Windows programma’s onder Linux gebruiken

Rudy's Krabbels | IMG 20180331 163003559 HDR

Kun je onder Linux Mint ook Windows programma’s gebruiken? Ik ben volledig overgegaan naar Linux. Linux Mint wel te verstaan. Mijn Studio draaide al geruime tijd onder Linux, de webservers van mijn bedrijf draaien al jarenlang onder Linux en nu ook mijn desktop computer.

Het “cold turkey” afkicken van Windows (op mijn laptop na, die heeft nog Windows 8.1 draaien) bevalt mij tot nu toe uitstekend. Voor alle programmatuur die ik veel gebruikte onder Windows is een goed alternatief onder Linux. Wat zeg ik: vaak zelfs beter.

Zo kun je internetten met FireFox of Chromium, Emailen met Thunderbird, video bewerken met Kdenlive, foto’s bewerken met GIMP, XnView, Pinta e.v.a. Over Foto- en Video bewerking onder Linux (en ook lezenswaardig voor Windows en MacOSX gebruikers die hier een gratis programma voor zoeken) heb ik hier een stukje geschreven.

FireFox kennen veel mensen (nog) wel. Chromium is onbekender, ongeveer 6% van de mensen gebruikt het en dus nogal onbekend – vooral in gebruik bij Linux gebruikers. En dat is niet terecht, want eigenlijk is Chromium een betere (want: géén toegevoegde rommel van Google) browser.

Chromium is de browser van het gelijknamige open source-project, waar Google zich op baseert met zijn browser Chrome. Die laatste is tegenwoordig de browser die het landschap domineert en concurrenten als IE/Edge en Firefox ver achter zich laat. Chromium daarentegen werd vorige maand door minder dan een zesde van alle browsergebruikers ingezet (Computerworld).

Chromium wordt vaak ‘instabieler’ genoemd e.d. maar tot nu toe heb ik daar niets van gemerkt. Het heeft gewoonweg minder ingebouwde meuk.

WINDOWS SOFTWARE ONDER LINUX

Toch heb je soms de wens bepaalde Windows programma’s te gebruiken die je al had (gekocht, geregistreerd, gedowload). Of elders hebt gezien.

Daarvoor zijn er onder Linux een aantal mogelijkheden.

  1. VirtualBox [download] Een van de bekende methoden is Windows installeren via VirtualBox. Daarmee heb je dan een “virtuele computer” op je eigen computer waarin je bijvoorbeeld Windows kunt installeren. Ik had dat gedaan (mijn Windows7 CD van mijn vorige computer gebruikt). Maar, .. ik constateerde dat ik na een aantal maanden er nooit gebruik van maakte! Met andere woorden, ik had tot op afgelopen zondag geen Windows programma’s of omgeving nodig gehad. ik gebruik VirtualBox wel met regelmaat om andere Linux-distributies te testen overigens…
  2. WINE [informatie] Wine is, in tegenstelling tot VirtualBox, geen ‘emulator’ van een (virtuele) machine.
    Wine (originally an acronym for “Wine Is Not an Emulator”) is a compatibility layer capable of running Windows applications on several POSIX-compliant operating systems, such as Linux, macOS, & BSD.
    Met Wine kun je dus op een Linux-machine of MacOSX machine een Windows programma gebruiken. Helaas lang niet alle Windows programma’s, dat moet ik er wel bij zeggen.

Afgelopen zondag heb ik er wat mee gespeeld. Met Wine wel te verstaan.

FXPansion's BFD ECO on Linux (WINE)
FXPansion’s BFD ECO op Linux (WINE)

 

Ik heb onder andere Sony Movie Studio geprobeerd (versie die ik heb werkt niet goed), MixCraft Studio software (werkt ook niet want heeft DotNET nodig en die installatie kreeg ik vooralsnog niet werkend). Wat wel werkte was het drumprogramma dat ik gebruikte onder Windows (zie afbeelding boven).

Het werkt zelfs boven verwachting goed en gek genoeg véél sneller dan op Windows. In mijn Studioprogramma (Ardour) gebruik ik overigens AVLDrums. Maar ik was altijd wel verknocht aan FXpansion ECO Drums. En om dat ik er indertijd een aardig bedrag voor betaald heb moet ik zeggen dat ik blij ben dat het werkt via WINE.

NIET ALLES WERKT ONDER WINE

Niet alle Windows programma’s werken dus onder Wine, maar wel veel. Het is een kwestie van trial-and-error. En zoals gezegd: echt nodig heb ik het niet (meer). De overstap naar “100% Linux” is voor mij een enorm succes geweest!

Delen op: