De update naar WordPress 5.x wordt door veel mensen nog even uitgesteld. En niet zonder reden: de implementatie van Gutenberg heeft voor veel ergernis gezorgd bij (bestaande) gebruikers. Lang niet alle theme’s zijn er ook klaar voor. Tenminste, vandaag bleek mij dit maar weer eens bij het updaten van deze blog.
Het thema dat ik voor dit blog gebruik, of beter gezegd: gebruikte, (NavTheme’s “Simple East”) gaf er de brui aan na een update van WordPress. De widgets waren allemaal verdwenen en niet meer terug te halen. In de customizer de mededeling dat er één andere widget-area was en die was “niet beschikbaar”. Over non-informatie gesproken.
Enfin, niet getreurd, ik installeer mijn andere favoriet, pas het wat aan (en zal het de komende tijd even verder fine-tunen) en we zijn weer toonbaar online met de blog.
NAG SCREENS
In de editor, en ik had de “Classic Editor” (Klassieke Editor) uit voorzorg al geïnstalleerd, wordt je lastig gevallen met ‘nag screens’ ten faveure van Gutenberg.
Dit vind ik persoonlijk erg irritant. De oplossing is de plugin “Disable Gutenberg“, eveneens een klassieke editor maar hij kan nog veel meer. Met meer dan 100.000 downloads en een waardering van 4.9 sterren (uit 5) is het duidelijk wat de gebruiker wil..
Ondertussen neemt de onvrede onder WordPress gebruikers toe. De reviews liegen er niet om. Op dit moment bijna 1500 “1 ster” reviews, uit 2.273 in totaal. Dat betekent dat een ruime meerderheid (66%) niet te spreken is over deze “upgrade” van WordPress. Slechts 18.6% van de gebruikers geeft 5 sterren aan Gutenberg (en de gedachtegang er achter).
Als je die percentages doortrekt naar het aantal websites welke WordPress gebruiken als blog- of CMS-platform betekent dit dat van de 75 miljoen gebruikers er (straks) 49,5 miljoen ontevreden gebruikers zijn. Dat is een rampzalige ontwikkeling voor WordPress als dat zou gebeuren. Een groot aantal mensen meldt zijn of haar onvrede niet eens maar kiest simpelweg voor een andere oplossing, update niet meer(!) of installeert een plugin die Gutenberg verwijdert.
Een goed alternatief voor WordPress is ClassicPress, een “fork” (afsplitsing) van WordPress. Ik heb het op een aantal sites al draaien (lees hier er meer over). De voordelen van ClassicPress zijn: de “oude vertrouwde” wordpress omgeving, sneller dan WordPress 4.9.x en WordPress 5.x en, bovenal, er wordt door de ontwikkelaars wél geluisterd naar de gebruikers. Dit in tegenstelling tot WordPress op dit moment waar de tientallen miljoenen(!) gebruikers volstrekt genegeerd worden door de ontwikkelaars en oprichter Matt Mullenweg. Ooit begon hij WordPress als een “fork” van een ander blogprogramma, b2. De kans is aanwezig dat de geschiedenis zich gaat herhalen…