Windows Update werkt niet meer. Foutcode 80073701.

Rudy's Krabbels | windows 7 10

Rudy's Krabbels | windows7Windows Update werkt niet meer. Foutcode 80073701 verschijnt. Dat is, zo blijkt, een bekende fout bij Windows7. En dan, hoe lost je dat op? Google is your friend, maar de antwoorden die je krijgt zijn vaak erger dan de kwaal en voor een gemiddelde computergebruiker zéker niet zomaar toepasbaar.

Er zijn een groot aantal webpagina’s te vinden, ook op de site van Microsoft met een oplossing. Maar, net als bij veel andere mensen, werken die oplossingen voor mij niet.
De computer wil geen updates meer doen. En de oplossingen maken het niet beter. Want na het uitproberen van een aantal wil de update service van Windows helemaal niet meer starten. Daar zit je dan, .. want een Windows-systeem die zijn updates niet krijgt is zeer snel kwetsbaar en onveilig!

Windows Update werkt niet meer

De officiële oplossingen
Voor wie ’t proberen wil, hier zijn een paar links naar de geboden oplossingen

  1. https://www.techsupportall.com/
  2. https://answers.microsoft.com/

Eén van de oplossingen die Microsoft ‘biedt’ is: herinstalleer Windows. Maar dat wil je niet, want: dan ben je al je data en programma’s kwijt, toch? Nee! Gelukkg niet! Het kan ook op een andere manier (die nergens door Microsoft wordt uitgelegd voor zover ik kan achterhalen).

De beste oplossing (voor mij).

Het is niet gezegd dat het voor iedereen goed uitpakt, maar dit bleek uiteindelijk de beste oplossing voor het probleem dat Windows7 Update niet meer werkt.

Benodigd:

  1. de officiële Windows DVD of een Windows ISO image die je op CD kunt zetten;
  2. de windows installatie DVD moet versie 6.1.7601 (windows version 6.1 build 7601) zijn, deze bevat Service Pack 1;
  3. uw registratie code (“product key”) want u moet windows heractiveren na installatie.

Begin met het maken van een backup. Altijd. Maak op zijn minst een herstelpunt.
Tenzij het u niet uitmaakt wat de gevolgen zijn van deze procedure… Normaliter zou alles vlekkeloos moeten verlopen maar, het kan mis gaan. Sommige programma’s werken dan bijvoorbeeld niet meer, of niet goed.

Upgrade Windows7

Stappen:

  1. start Windows op zoals altijd;
  2. Plaats de Windows DVD in de CD speler;
  3. Kies “setup”. U ziet nu het installatiescherm van Windows. Alsof u een nieuwe installatie zou gaan doen.
  4. Kies “Installeren”.
    — Windows haalt installatiebestanden en updates op en bereidt de installatie voor.
  5. Zodra gevraagd wordt wat voor soort installatie U wilt doen, kiest U UPGRADE. Zie afbeelding hier boven, het rood omlijnde. Wat u namelijk feitelijk ook doet, een “kapotte” windows “upgraden” naar een werkende versie.
  6. Laat de installatieprocedure z’n werk doen… (heb vooral geduld).

Hierna is Windows klaar voor gebruik. Registreer na eerste inlog met uw product key, stel de updates in (automatische updates is de beste optie). Laat de computer nu gewoon z’n updates binnenhalen. Ik heb zelf een nacht de PC aan laten staan. De volgende ochtend was alles binnen. Bij het (wederom) opstarten werden de updates uitgevoerd.

Rudy's Krabbels | 190 updates

Zoals blijkt uit bovenstaande, doet de update service het gewoon weer. Immers, de updates komen weer binnen en worden geïnstalleerd. In feite heb je weer een ‘verse Windowsinstallatie’.

Waarom niet naar Windows10 upgraden?

Op Facebook waren er mensen die suggereerden dat ik beter naar Windows10 kon upgraden. Ik ben daar persoonlijk tegen. Ik heb Windows7 (gekocht) omdat ik daar mee wil werken en wil blijven werken tot zolang dit kan (end of life). Dat is mijn keuzevrijheid. Microsoft moet het tot die tijd gewoon blijven ondersteunen.

Daarnaast, veel belangrijker: Windows10 is malware. Er zitten “backdoors” ingebakken die niet uitgezet kunnen worden. Je deelt allerlei informatie met Microsoft en mogelijk andere partijen (denk: NSA!). Windows10 is een fikse inbreuk op je privacy en, daar komt nog iets anders bij: Microsoft kan op afstand programma’s op je computer uit zetten onder Windows10. Dat vind ik onacceptabel. Dat is niet meer, en niet minder, dan regelrechte malware.

Met andere woorden: voor mij drie hele goede redenen niet op Windows10 over te stappen. Ter zijner tijd zal ik, als ik een andere computer koop of bouw, er Linux op zetten en niet meer verder gaan onder/met het windows platform.

Delen op: