X6 2.4G 4-CH Remote Control Quadcopter – Test

Rudy's Krabbels | sku 306326 1

Wat mag je verwachten als je een “Quadcopter” koopt …? Met een on-board video camera en afstandsbediening voor ca. 35 euro…? Op zijn minst dat het ding kan vliegen en dat de camera beelden maakt, toch?

sku_306326_1Dat was dan ook mijn verwachting toen ik via dx.com een X6 QuadCopter kocht, ook nog betiteld als “Staff Pick”. Van de camera had ik niet zo’n hoge verwachtingen eerlijk gezegd maar dat hoefde ook niet.

Ik wilde het dingetje gebruiken, na enig oefenen, om de werkzaamheden bij Noordhorn met m’n “mini-drone” vanuit de lucht te filmen voor een Youtube filmpje. Dus 320×240 pixels of iets meer zou ik prima vinden. Ik vond het echt niet nodig om HDTV te maken en wilde daar ook niet teveel aan uitgeven dus. Het gaat om het idee, immers?

Eigenlijk wilde ik een ander merk kopen, waarvan ik op Youtube diverse filmpjes van gebruikers had gezien en ook enthousiaste reviews maar helaas was die overal uitverkocht.

Dus werd het de X6. Het pakket arriveerde afgelopen dinsdag. Maar zonder batterijen en geen SD card. Dus eerst nog even batterijen en kaartje kopen. Donderdagavond zou de eerste proefvlucht gedaan worden. Na opladen van de accu (vreemd systeem!! Los accu’tje die je er na opladen in moet duwen) en even doornemen van de handleiding de batterijen in de remote control en … niks. Maar na een minuut of twee wachten leken het QC’tje en de remote elkaar te hebben gevonden en reageerden de rotors als ik met de mini-joystick ze aan zette. Echt opstijgen deed het ding niet, nog niet. Dus meer vermogen er op. En kijk aan, het ding kwam zo’n 30 cm van de grond en *pets* daar vloog één van de achter rotors er af en in twee stukken.

Kennelijk was dit voorzien want er zaten reserve bijgeleverd. Dus een reserve er op. Wederom steeg het QC’tje een beetje op, om opeens zo’n 2 meter omhoog te schieten en weer “neer te storten” in een vreemde duikvlucht. Daarna was het gebeurd. Eén van de motoren achter levert duidelijk onvoldoende vermogen. Wat ik ook doe, opstijgen wil niet meer. De twee voorste en één van de motoren achter draaien snel genoeg en tillen het QC’tje halfslachtig van de grond, maar de andere motor blijft te veel achter.

De QC reageert overigens ook erg slecht op de afstandsbediening. Da’s nog een heel belangrijk minpunt. Ik hoop dat ik van de verkoper nog iets terug ga horen, want dit is — ook als is het spotgoedkoop — niet wat had moeten of mogen gebeuren, het is een slecht product. En dan is elke euro die je betaalt te veel.

Gisteravond een ticket aangemaakt bij DX, waar ik toch regelmatig iets koop voor weinig en meestal tot grote tevredenheid maar tot op heden geen énkele reactie van ze. Oh ja, .. de camera? Tja, die had ik nog niet eens aan… Dus de filmbeelden moet ik u schuldig blijven.

 

Delen op: