomend probleem is. Enfin, de accu is er nu uit,.. en alles werkt weer ‘normaal’. Zelfs beter dan voorheen! Eindelijk!

Delen op: