Windows10 opnieuw installeren Medion Laptop vanaf USB stick

Rudy's Krabbels | 15457852442 0747235e20 b

Hoe kun je Windows10 opnieuw installeren op een laptop van Medion? Een vraag waar ik vorige week mee geconfronteerd werd. En die niet eenvoudig oplosbaar leek te zijn want: als je zoekt op Google kom je de vraag veel tegen! Er lijken nogal wat problemen te zijn met de laptops van Medion (en ook andere merken) bij herinstallatie van Windows en/of het installeren van een ander OS (bijvoorbeeld Linux). De oplossing bleek uiteindelijk vrij eenvoudig.

De situatie waar ik mee geconfronteerd werd, voor een collega, was dit scherm:

Rudy's Krabbels | systeemherstel windows8 windows10

Het verzoek was of ik dit probleem kon oplossen (“herinstallatie Windows10”). En wat er ook werd geprobeerd, systeemherstel, automatisch herstellen of andere opties: de laptop bleef terug keren in dit scherm. Wat natuurlijk vreemd is; dit is, voorzover ik weet, een Windows8.1 scherm.

Na enig nadenken besefte ik mij dat dat het éérste probleem was: deze laptop had, gezien de leeftijd, oorspronkelijk Windows8.1 af fabriek geïnstalleerd gekregen. In een later stadium was de update naar Windows10 uitgevoerd. Maar nu de Windows10 installatie, om duistere redenen, naar de haaien was kwam dit ‘oude’ scherm weer tevoorschijn. En de Windows8.1 installatie herstellen was door de upgrade naar Windows10 niet meer mogelijk. Zelfst terug naar de fabrieksinstelllingen was niet mogeljik gebleken.

HERINSTALLATIE WINDOWS 10

De herinstallatie kan dan niet uitgevoerd worden. Je bent in zo’n geval aangewezen op het installeren van Windows10 vanaf DVD (heb ik niet want: ik gebruik Linux!) of een “ISO-image” vanaf een USB-stick.

Op zich is dat geen probleem. Je doet dit als volgt:

  1. download met een andere computer de officiële ISO image van Microsoft;
  2. brand de image op een DVD of zet die op een USB stick die “bootable” is.
    • Voor Windows kan ik LiLo aanraden hiervoor (wordt in de markt gezet als tool voor het maken van Linux bootable sticks, maar werkt ook voor het maken van Windows ISO sticks) maar er zijn ook heel veel ander oplossingen op dit gebied;
    • voor Linux zijn er ook diverse tools, ik gebruik USB Image Writer. Die zit ‘meegeleverd’ bij Linux Mint en is super eenvoudig in het gebruik. Klik hier voor nog een paar opties.
  3. maak, wanneer gewenst, een backup van de data;
  4. start de laptop op, en verander in het BIOS de bootvolgorde (starten van USB als éérste optie);
  5. boot vanaf de USB stick en installeer Windows10.

BACKUP MAKEN

Een backup maken was absoluut noodzakelijk. Want die was er niet en er stond persoonlijke data en een grote collectie foto’s op. Maar als je niet meer kunt opstarten is dat een probleem.

Backup maken met Disk Clone

Gelukkig heb ik ooit een “disk cloner” gekocht. Bij AliExpress koop je die apparaatjes voor een schijntje. Ik heb voor die van mij ooit US $19.– betaald. Een aanschaf die zichzelf tientallen malen heeft terugverdiend in het verleden.

Linux Mint Bestanden Windows kopieeren

Haal de harde schijf uit de laptop (3 schroefjes los draaien), sluit ‘m aan op je computer (via een USB kabeltje) en de schijf wordt gezien als een externe harde schijf. Linux to the rescue want die “vreet alles” op dit punt en ik kon de schijf lezen en de data veilig stellen.

Nadat alle data was veilig gesteld dan nu de stap van de herinstallatie. Helaas ging dat moeizamer dan gedacht (zoals ook zoveel mensen voor mij ervaren hebben).

HET BIOS AANPASSEN…?

In het BIOS kun je bij een computer of laptop aangeven hoe er opgestart moet worden. Daar kwam ik na het uitproberen van een aantal functietoetsen in. Meestal is dit de [F2] of [F8] of [F10] toets. In dit geval de [F2] toets. Echter, .. in het BIOS was geen énkele mogelijkheid aanwezig om booten vanaf USB in te stellen, dit was gewoon géén optie.

Dan maar met de bootmanager (met [F10] te benaderen). Ook hier géén USB stick. Terwijl die er wel degelijk in zat. De enige optie was de Windows Boot manager. En dat was nu juist het probleem: dan kom je weer in het startscherm..

Ik dacht dat het mogelijk aan de USB-stick lag en probeerde een andere. Hetzelfde euvel. Dan de USB stick maar éérst formatteren en daarna een image er op branden? Dát bleek de oplossing. Bij het formatteren kreeg ik de keuze uit FAT32, NTFS, EXT4 (Linux). Normaliter is NTFS prima voor data op een USB-stick want: windows file systeem. Echter, niet voor een bootable USB stick (in deze situatie in elk geval niet).

Most USB boot sticks are formatted as NTFS, which includes those created by the Microsoft Store Windows USB/DVD download tool. UEFI systems (such as Windows 8) can’t boot from an NTFS device, only FAT32. You can now boot your UEFI system and install Windows from this FAT32 USB drive (ITProToday).

Nadat ik de USB-stick in FAT32 formatteerde en vervolgens in de laptop geprikt had, zag de bootmanager opeens wél de stick. Booten vanaf de stick, Windows10 installeren.

Windows10 startscherm desktop

En daar is dan eindelijk de versie Windows10 installatie te bewonderen. Zonder restanten van Windows8 (want dat is echt een situatie die je moet zien te voorkomen!).  De schijf geformatteerd en opgedeeld in 2 partities (Systeem + Data), en de data weer terug zetten.

Delen op: